Acțiunile Tesla nu au avut niciodată o perioadă atât de roșie (de scădere), scrie CNBC.
Timp de șapte săptămâni consecutive, de când Elon Musk a plecat la Washington pentru a se alătura administrației Trump, acțiunile producătorului său de automobile au scăzut, încheind vineri la 270,48 dolari. Este cea mai lungă serie de astfel de pierderi pentru Tesla în cei 15 ani de când este o companie publică.
Acțiunile Tesla au încheiat săptămâna în scădere cu mai mult de 10% și la cel mai scăzut nivel din 5 noiembrie, ziua alegerilor, când au închis la 251,44 dolari. De când acțiunile au atins un maxim de aproape 480 de dolari pe 17 decembrie, Tesla a pierdut peste 800 de miliarde de dolari în capitalizare de piață.
În această săptămână, mai multe firme de pe Wall Street, inclusiv Bank of America, Baird și Goldman Sachs, și-au redus obiectivele de preț pentru Tesla.
Pentru a-și reduce ținta de la 490 de dolari la 380 de dolari, analiștii de la Bank of America au invocat preocupările legate de scăderea vânzărilor de vehicule noi ale companiei și lipsa unei actualizări recente din partea lui Musk cu privire la un „model low-cost”.
Goldman Sachs, care și-a redus ținta de preț pentru acțiuni de la 345 de dolari la 320 de dolari, a subliniat, de asemenea, scăderea vânzărilor de vehicule electrice pentru Tesla în primele două luni ale anului pe mai multe piețe din Europa, China și părți din SUA.
Analiștii Goldman au menționat că Tesla se confruntă cu „un mediu concurențial dificil pentru FSD” în China, unde principalii concurenți „nu necesită, în general, achiziționarea unui software separat pentru funcțiile de conducere inteligentă”. FSD, sau Full Self-Driving (Supervised), este sistemul de conducere parțial automatizat al Tesla, pe care compania îl vinde ca opțiune premium în SUA.
Wall Street nu este preocupat doar de măsurători fundamentale, cum ar fi cifrele de vânzări și de producție. Investitorii încearcă, de asemenea, să evalueze în ce măsură politica lui Musk și activitatea sa la Casa Albă vor pune presiune pe Tesla și pentru cât timp.
„Implicarea lui Musk în administrația Trump adaugă incertitudine pe partea cererii”, au scris analiștii Baird.
Înainte de a-și asuma rolul de consilier al președintelui Donald Trump și de lider al așa-numitului Department of Government Efficiency, sau DOGE, Musk conducea deja numeroasele sale întreprinderi private, inclusiv startup-ul de inteligență artificială xAI, compania de social media X și contractorul aerospațial și de apărare SpaceX.
Acum, Musk, cea mai bogată persoană din lume, a devenit imaginea publică a eforturilor administrației Trump de a reduce drastic forța de muncă, cheltuielile și capacitatea guvernului federal. Între timp, el continuă să posteze retorică politică incendiară pe X, criticând judecătorii ale căror decizii nu îi plac și promovând puncte de vedere false ale Kremlinului despre președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy.
Sentimentul anti-Musk și anti-Tesla a crescut în SUA și Europa, cu o explozie de proteste și presupuse acte criminale de incendiere și vandalism la fabricile Tesla.
Chiar și cei mai optimiști analiști și mulți fani au trebuit să recunoască impactul politicii lui Musk asupra atractivității Tesla și a produselor sale pentru o gamă largă de clienți și investitori.
Susținătorii vehiculelor electrice de la Cleantechnica, care promovează de mult timp Tesla pe site-ul său, au publicat joi un articol axat pe etică în care se întreabă dacă proprietarii Tesla ar trebui să își vândă mașinile și dacă consiliul Tesla ar trebui să îl demită pe Musk din funcția de CEO.
Musk și Tesla nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.