Update articol:

Adrian Câciu: Este exclus ca România să apeleze la un împrumut de la FMI

Câciu

Este exclus ca România să apeleze la un împrumut de la FMI, a declarat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, după ce liderul PNL, Florin Cîțu, a spus că România ar putea intra în criză și am putea fi nevoiți să apelăm la un ajutor din partea FMI.

Câciu a precizat că nici nu se pune problema, asta pentru că România este stabilă: “Nu ştiu de ce domnul preşedinte Cîţu este atât de îngrijorat. Dobânzile în acest moment în România sunt stabile; sunt la un nivel ridicat, pentru că au crescut accelerat între ianuarie 2021 şi noiembrie 2021, de la 2,5% la 5,4%, vorbesc de dobânzile la titlurile de stat româneşti. În momentul acesta dobânzile s-au stabilizat, sunt chiar mai mici decât în noiembrie, undeva la 5,36% – nu e o bucurie foarte mare că nu este o scădere foarte mare, dar iată că le-am stabilizat. De ce sunt dobânzile problematice? Pentru că inflaţia cu care ne confruntăm şi lăsată de cei care au fost înaintea noastră şi astăzi sunt îngrijoraţi este cea mai mare inflaţie din ultimii 17 ani. Guvernul este foarte responsabil şi prudent. Absolut toate riscurile privind dobânzile au fost luate în calcul şi prezentate în Coaliţie şi în Parlament, adoptate de Parlament prin Strategia Fiscal-Bugetară şi legea plafoanelor anuale”.

În ultimii doi ani, România a împrumutat peste 57 de miliarde de euro, iar aceste împrumuturi sunt purtătoare de dobânzi, a mai spus Adrian Câciu.

“Nu, nu există riscul de a apela la FMI! Nu există nici risc de recesiune! Haideți să lămurim pentru macroeconomiștii care se pricep. Riscul de recesiune în cazul în care dobânzile şi inflaţia cresc se întâmplă atunci când dobânzile sunt mult peste inflaţie. Acesta a fost cazul crizei din 2010. În prezent, inflaţia este peste dobânzi. (…) Aș vrea să observați o chestie: cursul valutar de astăzi este mai mic decât în noiembrie. Nu este mare diferența. E adevărat că situația României este una grea, dar nu am venit la guvernare considerând că suntem în paradis. Nu înțeleg de unde începem cu astfel de afirmații, de ce se fac astfel de acuzații doar am fost cu toții acolo, am fost cu toții în Parlament. Eu sunt dispus să merg în coaliție să discutăm”, a spus Adrian Câciu.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii