Update articol:

Reuters- Powell, FED: Nu ne învinovățiți pentru frenezia GameStop

jerome powell

Cei care se gândesc că cele mai recente și mai evidente dovezi ale bulei bursiere – creșterea de peste zece ori a acțiunilor GameStop Corp în două săptămâni – ar putea atrage „mea culpa”  președintelui Rezervei Federale Jerome Powell pot fi dezamăgiți, scrie Reuters.

Jerome Powell a refuzat miercuri să comenteze în mod direct cu privire la creșterea extraordinară a acțiunilor unei companii neprofitabile care părea dovada că piața s-a desprins de realitate, potrivit Reuters.

În conferința de presă care a urmat celei mai recente întâlniri politice de două zile a Fed, el a respins sugestia conform căreia ratelefoarte mici ale dobânzii Fed și achizițiile masive de obligațiuni creează bule de active, cum ar fi cea aparent formată pe GameStop, care a dus la o luptă între micii investitori şi fondurile mari.

“Cred că legătura dintre ratele scăzute ale dobânzii și valorile activelor este probabil ceva care nu este la fel de strâns pe cât cred oamenii, deoarece o mulțime de factori diferiți determină prețurile activelor la un moment dat”, a spus Powell.

Conform Reuters, acesta a fost un răspuns grăitor din partea celui mai influent personaj financiar din lume, ale cărui politici ca răspuns la criza COVID-19 au fost lăudate pentru viteza și îndrăzneala lor, dar și criticate pentru că au ajutat la o redresare economică „în formă de K” care favorizează proprietarii de active.

Într-adevăr, Powell a declarat că motivația sa este de a încuraja un mediu economic care să ajute milioanele de oameni care nu mai lucrează din cauza pandemiei să recâștige un loc de muncă.

“Într-o lume în care, aproape un an mai târziu, sunt încă 9 milioane de locuri de muncă mai puțin …  este foarte potrivit ca politica monetară să fie extrem de acomodativă”, a spus Powell, ale cărui remarci au urmat deciziei Fed de a lăsa dobânzile neschimbate şi de a continua suplimentarea lichidităţilor prin achiziţii de active, prin cumpărarea de obligațiuni de 120 de miliarde de dolari pe lună.

Reuters- Fed’s Powell: Nu ne învinovăți pentru frenezia GameStop

Acestea fiind spuse, Powell a spus că Fed este conștientă de faptul că riscurile financiare pot apărea în perioadele de adaptare extinse, dar preferă să le abordeze prin așa-numitele instrumente macroprudențiale axate în mare parte pe menținerea sănătății sectorului bancar.

„Nu credem cu adevărat că vom avea succes în fiecare caz, în alegerea momentului exact potrivit pentru a interveni pe piețe”, a spus Powell. Fed se coordonează și cu alte autorități de reglementare atunci când vine vorba de monitorizarea riscurilor de stabilitate financiară în sectorul nebancar, a spus el.

„Monitorizăm condițiile financiare foarte larg și, deși nu avem jurisdicție asupra … multor domenii din sectorul nebancar, alte agenții o fac”, a spus el.

Acţiunile GameStop și AMC au scăzut în post-tranzacţionare, după o creştere explozivă în acest an

 

BVB | Știri BVB

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (08/12/2021)

Reluare tranzactionare ora 16:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 1529/08.12.2021 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni SIF3

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2021)

Hotararea Consiliului de Administratie - 7 decembrie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (08/12/2021)

Hotarari AGEA din data de 8 decembrie 2021