Unii conciliatori ai CSALB reprezintă băncile în procese cu ANPC; Surse: “Cum se mai poate vorbi de independența CSALB?”
Contactați de noi din data de 9 iunie, pentru a-și spune punctul de vedere, oficialii CSALB nu ne-au răspuns la solicitare
Unii avocați, care sunt și conciliatori CSALB, reprezintă băncile în mai multe procese cu ANPC privind măsura încetării practicilor comerciale incorecte, potrivit informațiilor noastre. Un caz este cel al doamnei Marieta Avram, conciliator CSALB, care reprezintă Raiffeisen Bank într-un proces cu ANPC exact pe această speță, conform surselor noastre.
Acestea susțin: “S-a ajuns la situația în care acești conciliatori, care ar trebui să fie și de partea consumatorilor, să reprezinte băncile în relație cu Autoritatea. Cum mai poate există independența CSALB, dacă ei sunt împotriva consumatorilor în astfel de procese? Nu există un conflict de interese în faptul că CSALB este finanțat de către bănci și avocații/conciliatorii CSALB sunt plătiți tot de bănci în procesul cu ANPC?”
Contactat de noi, Horia Constantinescu, președintele ANPC, ne-a declarat: “Părerea ANPC în legătură cu CSALB este dată de faptul că la procesul intentat de către Ministerul Economiei acestei structuri s-au pus suficient de multe concluzii legate de funcționarea legală sau nu a acestei variante de soluționare alternativă a litigiilor. Așa că această situație nu cred că vine să facă altceva decât să sublinieze că întreaga structură ar trebui reevaluată.
Din această structură lipsește un reprezentant al Asociațiilor Consumatorilor, lipsesc foarte multe dintre susținerile obligatorii ale structurii Ministerului Economiei și transmiterea acestora către structurile ce ar trebui să își dea sau nu acordul pentru funcționarea acestei variante.
Sunt multe semnele de întrebare care, în opinia mea, ar trebui lămurite.
Într-o primă instanță, Ministerul Economiei a câștigat acest proces. Ori de la acel moment, eu nu cred că autoritatea noastră, aflată în coordonarea Ministerului Economiei, se mai poate abate în vreun fel.
Cu toate acestea, avem cramponat acolo un reprezentant ce refuză să-și dea demisia, în persoana fostului secretar general al instituției, domnul Felix Manta, actualmente comisar șef adjunct la Mehedinți, de unde și venise. Noi l-am notificat pe dânsul legat de faptul că, o dată ce suntem în acest proces alături de Ministerul Economiei, nu putem avea în continuare un reprezentant în cadrul CSALB, dar dânsul pare mult mai mult interesat de latura financiară a participării și refuză să-și dea demisia.
Am avut o corespondență în acest sens și cu structura CSALB și am arătat că nu înțelegem să îl mai susținem pe domnul Felix Manta în cadrul acestei variante. Ni s-a răspuns că, în conformitate cu statutul CSALB și cu regulile stabilite de către dânșii, acest lucru se face numai prin demisie. Or, dacă ar fi existat această demisie, atunci CSALB nu ar mai fi putut funcționa legal. Probabil în spatele unor uși închise funcționează și alte reguli.
Eu nu cred că, în nicio variantă, așa cum spune înțelepciunea populară, lupul poate fi pus paznic la oi. CSALB trebuie să fie o structură independentă. Aici nu vorbim de ceva care trebuie să protejeze pe una sau pe cealaltă dintre părțile implicate într-o soluționare alternativă, fie consumator, fie structură bancară, ci trebuie să vorbim de o variantă asimilată medierii, un raport corect în legătură cu așteptările consumatorilor și bineînțeles și ale sistemului bancar. Varianta de mediere trebuie să fie agreată și acceptată de ambii. Or, iată că la acest moment pare că întreaga structură funcționează mai aproape de sistemul bancar. Nu mă erijez în a stabili dacă bine sau rău, ci probabil ar trebui pus acest lucru sub semnul întrebării”.
Potrivit OG 38/2015, membrii Colegiului de Coordonare pot fi revocați de autoritatea care i-a numit: “Mandatul de membru al Colegiului de coordonare încetează: (…)f) prin revocare, pentru încălcarea prezentei ordonanţe sau pentru condamnare, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru săvârşirea unei alte infracţiuni decât cele prevăzute la alin. (5) lit. e).(8) Membrii Colegiului de coordonare sunt revocabili, în cazul prevăzut la alin. (7) lit. f), de către autoritatea care i-a numit, respectiv de cei 4 membri ai Colegiului de coordonare pentru membrul independent ales”.
Horia Constantinescu a spus: “Așa scrie la lege. Noi i-am notificat, iar regulamentul CSALB pare că nu permite decât prin demisie. Este o situație inedită. Am discutat cu domnul fost secretar general (n.r. Felix Manta) încă de pe vremea când era secretar general al instituției, persoană ce veghează, conform atribuției funcției, la respectarea legalității. Dânsul a stabilit tot felul de artificii, în condițiile în care o demisie ar fi fost corectă în raport atât cu Ministerul Economiei, din a cărui structură, indirect, și domnia sa face parte, cât și în raport cu decizia instanței, fie și într-o primă instanță, care stabilește și dă dreptate Ministerului de resort, din a cărei coordonare facem și noi parte”.
Situația pare momentan blocată. Practic, Felix Manta poate să stea în Colegiul de Coordonare al CSALB până își dă demisia.
Horia Constantinescu spune: “Situația va fi așa atât timp cât domnul Felix Manta se cramponează să rămână acolo. La un moment dat, dânsul mi-a explicat că recompensa financiară este substanțială și pare că, încă o dată, banul este ochiul diavolului, făcând ca în mentalitatea unora să primeze mai tare recompensa în raport cu așteptările noastre ca autoritate, ca echipă de lucru și ca reprezentanți ai intereselor consumatorilor și aflați în coordonarea Ministerului Economiei, repet, parte în proces cu CSALB. Poate se va rezolva situația o dată cu desființarea definitivă a acestei structuri, dacă așa va lua decizia ultima instanță sesizată cu calea de atac a celor de la CSALB. Mi-ar fi plăcut însă ca, în mod onorabil, domnul Manta să fie mai mult colegul nostru decât colegul lui însuși”.
Potrivit Regulamentului de organizare a CSALB și de funcționare a Colegiului de Coordonare, postat pe site-ul instituției, Conducerea generală a Centrului SAL este asigurată de Colegiul de coordonare, format din 5 membri desemnaţi, câte unul, de către: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Asociaţia Română a Băncilor, Banca Naţională a României şi asociaţiile de consumatori, precum şi un membru independent ales de către cei 4 membri desemnaţi.
Mandatul de membru al Colegiului de coordonare încetează: a) la expirarea duratei mandatului ce nu a fost reînnoit; b) prin demisie; c) prin deces; d) prin punerea sub interdicţie judecătorească; e) prin imposibilitate definitivă de exercitare, determinată de o indisponibilitate mai lungă de 120 de zile consecutive; f) la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare pentru săvârşirea unei infracţiuni; g) prin revocare de către cei care l-au desemnat, respectiv ales, conform prevederilor OG nr. 38/2015.
Potrivit CSALB, Colegiul de Coordonare este format în acest moment din: Simona Vâlceanu, Alexandru Păunescu, Luminița Malanciuc și Felix Manta (retras de ANPC, potrivit declarațiilor președintelui Horia Constantinescu).
În cadrul unei conferințe de presa organizată acum câteva săptămâni, Horia Constantinescu, președintele CSALB, a declarat: “Am retras reprezentantul ANPC din Colegiul de Coordonare al CSALB, o entitate controlată de bănci.
Opinia mea a fost încă din primul mandat că nu avem de ce să avem un reprezentant acolo, atât timp cât Ministerul Economiei în subordinea și în coordonarea căruia de aflăm este în proces cu această structură. Dar cel pe care l-am găsit ca reprezentant al ANPC la CSALB (n.r. Felix Daniel Manta) la a doua mea numire ca președinte ANPC a fost notificat de către mine să se retragă, ne-a explicat foarte clar că reparându-și dinții are nevoie de cei 5000 de ron pe care îi primește de la această structură. Este libertatea dansului. La momentul la care noi vom considera că lucrurile trebuie să ajungă la final vom demara inclusiv imputarea sumelor către domnia sa încasate pe nedrept. Asta e poziția mea în raport cu CSALB. CSALB nu are nici măcar reprezentant din partea Asociațiilor de Consumatori, așa cum spune legea. Mi-e greu să cred că trei s-au votat între ei și acolo este o poveste foarte dreaptă și foarte vertical”.
Contactați de noi încă din 9 iunie pentru a-și spune punctul de vedere, în virtutea dreptului stipulat de Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, oficialii CSALB nu ne-au răspuns la solicitare.