Update articol:

Acționarii BVB convocați marţi să aprobe o investiție de 10 milioane de euro în contrapartea centrală locală

Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti / Sursa Facebook
*Dacă planul se aprobă, CEO-ul BVB Adrian Tănase va trebui să caute co-acționari care să mai aducă minim 6 milioane de euro

Acționarii Bursei de Valori București discută, la Adunarea Generală de mâine, aprobarea unei investiții de maxim 10 milioane de euro, pentru înființarea unei contrapărți centrale locale, instituție obligatorie, conform regulilor europene, pentru dezvoltarea unei piețe de derivate.

De asemenea, acționarii vor decide și asupra capitalului social inițial total al CCP, propunerea fiind ca acesta să fie de minimum 16 milioane de euro. Astfel, conducerea BVB va trebui să găsească co-acționari la proiectul CCP.

Înființarea unei CCP locale este în dezbatere de mulți ani, fiind pusă pe tapet în mandatul de director general al BVB al lui Victor Cionga. Atunci, bursa derivatelor de la Sibiu – Sibex – încă exista (recent a fost absorbită de BVB) și avea neapărat nevoie de CCP pentru a-și continua activitatea. La vremea respectivă, cele două burse locale nu au reușit să se pună de acord, iar Sibex a apelat, până la urmă, la CCP-ul grecesc, Athex.

Și BVB a avut discuții pentru conectarea la CCP-uri străine, precum cel din Ungaria –Keller, iar BERD, care deținne 5% din BVB, chiar a propus și a susținut înființarea unei CCP regionale, împreună cu alți operatori din zonă. Acesta este și motivul pentru care unele voci susțin că BERD nu este de acord cu propunerile de mâine.

Recent, Bursa de Valori București (BVB) și Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România (OPCOM) au anunțat că vor colabora în ceea ce privește implementarea pe piața de energie și pe cea de capital a serviciilor de contraparte centrală (CCP). Victor Ionescu, directorul general OPCOM, și-a exprimat interesul ca OPCOM să devină co-acționar în CCP-ul local, avansând suma de 3 milioane de euro, însă a precizat că acest demers depinde de voința autorităților.

Obiectivul BVB este dublarea valorii tranzacționate, în zece ani, potrivit proiectului pentru CCP.

În scenariul de bază, BVB se așteaptă că valoarea medie zilnică tranzacționată va ajunge la 20 mil. EUR, în anul 10, Gradul de penetrare al Futures pe acțiuni în piața Spot, la  60%, în anul 10, Contractele Futures pe energie electrică vor ajunge la un volum de 10 mil. MWh /an, în anul 10, vor exista contracte Forward (PCCB-NC) la un nivel constant de 21 mil. MWh /an.

Tarifele de tranzacționare propuse sunt de 0,015 euro/MWh pentru contractele futures pe energie electrică (50% OPCOM, 50% BVB), iar tarifele de compensare de 0,01 euro/MWh pentru contractele futures pe energie electrică și contractele bilaterale de energie. 

Proiectul este estimat că va ajunge pe profit începând cu anul 2 de funcționare al CCPRO.

Potrivit OPCOM, propunerea înaintată acționarilor BVB include abordarea ca pe lângă tranzacțiile desfășurate pe piețele administrate de BVB (pentru acțiuni și instrumente similare, instrumente cu venit fix, contracte futures si optiuni actiuni listate), CCP să ofere chiar din prima etapă a lansării sale, servicii de compensare și pentru tranzacțiile desfășurate pe piețele administrate de OPCOM (contractele forward încheiate prin modalitatea de tranzacționare PCCB-NC).

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (02/03/2021)

Rezultate financiare preliminare 2020 - versiune limba Engleza

Erste Group Bank AG (EBS) (02/03/2021)

Notificare - detineri < 4%

MedLife S.A. (M) (02/03/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 22-26 februarie 2021

Solactive ERSTE Green Invest Index Certificat Index 0.10 (EBGREEN1) (02/03/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Reluare furnizare cotatii pentru EBGREEN1