Update articol:

Acţiunile GameStop și AMC au scăzut în post-tranzacţionare, după o creştere explozivă în acest an

Acţiunile GameStop și AMC s-au prăbuşit în post-tranzacţionare, după o creştere explozivă în acest an, potrivit CNBC.

Acțiunile retailerului de jocuri video GameStop au scăzut cu 18% în post tranzacționare, după o creștere de 134% în timpul ședinței obișnuite. Lanțul cinematografic a scăzut cu 33% în tranzacțiile overnight, după ce acțiunile crescuseră cu 300%.

Perechea a fost o țintă populară în chatul Reddit „Wallstreetbets”, unde un val de investitori mici se concentrează pe acțiuni puternic shortate, împingând cota mai sus și eliminând fondurile speculative care mizează pe scădere.

Reuters- Powell, FED: Nu ne învinovăți pentru frenezia GameStop

 

 

Forumul, care are mai mult de trei milioane de membri, a devenit pentru scurt timp privat, deoarece moderatorii au spus că „nu pot asigura politica de conținut a Reddit”.

GameStop a crescut cu peste 400% doar în această săptămână, iar AMC cu peste 450%.

Acţiunile retailerului de jocuri video GameStop au crescut cu până la 1.600% începând din 11 ianuarie, după o bătălie fără precedent între investitorii mici care au cumpărat acţiuni ale acestei companii şi fondurile de hedging care au pariat pe scăderea titlurilor, speculaţiile determinând Casa Albă să anunţe că monitorizează atent situaţia creată pe bursă, transmite Reuters.

Folosirea volatilelor opţiuni call, achiziţiile în masă făcute prin intermediul reţelei de socializare Reddit, mesaje postate pe Twitter de miliardarul Elon Musk şi o amplificare a plasamentelor traderilor în ceea ce pare a fi o bulă speculativă a micilor investitori au făcut ca GameStop, o companie puţin cunoscută, să ajungă pe prima pagină a ştirilor financiare.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, miercuri, că atât Casa Albă cât şi Departamentul Trezoreriei monitorizează situaţia care implică GameStop şi alte companii, alte căror acţiuni au crescut puternic în ultimul timp.

Bătălia a început atunci când renumitul short seller Andrew Left de la fondul Citron Capital a pariat împotriva GameStop, dar a întâmpinat opoziţia unei mulţimi de investitori de retail care au pariat în sens invers.

Presiunea pe investitorii short (care speculează pe scăderea acţiunilor n.r.) a fost atât de puternică încât fondurile de investiţii au fost nevoite să vândă plasamente pe termen lung în acţiuni pentru a plăti pierderile.

”Regulile se schimbă, iar oamenilor nu le place asta”, a declarat investitorului în tehnologie Chamath Palihapitiya, pentru CNBC.

”Ne mutăm într-o lume în care oamenii obişnuiţi au acelaşi acces ca profesioniştii şi pot ajunge la aceeaşi concluzie sau poate la opusul acesteia. Soluţia este mai multă transparenţă instituţională şi nu reducerea accesului investitorilor obişnuiţi”, aadăugat acesta.

Citron a fost o ţintă pentru unii membri ai reţelei ”WallStreetbets” a Reddit, unde postările au contribuit la creşterea câştigurilor pentru mai multe acţiuni de nişă.

Left a spus într-o postare video că Citron a renunţat la pariul pe scăderea acţiunilor GameStop după ce valoarea de piaţă a retailerului de jocuri video a crescut de aproape zece ori într-o săptămână.

”Am respect pentru piaţă”, a afirmat Left în postare.

Melvin Capital Management şi-a închis marţi poziţia scurtă în GameStop, după ce a pierdut enorm.

Goldman Hedge Industry VIP ETF, care urmăreşte cele mai populare acţiuni ale fondurilor speculative, a scăzut timp de cinci sesiuni consecutive, cea mai lungă serie de pierderi din februarie 2020.

Analişti şi avocaţi au solicitat analizarea acţiunilor.

Şeful bursei Nasdaq, Adena Friedman, a declarat că bursele şi autorităţile de reglementare ar trebui să urmărească dacă postările anonime pe reţelele sociale ar putea conduce la sisteme de ”pompare şi descărcare”.

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) din SUA a refuzat să comenteze.

GameStop şi AMC sunt ambele listate la bursa din New York. Acţiunile GameStop au crescut cu aproape 700% în două săptămâni, ridicând valoarea de piaţă a retailerului care are dificultăţi financiare de la 1,24 miliarde dolari la peste 10 miliarde dolari.

Titlurile BlackBerry au crescut marţi cu 185%, fiind pe care să realizeze cel mai mare câştig lunar consemnat vreodată.

Miercuri, acţiunile GameStop au urcat cu încă 130%, până la 341,26 dolari, iar acţiunile AMC s-au triplat la 15,18 dolari, în timp ce bursa în ansamblul ei a scăzut cu peste 1%.

TD Ameritrade a limitat tranzacţiile cu acţiuni GameStop şi cu alte titluri.

BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, ar fi obţinut câştiguri de aproximativ 2,4 miliarde de dolari din investiţia sa în GameStop. La 31 decembrie, BlackRock deţinea aproximativ 9,2 milioane de acţiuni, sau o participaţie de aproximativ 13%,  la GameStop. Dar volatilitatea extremă înseamnă că investitorii pot să  şi piardă bani, nu doar să câştige, a declarat Matthew Keator, partener al firmei de administrare a averilor Keator Group din Lenox, Massachusetts.

AMC

BVB | Știri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (02/06/2023)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 22 mai - 31 mai 2023

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare