Update articol:

Accesul inegal la vaccinuri afectează redresarea economiei globale (economistul-şef al FMI)

Gita Gopinath

Economia mondială se redresează în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19) într-un ritm nesusţinut, din cauza accesului inegal la vaccinuri, varianta Delta ameninţând acele ţări care se confruntă cu un deficit de produse medicale esenţiale, a declarat miercuri economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, la reuniunea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

La peste un an de la începutul pandemiei, multe state încă se confruntă cu virusul, în special în urma creşterii cazurilor de infectare cu varianta Delta. Indonezia, Malaysia, Thailanda şi Australia au înăsprit restricţiile din cauza focarelor.

“Chiar în acest moment vedem un acces extrem de inegal la vaccinuri, inclusiv la diagnostice şi la tratamente. Prin urmare, ceea ce vedem este o redresare divergentă. Principala problemă este cum să ajungem la un nivel ridicat al vaccinării peste tot în lume”, a afirmat oficialul FMI.

Referindu-se la creşterea numărului de cazuri în Africa Sub-Sahariană şi în America Latină, Gopinath a explicat că există ţări care nu fac teste la cerere, nu au echipamente de protecţie sau oxigen pentru a “supravieţurii acestei creşteri”.

După cel mai sever declin al economiei mondiale post-război, în 2020, FMI se aşteaptă la o redresare robustă în acest an. În aprilie, instituţia a îmbunătăţit estimările privind avansul economiei mondiale la 6% anul acesta, dar ţările emergente vor înregistra îmbunătăţiri mai reduse decât ele dezvoltate.

Criza “a fost excepţional de regresivă” începând de la securitatea alimentară şi până la sărăcie sau nivelul datoriei, a declarat economistul-şef al Băncii Mondiale, Carmen Reinhart.

Între timp, pe fondul redresării inegale, multe ţări se confruntă cu presiuni inflaţioniste ridicate, a avertizat Reinhart.

Statele Unite se confruntă cu presiuni tranzitorii privind inflaţia dar există riscuri ridicate, a apreciat Gopinath. Oficialul a adăugat: “Multe din cauzele inflaţiei sunt tranzitorii, există motive să credem că până anul viitor inflaţia va reveni la normal. Desigur, există întotdeauna riscuri ridicate”.

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/05/2022)

Promateris atrage o noua finantare cu fonduri nerambursabile norvegiene

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014