-
Piețele globale au scăzut brusc astăzi, după ce indicele inflației din luna mai a fost mai mare decât se preconiza, reaprinzând temerile că Rezerva Federală va trebui să majoreze ratele mai agresiv.
-
Starea de spirit a pieței din Europa a fost afectată inițial săptămâna trecută de confirmarea de joi a Băncii Centrale Europene că intenționează să majoreze ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază la reuniunea sa din iulie.
Acțiunile europene au încheiat luni în scădere, deoarece sentimentul investitorilor a fost dominat de perspectiva viitoarelor creșteri ale ratei dobânzii, potrivit CNBC.
Indicele Stoxx 600 paneuropean a încheiat în scădere cu 2,4%, acţiunile de călătorii și de agrement scăzând cu aproximativ 5,3%, iar toate sectoarele și bursele majore au alunecat în teritoriu negativ.
Scăderea din Europa de astăzi a venit după ce marile burse din regiune s-au închis în teritoriu negativ vinerea trecută.
Starea de spirit a pieței a fost inițial afectată săptămâna trecută de confirmarea de joi a Băncii Centrale Europene că intenționează să majoreze ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază la reuniunea sa din iulie. O nouă creștere este așteptată în septembrie, a cărei amploare va fi determinată de perspectivele inflației pe termen mediu. Banca centrală și-a crescut semnificativ așteptările inflaționiste pentru zona euro și și-a retrogradat previziunile de creștere.
Tot astăzi, acțiunile americane s-au prăbușit, în deschiderea şedinţei. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 618 puncte, sau 1,95%, S&P 500 a scăzut cu 2,7%, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 3,5%.
Există vânzări ample „și un pic de teamă dacă Fed va face un pas greșit și va creşte ratele dobanzilor prea repede și va crea o recesiune”, a declarat Jeff Kilburg, director de investiții al Sanctuary Wealth.
Vineri, datele privind inflația din SUA au agravat pierderile, inflația generală din SUA atingând 8,6% anual, cel mai ridicat nivel din decembrie 1981.
Cifra a reaprins temerile pieței că Rezerva Federală va trebui să majoreze ratele dobânzilor mai agresiv pentru a controla inflația și riscă să ducă economia în recesiune.
Randamentele trezoreriei americane au crescut luni dimineață, în frunte cu ratele pe termen scurt, rata pe 2 ani urcând la cel mai ridicat nivel din 2007, iar curba randamentelor pe 2 ani/10 ani inversându-se pentru prima dată din aprilie, un indicator comun al unei recesiuni iminente.
Oficialii Fed își vor anunța următoarea mișcare de politică miercuri, în urma unei reuniuni a Comitetului Federal pentru Piața Deschisă și sunt de așteptat să opteze pentru o creștere de cel puțin 50 de puncte de bază, deși pariurile pe piață pentru o creștere de 75 de puncte de bază au crescut în lumina datelor anunţate vineri.
Acțiunile din Asia s-au prăbușit luni, pe măsură ce piețele majore din regiune au înregistrat pierderi puternice, iar raportul yenul-dolar s-a situat în jurul nivelului de 135.
Economia Marii Britanii s-a contractat în mod neașteptat cu 0,3% în aprilie, au arătat luni datele oficiale, sporind temerile de încetinire înainte de cel mai recent anunț de politică monetară al Băncii Angliei de joi.
Indicatorul fricii în Europa a atins cel mai înalt nivel din mai 2020
Piețele globale scad, înaintea unei săptămâni fierbinţi pentru băncile centrale