Indicele MSCI Asia, ex-Japonia, atinge cele mai scăzute niveluri în acest an
Randamentele titlurilor Trezoreriei SUA cresc
Contractele futures au indicat că acțiunile europene se pregătesc pentru deschidere în scădere
Acțiunile asiatice au scăzut joi la minimele din nouă luni, în timp ce dolarul a fost la un vârf de două luni, deoarece temerile legate de redresarea economică lentă a Chinei și temerile că Rezerva Federală ar putea crește din nou ratele dobânzilor au tulburat investitorii, scrie Reuters.
Cel mai cuprinzator indice al acțiunilor MSCI din Asia-Pacific din afara Japoniei (.MIAPJ0000PUS) a scăzut la 495,03, cel mai scăzut nivel din 29 noiembrie, înainte de a recupera unele din pierderi, pentru a se tranzacționa cu 0,49% mai jos, la 500,43 puncte. Indicele a scăzut cu aproximativ 8% pentru august și a stabilit cea mai proastă performanță lunară din septembrie.
Situația tulbure va continua în Europa, cu contracte futures Eurostoxx 50 în scădere cu 0,51%, contracte futures DAX germane cu 0,55% și contracte futures FTSE cu 0,35% mai scăzute.
Indicele paneuropean STOXX 600 (.STOXX) a atins joi un nou minim al ultimei luni, împovărat de companiile de lux care sunt expuse cererii consumatorilor chinezi.
Acțiunile din China au dezamăgit investitorii în ultimele săptămâni, deoarece o serie de date economice au scos la iveală redresarea slabă post-pandemie, investitorii fiind până acum neimpresionați de mișcările factorilor de decizie și cerând mai multe stimulente.
Joi, indicele CSI 300 (.CSI300) al Chinei a fost constant, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong (.HSI) a fost cu 0,12% mai scăzut, după ce a atins un minim de aproape nouă luni anterior, în timpul ședinței.
„Cred că vor fi mai multe acțiuni din partea factorilor de decizie”, a declarat Herald van der Linde, strateg șef de acțiuni pentru Asia la HSBC, pentru Reuters Global Markets Forum. „Este nevoie doar de puțin timp”.
Van der Linde a spus că apetitul de a investi în China este foarte scăzut. „Și apetitul are de-a face cu încrederea, iar asta nu se va schimba prea repede. Ar fi bine dacă am primi un stimulent pentru consumatori”.
La peisajul îngrijorător pentru cea de-a doua cea mai mare economie din lume se adaugă și adâncirea crizei sectorului imobiliar. Zhongzhi Enterprise Group le-a spus joi investitorilor că se confruntă cu o criză de lichiditate și că va efectua o restructurare a datoriilor, potrivit imaginilor video ale unei întâlniri.
Mișcarea vine după ce Zhongrong International Trust Co, o companie lider de trust controlată de Zhongzhi, a ratat plățile pentru zeci de produse de investiții de la sfârșitul lunii iulie, potrivit investitorilor.
Îngrijorări privind ratele dobânzilor
Azi noapte, Wall Street a terminat în scădere, după ce minutele de la întâlnirea Fed din iulie au arătat că oficialii erau împărțiți cu privire la nevoia pentru mai multe creșteri ale ratei dobânzii.
„Unii participanți” au menționat riscurile pentru economie de a împinge ratele prea departe, chiar dacă „majoritatea” factorilor de decizie au continuat să acorde prioritate bătăliei împotriva inflației, se arată în procesul-verbal.
Banca centrală a SUA a majorat dobânzile cu 25 de puncte de bază la reuniunea din iulie, după ce se oprise în iunie.
Comentariul oficialilor FED sugerează dorința de a face o pauză din nou în septembrie, dar de a lăsa ușa întredeschisă pentru o nouă creștere la reuniunile din noiembrie sau decembrie, au spus economiștii ING într-o notă.
„Credem că Fed va lăsa, într-adevăr, ratele dobânzilor neschimbate în septembrie, dar nu credem că va continua cu această prognoză”, au spus aceștia, subliniind că noi creșteri ale dobânzilor ar putea crește șansele de recesiune.
Potrivit datelor, construcția de case unifamiliale din SUA a crescut în iulie, de asemenea au crescut și autorizațiile pentru construcții viitoare, pe fondul penuriei de case – un alt semn al unei economii rezistente, care i-a determinat pe economiști să tempereze previziunile privind o recesiune.
Personalul Fed, care își prezintă factorilor de decizie politică propriile opinii dezvoltate în mod independent asupra economiei, a renunțat la proiecția de recesiune la sfârșitul acestui an.
Perspectiva tulbure pentru ratele dobânzilor a ajutat la creșterea randamentelor titlurilor de trezorerie. Randamentele de referință pe 10 ani au atins 4,298% în timpul orelor de tranzactiomare din Asia, cel mai mare nivel din 21 octombrie, cu un vârf de 16 ani de 4,338% la vedere.
Indicele dolarului, care măsoară moneda SUA față de șase rivali, a atins un vârf de două luni de 103,58, în timp ce investitorii căutau active sigure.
Yenul japonez a fost cotat la 146,40 per dolar, după ce a atins un nou minim de nouă luni de 146,57 mai devreme în sesiune, traderii fiind atenți la posibile intervenții din partea oficialilor japonezi. Ministrul de Finanțe Shunichi Suzuki a declarat marți că autoritățile nu vizează niveluri absolute ale monedei pentru intervenție.
La mărfuri, prețurile petrolului au scăzut pentru a patra sesiune consecutivă. Țițeiul american a scăzut cu 0,21%, până la 79,21 dolari pe baril, iar Brent-ul a fost la 83,37 dolari, în scădere cu 0,1% în această zi.
Creșterea ratelor dobânzilor a afectat aurul fără randament, care a atins joi un minim din cinci luni. Metalul s-a tranzacționat la 1.892,30 USD pe uncie, scăzând la cel mai slab nivel din 15 martie, la 1.888,30 USD.