Update articol:

Administrația Biden nu a văzut China furnizând arme Rusiei de la convorbirea Xi-Biden

Biden Sursa foto: Facebook

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat marți că administrația SUA nu a văzut China furnizând echipament militar Rusiei de când președintele Joe Biden a vorbit cu președintele Chinei Xi Jinping vinerea trecută.

„Nu pot face predicții pe viitor. Ceea ce vă pot spune este că nu am observat de la acele întâlniri sau de la conversația președintelui Biden cu Xi furnizarea de echipamente militare de către China către Rusia, dar, desigur, acest lucru este un lucru pe care îl monitorizăm îndeaproape”, a declarat Sullivan reporterilor marți.

El a continuat: „Vom continua să monitorizăm. Și președintele i-a spus clar președintelui Xi implicațiile și consecințele oricărei astfel de furnizări de echipamente și a înțeles foarte bine.”

Rusia a cerut sprijin militar și asistență economică din partea Chinei, au declarat săptămâna trecută doi oficiali americani pentru CNN. China și-a exprimat o oarecare deschidere pentru a oferi ajutor Rusiei, potrivit unui cablu diplomatic al SUA către aliați. Atât Rusia, cât și Beijingul au negat că au existat astfel de cereri.

Vineri, Biden a încercat să-l descurajeze pe Xi să asiste Rusia, avertizându-l pe omologul său chinez în timpul unui apel video de 110 minute despre „implicațiile și consecințele” pentru Beijing dacă ar oferi sprijin material Moscovei.