Update articol:

Administrația Biden îngheață miliarde de dolari rezerve guvernamentale afgane deținute în conturile bancare americane, privând talibanii de numerar

Miscarea vine în timp ce Casa Albă s-a grăbit să-și redeseneze politicile din Afganistan, potrivit Washington Post

 

Administrația Biden a înghețat duminică rezervele guvernamentale afgane deținute în conturile bancare americane, blocând talibanii să acceseze miliarde de dolari deținute în instituțiile americane, potrivit a două persoane familiare cu această chestiune, citate de Washington Post.

Decizia a fost luată de secretarul Trezoreriei, Janet L. Yellen, și de oficialii din cadrul Biroului de control al activelor externe al Departamentului Trezoreriei, au spus oamenii. Departamentul de Stat a fost, de asemenea, implicat în discuții în weekend, oficialii de la Casa Albă monitorizând evoluțiile. Un oficial al administrației a declarat: „Orice active ale Băncii Centrale pe care guvernul afgan le are în Statele Unite nu vor fi puse la dispoziția talibanilor”.

Întreruperea accesului la rezervele din SUA reprezintă printre primele în ceea ce se așteaptă să fie câteva decizii cruciale pe care le va lua administrația Biden cu privire la soarta economică a acestei națiuni după preluarea talibanilor. Afganistanul este deja una dintre cele mai sărace țări din lume și este foarte dependentă de ajutorul american, care este acum în pericol. Administrația Biden se va confrunta, de asemenea, cu alegeri dure în ceea ce privește modul de gestionare a sancțiunilor existente asupra talibanilor, ceea ce ar putea face dificilă furnizarea de asistență umanitară internațională unei populații care se confruntă cu dezastru, spun experții.

Întrebat marți ce pârghie ar avea Statele Unite asupra talibanilor în viitor, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus că „există, evident, probleme legate de sancțiuni”, dar a refuzat să explice. El a mai spus că administrația va comunica mai întâi direct cu talibanii.

Talibanii au fost la putere din 1996 până în 2001. Odată cu preluarea din nou de către grupul fundamentalist, Afganistan ar putea fi o „criză umanitară în devenire”. Președintele Biden, în discursul său de luni, s-a angajat să continue să acorde ajutor Afganistanului.

Banca centrală din Afganistan avea active de rezervă de 9,4 miliarde de dolari în aprilie, potrivit Fondului Monetar Internațional. Acestea se ridică la aproximativ o treime din producția economică anuală a țării. Marea majoritate a acestor rezerve nu se află în prezent în Afganistan, a spus una dintre persoanele familiare cu această chestiune. În Statele Unite sunt păstrate miliarde de dolari, deși suma exactă este neclară.

Purtătorii de cuvânt pentru Casa Albă și Departamentul Trezoreriei au refuzat să comenteze procesul de blocare a fondurilor sau soarta asistenței economice a SUA în Afganistan. O purtătoare de cuvânt a Băncii Rezervei Federale din New York, unde se presupune că o mare parte din bani este deținută, a refuzat, de asemenea, să comenteze.

Statele Unite nu aveau nevoie de nicio nouă autoritate pentru a îngheța rezervele, deoarece talibanii se confruntau deja cu sancțiuni în temeiul unui ordin executiv aprobat după atacurile din 11 septembrie 2001, a declarat Adam M. Smith, care a lucrat în Consiliul Național de Securitate și în calitate de consilier principal al directorului Oficiului pentru Controlul Activelor Străine în timpul administrației Obama.

Dincolo de rezerve, Statele Unite trimit, de asemenea, aproximativ 3 miliarde de dolari pe an în sprijinul armatei afgane, sau aproximativ 15% din produsul intern brut al țării. Finanțarea poate fi cheltuită numai dacă secretarul apărării „certifică Congresului că forțele afgane sunt controlate de un guvern reprezentativ civil care se angajează să protejeze drepturile omului și drepturile femeilor”, potrivit unui rezumat al legislației din Congres. Se așteaptă ca această finanțare să nu mai continue.

Aproximativ 80% din bugetul Afganistanului este finanțat de Statele Unite și alți donatori internaționali, a declarat pentru Reuters John Sopko, inspectorul general special pentru reconstrucția Afganistanului. Un purtător de cuvânt al Biroului de Management și Buget de la Casa Albă a refuzat să comenteze starea finanțării aprobată de Congres pentru Afganistan.

„Desigur, este periculos”, a declarat Ian Bremmer, președintele și fondatorul Eurasia Group, o firmă de consultanță, despre restricțiile economiei afgane, inclusiv înghețarea fondurilor deținute în Statele Unite. „Veți vedea mult mai mulți refugiați, mult mai mult radicalism. Nu mă văd cheltuind bani pe talibani “.

Mark Weisbrot, codirector al Centrului pentru Cercetări Economice și Politice, un grup de reflecție de la Washington, a declarat: „Pentru guvernul SUA să pună mâna pe rezervele băncii centrale din Afganistan ar fi o mare greșeală. Le-ar spune talibanilor că guvernul SUA vrea să-i distrugă pe ei și pe economia țării lor “.

Statele Unite au mai tăiat banii şi altor guverne, aprobând măsuri similare împotriva Venezuelei și Libiei după ce liderii ostili Washingtonului au câștigat puterea și în acele țări.

 

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022