Update articol:

Acționarii OPCOM au aprobat participarea la capitalul Contrapărții Centrale locale cu 3,2 milioane euro, bani ce vor fi împrumutați de la BCR

Acționarii Operatorului pieței de energie electrică și de gaze naturale din România (OPCOM) au aprobat, ieri, participarea la capitalul Contrapărții Centrale (CCP) locale cu 3,2 milioane euro, alături de acționarul majoritar Bursa de Valori București. Participația OPCOM ar urma să fie de minim 15% din capitalul CCP.

AGA a aprobat contractarea unei facilități de credit non-revolving de la BCR, în valoare de 15,2 milioane lei (3,2 milioane euro), pentru o durată de 120 de luni, pentru finanțarea participării la CCP.

Contrapartea Centrală este o instituție necesară, conform regulilor europene, pentru decontarea derivatelor, iar BVB a inițiat proiectul unei astfel de instituții locale, intenționând să colaboreze cu OPCOM în ceea ce privește implementarea pe piața de energie și pe cea de capital a serviciilor de contraparte centrală (CCP).

Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori București, a spus, recent, că a găsit investitori dispuși să pună 6 milioane de euro, pe lângă cele 10 puse în joc de BVB, pentru înființarea Contrapărții Centrale locale, conform proiectului aprobat de acționarii Bursei în ianuarie.

Domnia sa a spus, în exclusivitate, la solicitarea Financialintelligence.ro, că toate SIF-urile și-au manifestat formal intenția de a partcipa la capitalul CCP. De asemenea, OPCOM și-a manifestat intenția de a participa la capitalul CCP cu suma de 3.2 milioane euro, potrivit lui Adrian Tănase.

Acționarii OPCOM sunt Transelectrica, cu 97,84%, și Ministerul Economiei, cu 2,16%.

Obiectivul BVB este dublarea valorii tranzacționate, în zece ani, potrivit proiectului pentru CCP.

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/05/2022)

Promateris atrage o noua finantare cu fonduri nerambursabile norvegiene

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014