Prețul petrolului scade cu 4%, monedele de refugiu câștigă
Contractele futures de pe Wall St au scăzut cu aproape 2%, Nikkei a scăzut cu 3%
PBOC a fixat yuanul la cel mai slab nivel din septembrie 2023
Banca centrală a Noii Zeelande reduce dobânda cu 25 bps pe fondul incertitudinilor comerciale
Acțiunile din Asia au scăzut, în timp ce președintele Donald Trump pare pregătit să avanseze cu tarife uriașe de 104% asupra bunurilor chinezești, lovind prețurile petrolului la minimele ultimilor patru ani, în timp ce temerile privind recesiunea globală au cuprins piețele financiare, scrie Reuters.
Dolarul american a scăzut față de monedele de refugiu, dar yuanul offshore a atins un minim record de 7,4287 pe dolar. Contractele futures pe fondurile Fed au crescut la începutul tranzacțiilor asiatice, implicând reduceri ale ratei dobânzii de aproximativ 115 puncte de bază în acest an, față de 92 de puncte de bază la începutul zilei de marți.
În cursul nopţii, Washingtonul a confirmat că taxele de 104% asupra importurilor din China vor intra în vigoare miercuri după miezul nopții.
Informaţiile schimbătoare privind tarifele și spectrul unui război comercial prelungit între cele mai mari două economii ale lumii au declanșat o volatilitate puternică pe piețele financiare.
Indicele S&P 500 a fost cuprins de una dintre cele mai mari inversări din ultimii 50 de ani, indicele de referință pierzând 4,2 puncte procentuale, de la un început pozitiv la un final negativ. Indicele a pierdut 5,8 trilioane de dolari din valoarea pieței bursiere, cea mai mare pierdere de patru zile de la crearea sa în anii 1950.
La începutul zilei în Asia, contractele futures S&P 500 au scăzut cu 1,5%, în timp ce contractele futures Nasdaq au scăzut cu 1,7%. Durerea s-a răspândit și în Europa, cu futures EUROSTOXX 50 în scădere cu 4,5%, în timp ce contractele futures FTSE au pierdut 2,5%.
Acţiunile blue chips (companiile considerate de top) din China (.CSI300) au scăzut cu 1,2%, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong (.HSI) a scăzut cu 3,1%. Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific în afara Japoniei (.MIAPJ0000PUS) a scăzut cu 1,7%.
Marți târziu, președintele Donald Trump a declarat că China manipulează moneda pentru a se proteja împotriva tarifelor, dar crede că China ar putea face o înțelegere la un moment dat.
„SUA și China sunt blocate într-un joc fără precedent și costisitor și se pare că ambele părți nu sunt dispuse să dea înapoi”, a declarat Ting Lu, economist șef pentru China la Nomura.
„Având în vedere situația extraordinar de fluidă, este imposibil să estimăm în mod rezonabil impactul războiului comercial în curs dintre SUA și China asupra economiei chineze.”
Yuanul chinezesc onshore a coborât deja la minimele din 2023 și multă atenție a fost acordată miercuri fixării punctului mediu de către Banca Populară a Chinei, care a fost stabilit la 7,2066 pe dolar, cel mai slab nivel din septembrie 2023.
Analiștii de la JPMorgan au crezut că escaladarea rapidă cu tarifele americane asupra Chinei au fost suficient de perturbatoare pentru a împinge economia globală în recesiune.
„Având în vedere factura de importuri din China, numai tariful pentru China se ridică la o creștere uriașă a taxelor de 400 de miliarde de dolari asupra gospodăriilor și întreprinderilor din SUA”, au declarat aceștia într-o notă către clienți. „Este probabil ca moneda să fie o supapă de eliberare pentru factorii de decizie din China”.
Alte piețe bursiere din Asia au fost, de asemenea, profund în roșu. Nikkei din Japonia (.N225) a scăzut cu 3,5%, după ce miercuri a crescut cu 6% pe fondul speranțelor că Tokyo ar putea obține un acord comercial cu SUA. Acțiunile taiwaneze (.TWII) au scăzut, de asemenea, cu 1,7%, chiar dacă guvernul a activat un fond de stabilizare de 15 miliarde de dolari .
Pe piața titlurilor de trezorerie, randamentele obligațiunilor cu scadență mai lungă au crescut, în parte din cauza investitorilor care au vândut acest activ de refugiu pentru a acoperi pierderile din alte părți. Cu toate acestea, obligațiunile pe termen scurt au crescut, investitorii anticipând o mai mare relaxare din partea Rezervei Federale.
Randamentul de referință pe 10 ani a crescut cu încă 5 puncte de bază, ajungând la 4,335%, ridicând creșterea totală din ultimele trei zile la 34 de puncte de bază.
Randamentele pe doi ani au scăzut cu 6 puncte de bază, la 3,665%.
Pe piețele valutare, monedele de refugiu, cum ar fi yenul și francul elvețian, au înregistrat creşteri, cu dolarul alunecând 0,6% la 145,36 yeni și în scădere cu 0,5% la 0,8430 franci elvețieni.
Moneda neozeelandeză Kiwi a crescut cu 0,3% la 0,5550 dolari după ce Reserve Bank of New Zealand a redus ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază la 3,5%, deși a avertizat cu privire la riscurile de scădere a economiei locale din cauza barierelor comerciale globale.
Prețurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 4% din cauza îngrijorărilor legate de cererea din China. Contractele futures pe Brent s-au prăbușit cu 3,9%, la 60,36 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe țiței din SUA au scăzut și ele cu 4,4%, la 56,96 dolari pe baril.
Aurul a avut dificultăți în a-și recâștiga impulsul ascendent și a scăzut ultima dată cu 0,2%, la 2,03976 dolari pe uncie, aproximativ cel mai scăzut nivel din ultima lună.