Update articol:
EXCLUSIV - A fost identificat interes pentru acoperirea capitalului minim inițial de 16 milioane euro pentru înființarea unei CCP locale

Adrian Tănase, BVB:  Toate SIF-urile și-au manifestat formal intenția de a participa la capitalul CCP

Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti
OPCOM și-a manifestat intenția de a participa la capitalul CCP cu suma de 3.2 milioane euro, potrivit lui Adrian Tănase

Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori București, spune că a găsit investitori dispuși să pună 6 milioane de euro, pe lângă cele 10 puse în joc de BVB, pentru înființarea Contrapărții Centrale locale, conform proiectului aprobat de acționarii Bursei în ianuarie.

Domnia sa a spus, în exclusivitate, la solicitarea Financialintelligence.ro, că toate SIF-urile și-au manifestat formal intenția de a partcipa la capitalul CCP. De asemenea, OPCOM și-a manifestat intenția de a participa la capitalul CCP cu suma de 3.2 milioane euro, potrivit lui Adrian Tănase.

În ianuarie, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, a anunțat intenția OPCOM de participare la capitalul CCP – eventual cu 3 milioane de euro.

Contrapartea Centrală este o instituție necesară, conform regulilor europene, pentru decontarea derivatelor, iar faptul că BVB nu a contractat un astfel de serviciu este motivul pentru care a trebuit să renunțe la piața futures.

∗∗∗

Care este rezultatul căutării de co-acționari pentru CCP, care avea termen finalul lunii aprilie?  Care sunt acționarii identificați, cu ce sume doresc contribuie?

Adrian Tănase:  În termenul de trei luni stabilit de acționarii BVB, putem spune că a fost identificat interes pentru acoperirea capitalului minim inițial de 16 milioane euro, interes ce a fost manifestat de către stakeholderi importanți atât ai pieței de capital cât și ai pieței de energie. Mai sunt însă etape de parcurs pentru înființarea companiei, cea mai importantă fiind discuțiile pe care va trebui să le purtăm cu toți partenerii legate de guvernanța noii companii, după parcurgerea de unii dintre potențialii investitori a proceselor interne de aprobare a participării, unele datorate unei structuri multinaționale de acționariat. Abia după parcurgerea acestor etape suplimentare, vom avea o structura finală de acționariat pe baza căreia să putem iniția procesul de autorizare și să putem publica o lista a acționarilor.

Care este etapa următoare?

Adrian Tănase:  Etapă următoare este cea a discuțiilor mult mai în detaliu legate în principal de actul constitutiv al companiei ce urmează a fi înființată.

Și-a luat OPCOM vreun angajament de participare la CCP? Cu ce sumă?

Adrian Tănase:  OPCOM și-a manifestat intenția de a participa la capitalul CCP cu suma de 3.2 milioane euro. Așteptăm în momentul de față decizia finală a acționarilor OPCOM pentru realizarea acestei investiții, conducerea executivă a OPCOM lucrând în prezent la documentarea acestei propuneri de investiție la capitalul CCP.

Mihai Fercala a anunțat SIF Transilvania va participa la CCP și consideră și Depozitarul Central ar trebui o facă. Sunt aceste entități printre acționarii CCP?

Adrian Tănase:  Toate SIF-urile și-au manifestat formal intenția de a participa la capitalul CCP. În ceea ce privește participarea Depozitarului Central, cadrul de reglementarea legat de  cerințele de capital face ca posibilitatea de investiție în CCP din partea Depozitarului să fie extrem de limitată.

Cât timp pot dura discuțiile privind actionariarul , înainte de înființarea CCP?

Adrian Tănase:  Ne dorim că până la sfârșitul lunii iunie să avem aceste discuții legate de guvernanța CCP (act constitutiv) încheiate și să putem iniția înființarea companiei și ulterior să începem să lucrăm la autorizarea acesteia în calitate de CCP.

Considerați puteți respecta graficul anunțat?

Adrian Tănase:  Considerăm fezabil termenul de 16 luni asumat către acționarii BVB pentru autorizarea CCP din momentul în care compania va fi înființată. Avem semnale pozitive atât din partea ASF, cât și din partea BNR în ceea ce privește suportul în cadrul acestui proces de autorizare și implementare.

∗∗∗

În ianuarie, Adrian Tănase a spus că Bursa de Valori București (BVB) și Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România (OPCOM) vor colabora în ceea ce privește implementarea pe piața de energie și pe cea de capital a serviciilor de contraparte centrală (CCP), iar datorită acestei colaborări, proiectul CCP devine unul mult mai atractiv din punct de vedere financiar

BVB se așteaptă la un volum de 10 mil. MWh /an al contractelor Futures pe energie electrică, în zece ani.

Vezi aici detalii despre obiectivele BVB:

Victor Ionescu: OPCOM intenționează să intre în acționariatul CCP-ului înființat de BVB

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere