Update articol:

Acord preliminar fără precedent pentru transportul petrolului din Emiratele Arabe Unite către Europa prin sudul Israelului


Ziarul Haaretz din Israel anunţă:  „În ceea ce ar putea deveni unul dintre cele mai semnificative acorduri care vor apărea de când Israelul și Emiratele Arabe Unite au normalizat relațiile, compania israeliană de conducte Europe Asia Pipeline Company (EAPC), a declarat marți că a semnat un memorandum de înțelegere pentru stocarea și transportul petrolului și distilatelor din Emiratele Arabe Unite în Europa. “
Ruta EAPC trece prin sudul Israelului, de la Marea Roșie până la portul mediteranean Ashkelon. Acest lucru este fără precedent, având în vedere că, până în urmă cu câteva luni, statele din Golful Persic și Israel erau dușmani oficiali, așa cum au fost de zeci de ani în special din cauza palestinienilor.
Sursa foto - https://www.zerohedge.com/
Sursa foto – https://www.zerohedge.com/
Haaretz spune că memorandumul de înțelegere a fost semnat luni la Abu Dhabi, într-o ceremonie la care a participat secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin. Acordul a fost semnat de EAPC şi MED-RED Land Bridge (MRLB), o companie cu proprietari israelieni și emiratezi, potrivit presei arabe. MLRB este o companie controlată în comun de Petromal, o unitate a firmei naționale din Abu Dhabi, National Holding; AF Entrepreneurship cu sediul în Israel, care dezvoltă proiecte energetice; și Lubber Line, un grup din Gibraltar, concentrat pe infrastructură și energie.
„Acesta este un acord istoric care va spori cooperarea între EAPC și actorii regionali și internaționali. Fără îndoială, acest acord are o mare importanță pentru economia israeliană atât din punct de vedere economic, cât și strategic, deoarece implică investiții comune pe termen lung ”, a spus președintele EACP, Erez Kalfon.

Publicaţia al-Arabiya a confirmat, de asemenea, acordul preliminar.

Și Reuters a citat o sursă internă care a spus că acordul că ar putea avea o valoare estimată de 700-800 milioane USD în următorii ani. Aranjamentul „probabil va crește cantitățile transferate cu zeci de milioane de tone pe an”, a spus sursa. Aprovizionările ar putea începe să fie livrate prin Marea Roșie către ruta mediteraneană până la începutul anului 2021.

Se speculează că această conductă ar putea fi extinsă în cele din urmă în Arabia Saudită, posibil ca parte a dorinței Washingtonului de a vedea relații normalizate între Riyadh și Tel Aviv, care ar fi un pas monumental.

Cu toate acestea, nu toată lumea a lăudat afacerea. Avertizând cu privire la consecințele sale asupra mediului, Maya Jacobs, CEO al Asociației de Mediu Zalul, a spus că „acordul cu statele din Golf care transformă Israelul în infrastructură pentru transportul petrolului din Golful în Europa este o amenințare cu moartea pentru Golful Eilat, recifele de corali și industria turismului”.

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (07/07/2022)

Solicitare completare ordine de zi AGA 29.07(01.08).2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (07/07/2022)

Raportare detineri sub pragul de 10% din totalul drepturilor de vot

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021