Acțiunile asiatice au urmat exemplul celor de pe Wall Street și au scăzut puternic marți, pe măsură ce au crescut îngrijorările cu privire la faptul că un război comercial de amploare ar putea afecta creșterea economică a SUA și ar putea duce la o recesiune, determinând investitorii să se îndrepte spre yenul japonez, potrivit presei asiatice.
Îngrijorările investitorilor cu privire la potențiala încetinire economică au fost exacerbate după ce președintele Donald Trump a vorbit într-un interviu pentru Fox News despre o „perioadă de tranziție”, refuzând în același timp să prezică dacă tarifele sale vor duce la o recesiune în SUA.
Aceste comentarii și îngrijorări au afectat sentimentul de risc, determinând scăderea acțiunilor și influențând dolarul american și randamentele Trezoreriei.
Indicele S&P 500 a scăzut luni cu 2,7%, cea mai mare scădere de o zi din acest an, în timp ce indicele Nasdaq a scăzut cu 4,0%, cea mai mare scădere procentuală de o zi din septembrie 2022. Contractele futures pe S&P și Nasdaq au scăzut marți cu 1% în Asia.
Asia a fost dominată de roșu, indicele Nikkei din Japonia și acțiunile din Taiwan scăzând cu aproximativ 3%, atingând cel mai scăzut nivel din septembrie. Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific în afara Japoniei a scăzut cu peste 1%.
Chiar și acțiunile chinezești, care au fost pe creștere în acest an, nu au fost imune la starea de spirit deprimantă. Indicele blue-chip a scăzut cu aproximativ 1%, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,5%.
Contractele futures europene au indicat, de asemenea, o deschidere în scădere, cu contractele futures DAX în scădere cu 0,8% și contractele futures Eurostoxx în scădere cu 0,9%, sugerând că vor mai avea loc scăderi.
Randamentul obligațiunilor americane de referință pe 10 ani a scăzut cu 5 puncte de bază în orele asiatice de marți, după ce a scăzut cu 10 puncte de bază în sesiunea precedentă, cea mai mare scădere zilnică în aproape o lună.
Randamentul obligațiunilor pe doi ani, care de obicei evoluează în funcție de așteptările privind rata dobânzii pentru Rezerva Federală, a scăzut cu 5 puncte de bază, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni.
Traderii estimează în prezent o relaxare de 88 de puncte de bază din partea Fed în acest an, față de 75 de puncte de bază luni, conform datelor LSEG.
Rezervele sigure au fost solicitate, yenul japonez crescând cu 0,3% față de dolar. Acesta a fost ultima dată la 146,65 pe dolar, după ce a atins cel mai ridicat nivel în cinci luni la începutul sesiunii. Yenul a crescut cu 7% față de dolar în 2025.
Francul elvețian s-a întărit, de asemenea, și a oscilat luni aproape de maximul ultimelor trei luni.
„Sentimentul pieței a trecut rapid de la optimismul post-electoral la îngrijorări serioase cu privire la recesiune, alimentate de incertitudinea politică continuă și un flux continuu de date economice slabe”, a declarat Tony Sycamore, analist de piață la IG.
Indicele dolarului, care măsoară moneda americană în raport cu alte șase unități, a ajuns aproape de un minim al ultimelor patru luni. Indicele a scăzut cu peste 4% până acum în acest an.
În ceea ce privește mărfurile, prețurile petrolului au scăzut marți pentru a doua zi, din cauza îngrijorărilor că tarifele americane vor încetini economiile din întreaga lume și vor afecta cererea de energie, în timp ce Opec+ își mărește oferta.
Contractele futures pe Brent au scăzut cu 0,65%, la 68,83 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe țițeiul american West Texas Intermediate au pierdut 0,82%, la 65,49 dolari pe baril.