Update articol:
Corpul de control al primului-ministru a declanșat un control la societatea Complexul Energetic Oltenia

Actualizare ora 8: Ministrul Energiei Anton Anton merge la Târgu Jiu, pentru o întâlnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia

Actualizare: Din dispoziția doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministrul Guvernului României, începând cu data de 17.01.2019, Corpul de control al primului-ministru a declanșat un control la societatea Complexul Energetic Oltenia – S.A.. Obiectivele controlului constau în verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanță corporativă, modului de stabilire și acordare a drepturilor de natură salarială pentru personalul societății Complexul Energetic Oltenia – S.A., respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă la nivelul acestei entități, exploatarea resurselor minerale și constituirea stocurilor, realizarea programelor anuale de investiții și dezvoltare.  

*        *        *

Corpul de control al primului-ministru a mai efectuat acțiuni de control ce au vizat alte obiective:

– încheierea de către societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. a unui contract de transfer al activului Unității Miniere de Carieră Berbești către societatea Centrala Electrică de Termoficare Govora S.A. Râmnicu Vâlcea;

– preluarea de către societatea Electrocentrale Grup S.A. a datoriei societății Termoelectrica S.A. față de societatea Complex Energetic Oltenia S.A;

– respectarea de către societatea Complex Energetic Oltenia S.A. a prevederilor legale cu privire la angajarea și plata cheltuielilor de sponsorizare și a altor cheltuieli de finanțare a unor activități sportive.

Dintre acestea, în anul 2018, au fost finalizate două acțiuni de control ce au vizat primele două obiective enunțate mai sus, iar concluziile rezultate au fost comunicate instituțiilor abilitate.

Totodată, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru verificări și măsuri potrivit competențelor.

……………..

Actualizare ora 8.00:  Ministrul Energiei Anton Anton împreună cu Secretarul de Stat Doru Vişan vor avea în cursul zilei de astăzi, 17 ian 2019, o nouă întâlnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia, urmare a reluării grevei in carierele CEO. Discuţiile vor avea loc începând cu ora 12:00 la sediul Prefecturii din Târgu Jiu. Menționam că la finalul întâlnirii, ministrul Anton Anton va susține o conferință de presa în care va prezenta concluziile acestor discuții. 

……………….

EXCLUSIV -Sorin Boza, CEO: “Mâine ( vom relua discuţiile cu sindicatele şi vom căuta şi alte soluţii financiare, dacă acestea vor exista”

• Ministrul Energiei Anton Anton merge mâine, la Târgu Jiu, la discuţii cu membrii comisiei mixte administraţie-sindicate
• Sorin Boza ne-a mai spus că situaţia este destul de gravă, având în vedere că CEO este la limită cu stocurile de cărbune, cea mai afectată de această situaţie fiind Termocentrala Rovinari

Muncitorii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) din schimbul doi au reluat greva, după ce salariaţii din schimbul de dimineaţă intraseră la lucru, în urma negocierilor de noaptea trecută când sindicatele şi conducerea CEO deciseseră acordarea unui adaos lunar, începând cu dată de 01.03.2019, astfel: 700 lei brut pentru personalul muncitor din activitatea de producție și mentenanță; 500 lei brut pentru conducătorii formațiilor de lucru; 400 lei brut pentru personalul de conducere din activitatea minieră și energetică (șef/adjunct secție, atelier, sector schimb etc), dar şi acordarea de vouchere de vacanță, începând cu dată de 01.05.2019, în suma de 1450 lei, tuturor salariaților.

Se pare că salariaţilor din schimbul doi nu le-au convenit sumele de bani negociate, cerând mai mult.
Presa locală din Gorj susţine că sunt grupuri de interese, în special din mediul politic, care întreţin acest scandal, că muncitorii de la CEO nu acţionează de capul lor.

Contactat pentru clarificări, Sorin Boza, preşedintele Directoratului CEO, ne-a declarat: “Mâine dimineaţă vom convoca membrii comisiei mixte patronat-sindicate şi vom relua discuţiile, căutând să identificăm şi alte soluţii financiare, dacă acestea vor exista. Prioritatea este de a întrerupe urgent această acţiune a salariaţilor, conform legii, în condiţiile în care greva a fost declarată ilegală astăzi de Tribunalul Gorj. Acţiunea de negociere, conform legii, este între administraţie şi sindicate, nu între administraţie şi vocea oricărui muncitor care cere câte ceva. Problema este că muncitorii nu mai vor să fie reprezentaţi de liderii de sindicat actuali. Iar negocierile, din punct de vedere legal, se fac între administraţie şi sindicatele reprezentative. Negocierile privind noul contract colectiv de muncă trebuiau să înceapă în martie anul acesta, însă, văzând nemulţumirile salariaţilor, am decis să devansăm puţin discuţiile. Azi-noapte am decis să acordăm bani în plus salariaţilor noştri, vorbim de un efort financiar suplimentar faţă de anul trecut 106 milioane de lei”.

Sursele noastre ne-au declarat că ministrul Energiei Anton Anton merge mâine, la Târgu Jiu, la discuţii cu membrii comisie mixte administraţie-sindicate.

Tribunalul Gorj a pronunţat, astăzi, sentinţa judecatorească prin care a constatat nelegalitatea grevei şi a dispus încetarea acesteia. Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt: sancțiune disciplinară, inclusiv prin concediere; răspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despăgubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar și de la simplii participanți la aceasta; sancțiuni contravenționale sau penale, în cazuri grave, când greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor, etc.

Sorin Boza spune: “Având în vedere declararea ilegală a grevei, de mâine vom avea teleconferinţă cu toţi şefii de cariere şi vom acţiona conform legii. Putem merge până la imputarea patrimonială a tuturor pierderilor pe care avem în această perioadă. De exemplu, dacă un muncitor nu lucrează trei zile, îl poţi trece nemotivat şi îi poţi desface contractul de muncă”.

Sorin Boza ne-a mai spus că situaţia este destul de gravă, având în vedere că CEO este la limită cu stocurile de cărbune, cea mai afectată de această situaţie fiind Termocentrala Rovinari.”Există pericolul, aşa cum a declarat şi directorul Ion Pisc de la Termocentrala Rovinari, ca mai multe grupuri de la Rovinari să fie oprite în această noapte, ceea ce ar afecta grav siguranța sistemului energetic național și nu numai”, ne-a declarat Sorin Boza.
Ion Pisc, directorul Termocentralei, a anunţat că, dacă minerii nu-şi reiau lucru în această noapte, două grupuri vor fi oprite, iar mâine dimineaţă va fi oprit şi al treilea grup energetic.
Sorin Boza a spus: “Indiferent de câte probleme a avut CEO în această perioadă, am pus la dispoziţia Sistemului Energetic Naţional toate grupurile, a fost pornit ori de câte ori a fost nevoie şi a funcţionat cu capacitate ridicată, consumând din stocurile iniţiale de cărbune”.

Premierul Viorica Dăncilă a convocat, astăzi, o şedinţă operativă cu responsabilii din energie, la care au participat oficiali ai Ministerului Energiei şi Economiei pentru o analiză asupra stării sistemului energetic national. În urma discuţiilor, presa a scris că premierul decis să trimită mâine Corpul de Control al Prim-ministrului, la Complexul Energetic Oltenia, în contextual acţiunilor de protest de acolo.
Surse participante la discuţii ne-au declarat că, în timpul şedinţei, premierul nu a adus în discuţie ideea de a trimite vreun reprezentant al Corpului de Control sau vreun negociator la CEO. “Premierul a cerut, de la fiecare companie participantă, un raport privind stocurile, rezervele, situaţia actuală, materiale pe care trebuie să le înainteze către secretariatul general al Guvernului în zece zile”.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM