Update articol:

Acţionarii Transelectrica şi-au dat Ok-ul pentru întărirea cooperării cu operatorii europeni

Sursa Facebook
  • Începând cu 2019, licitațiile pentru alocarea capacităților pe termen lung se vor realiza coordonat de către JAO
  • În prezent, Transelectrica are semnate acorduri anuale de colaborare cu Ungaria și Bulgaria

Acţionarii Transelectrica (TEL) au aprobat, astăzi, afilierea la acționariatul Joint Allocation Office SA – Centrul European de alocare a capacităţilor de transport transfrontaliere (JAO).

Valoarea estimativă cu care CNTEE Transelectrica SA va participa la acționariatul JAO va fi de maxim 300.000 euro, valoarea finală urmând a fi stabilită și comunicată în urma finalizării unui proces de evaluare, potrivit companiei.

Transelectrica arată în nota de informare pregătită pentru AGA: „La nivel european, sectorul energetic se află într-un proces de transformare profundă.

Se pune accent pe tranziţia de la un model preponderent naţional de evoluţie şi dezvoltare a sectorului energetic la un model de dezvoltare integrată şi coordonată la nivel european, care să asigure dezvoltarea unitară la nivel continental care să permită adaptarea la specificităţile naţionale şi urmărirea intereselor legitime ale statelor europene.

Politicile europene în domeniul energiei şi mediului înconjurător, instrumentate prin pachetele legislative succesive aprobate la nivel european, sunt axate pe creşterea siguranţei în alimentarea consumului de energie, creşterea eficienţei energetice, decarbonizarea mixului de producere a energiei prin integrarea surselor regenerabile şi implementarea unor soluţii eficiente de stocare.

În acest context, Codurile europene de reţea stipulează cerinţe clare privind necesitatea întăririi cooperării între Operatorii de Transport şi de Sistem (OTS) din Europa, în vederea asigurării şi gestionării unui acces eficient şi transparent la reţelele de transport transfrontaliere, precum şi în scopul asigurării unei funcţionări optime şi în condiţii de siguranţă şi calitate a sistemelor electroenergetice interconectate sincron, a unei exploatări coordonate şi a unei evoluţii tehnice corespunzătoare a reţelei europene de transport de energie electrică”.

La acest moment, alocarea pe termen lung a capacităților transfrontaliere se realizează coordonat, cu resurse proprii, de către OTS-urile care operează liniile de interconexiune, CNTEE Transelectrica având semnate acorduri anuale de colaborare cu Ungaria și Bulgaria pentru alocarea capacităților de interconexiune, pentru granițele România-Ungaria (granița aparține regiunii CORE) și România- Bulgaria (granița aparține regiunii SEE).

Potrivit Transelectrica, s-a stabilit deja prin documentul de aprobare al tuturor autorităților naționale de reglementare din Europa ca, începând cu anul 2019, licitațiile pentru alocarea capacităților pe termen lung să se realizeze coordonat de către JAO care a fost desemnat ca Operator al Platformei Unice de Alocare (SAP).

Structura acţionariatului JAO este compusa din 22 de OTS-uri și este urmatoarea: 50Hertz Transmission GmbH-Germania, Amprion GmbH-Germania, Austrian Power Grid-Austria, CEPS-Cehia, ELES d.o.o.-Slovenia, EnerginetDK- Danemarca, Croatian Transmission System Operator Ltd. (HOPS)-Croatia, MAVIR- Hungarian Transmission System Operator Company Ltd.- Ungaria, PSE S.A.- Polonia, Swissgrid AG-Elvetia, TenneT TSO-Olanda, TenneT TSO GmbH- Germania, TransnetBW GmbH-Germania, SEPS-Slovacia, RTE-Franta, ELIA- Belgia, CREOS-Luxembourg, Statnett-Norvegia, Terna-ltalia, Moyle-Irlanda de Nord, Eirgrid-Irlanda, IPTO-Grecia.

Modelul de conducere al JAO este realizat pe o structură organizațională având un Director General Executiv, supravegheat de un consiliu compus dintr-un președinte, numit de la Tennet-Germania, și 7 membri, aceștia provenind din cadrul urmatoarelor OTS: APG-Austria, PSE-Polonia, Swissgrid-Elvetia, Elia-Belgia, Terna- Italia EnerginetDK-Danemarca, RTE-Franța.

Transelectrica menționează că marea majoritate a OTS-urilor europene, mai puțin OTS-urile din Bulgaria și România, sunt membre în acționariatul JAO.

Statul român deține 58,68% din Transelectrica, prin Ministerul Economiei.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (08/12/2023)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot >15%

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (08/12/2023)

Notificare prag detineri/vot <5%

COMPA S. A. (CMP) (08/12/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014