Anul trecut, ANPC a cerut retragerea reprezentantului de la CSALB, dar CSALB a vrut ordin de revocare cu motivare
Colegiul de Coordonare al CSALB a rămas în trei oameni, pe site-ul CSALB nu mai apare reprezentantul ANPC.
Întrebat de această situație, Horia Constantinescu, președintele ANPC, a declarat: “Nu vom numi un nou reprezentant la CSALB. Mă bucur să aflu că nu mai este. Am depus diligențe în acest sens. Consider că reprezentantivitatea noastră putea fi luată în calcul până la momentul pronunțării primei instanțe (n.r. procesul dintre CSALB și fostul Minister al Economiei și Energiei – procesul a fost preluat de Ministerul Energiei, după splitarea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri) privind includerea CSALB pe lista entităților SAL din România). Fiind într-un stat democratic, justiția, în momentul în care își spune cuvântul, cu siguranță fiecare dintre noi trebuie să luăm dintr-o perspectivă obligatorie acest punct de vedere”.
În această situație, conducerea CSALB, deși ar trebui să aibă cinci membri, a rămas în trei oameni, respectiv Alexandru Păunescu, președinte, Simona Vâlceanu și Luminița Malanciuc – membre. Practic, consumatorii nu mai sunt reprezentați în această structură, în condițiile în care, de peste șase ani, mai precis din octombrie 2016, în Colegiul de Coordonare al CSALB nu există reprezentant al Asociaţiilor de Consumatori, aşa cum prevede legea, iar acum nu mai există nici reprezentant al ANPC.
Potrivit Regulamentului de Organizare a CSALB și de funcționare a Colegiului de Coordonare, Colegiul de Coordonare al CSALB este format din 5 membri desemnaţi, câte unul, de către:
- Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor,
- Asociaţia Română a Băncilor,
- Banca Naţională a României
- Asociaţiile de consumatori care îndeplinesc condiţiile prevăzute în art. 32 sau în art. 33 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
- Un membru independent ales de către cei 4 membri.
Potrivit legii, cvorumul de şedinţă al Colegiului de Coordonare este de cel puţin 3 membri pentru a se valida întrunirea. Hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi. În cazurile prevăzute la art. 8 lit. a), d) și f) hotărârile se adoptă cu unanimitate de voturi, iar în cazurile prevăzute la lit. b), c) și e), hotărârile se adoptă cu votul a patru membri ai Colegiului.
Practic, adoptarea regulilor de procedură privind soluţionarea alternativă a litigiilor, stabilirea criteriilor de acceptare sau de respingere a cererilor de examinare a litigiilor și validarea și aprobarea înscrierii conciliatorilor pe Lista Conciliatorilor trebuie să se facă cu votul a patru membri ai
Colegiului, în condițiile în care acum sunt doar trei.
Art. 8
Colegiul de coodonare are următoarele atribuţii:
a) adoptă Regulamentul de organizare a Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar şi de funcţionare a Colegiului de coordonare şi
modificările la acesta;
b) adoptă regulile de procedură privind soluţionarea alternativă a litigiilor;
c) stabileşte criteriile de acceptare sau de respingere a cererilor de examinare a
litigiilor;
d) stabileşte şi modifică criteriile de selecţie a membrilor Corpului conciliatorilor;
e) validează şi aprobă înscrierea conciliatorilor pe Lista Conciliatorilor;
f) stabileşte bugetul de venituri şi cheltuieli şi aprobă numărul de personal,
structura organizatorică a Centrului SAL, regulamentul de organizare şi
funcţionare şi regulamentul intern;
g) comunică punctul său de vedere în legătură cu aspecte ce ţin de relaţia dintre consumator şi comerciant, la cererea:
– Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului României;
– comisiilor parlamentare, senatorilor şi deputaţilor;
– autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale;
– organizaţiilor profesionale şi patronale;
– organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor;
– instanţelor judecătoreşti şi parchetelor.
h) întocmeşte anual un raport privind activitatea sa, raport ce se adopta in plenul
Colegiului de Coordonare, care se publică pe site-ul Centrului SAL şi se comunică Autorităţii competente.
La finalul anului trecut, apărea pe site-ul CSALB ca reprezentant al ANPC domnul Felix Daniel Manta cu funcția de secretar general al ANPC, deși pe site-ul ANPC, funcția este vacantă. Oficialii ANPC ne-au declarat că domnul Felix Manta nu a fost la finalul anului trecut secretar general al ANPC (vezi mai jos).
- Anul trecut, ANPC a cerut retragerea reprezentantului de la CSALB, dar CSALB a vrut ordin de revocare cu motivare
Anul trecut, ANPC a cerut retragerea reprezentantului de la CSALB, dar CSALB a vrut ordin de revocare cu motivare, în condițiile în care legea spune că ordinul de revocare trebuie să aibă atașat și motivul, adică încălcarea OG 38/2015 sau condamnarea persoanei în cauză.
Practic, un membru al Colegiului de Coordonare CSALB poate fi revocat de către instituția care l-a numit doar dacă încalcă OG 38/2015 sau dacă este condamnat.
Pe 3 mai, ANPC a trimis o adresă prin care solicita CSALB, în condiţiile în care domnului Felix Daniel Manta “i-a fost încetată exercitarea cu caracter temporar a funcţiei publice vacante de Secretar General din cadrul Autorităţii”, să ia act de “încetarea de drept a desemnării din partea instituţiei ANPC a acestuia din cadrul Colegiului de Coordonare”.
Tot în primăvara anului trecut ANPC a trimis către domnul director al CSALB, Liviu Fenoghen, ca Felix Daniel Manta “să nu mai participe în cadrul întrunirilor colegiului de conducere până la soluționarea definitive” a procesului dintre CSALB şi Ministerul Energiei. (n.r. procesul a fost preluat de Ministerul Energiei, după splitarea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri).
Anul trecut, Horia Constantinescu, președintele CSALB, a declarat public: “Am retras reprezentantul ANPC din Colegiul de Coordonare al CSALB, o entitate controlată de bănci.
Opinia mea a fost încă din primul mandat că nu avem de ce să avem un reprezentant acolo, atât timp cât Ministerul Economiei în subordinea și în coordonarea căruia de aflăm este în proces cu această structură. Dar cel pe care l-am găsit ca reprezentant al ANPC la CSALB (n.r. Felix Daniel Manta) la a doua mea numire ca președinte ANPC a fost notificat de către mine să se retragă, ne-a explicat foarte clar că reparându-și dinții are nevoie de cei 5000 de ron pe care îi primește de la această structură. Este libertatea dansului. La momentul la care noi vom considera că lucrurile trebuie să ajungă la final vom demara inclusiv imputarea sumelor către domnia sa încasate pe nedrept. Asta e poziția mea în raport cu CSALB. CSALB nu are nici măcar reprezentant din partea Asociațiilor de Consumatori, așa cum spune legea. Mi-e greu să cred că trei s-au votat între ei și acolo este o poveste foarte dreaptă și foarte vertical”.
CSALB a pierdut în primă instanță procesul cu Ministerul Energiei pentru înscrierea CSALB pe lista entităților SAL din România. Pe 3 noiembrie anul trecut, a fost înregistrat recursul CSALB la acest proces, cu data de judecare 26 noiembrie 2024.
Contactați de noi anul trecut pentru a-și spune punctul de vedere, în virtutea dreptului stipulat de Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, oficialii CSALB nu ne-au răspuns la solicitare.