Update articol:

Sri Lanka suspendă unilateral plățile datoriei externe, susține că are nevoie de bani pentru lucruri esențiale

FMI

Banca centrală din Sri Lanka a declarat marți că a devenit „provocator și imposibil” să ramburseze datoria externă, în vreme ce încearcă să-și folosească rezervele de valută în scădere pentru a importa produse esențiale precum combustibil, potrivit Reuters.

Rezervele națiunii insulare au scăzut cu mai mult de două treimi în ultimii doi ani, deoarece reducerile de taxe și pandemia de COVID-19 au afectat grav economia sa dependentă de turism și au expus cheltuielile guvernamentale alimentate de datorii.

Protestele de stradă împotriva penuriei de combustibil, energie electrică, alimente și medicamente durează de mai bine de o lună.

„Trebuie să ne concentrăm asupra importurilor esențiale și să nu ne facem griji cu privire la serviciul datoriei externe”, a declarat reporterilor guvernatorul Băncii Centrale a Sri Lanka, P. Nandalal Weerasinghe. „S-a ajuns la un punct în care efectuarea plăților datoriilor este o provocare, imposibilă”.

Weerasinghe a spus că suspendarea plății va avea loc până când țara va ajunge la un acord cu creditorii și cu sprijinul unui program de împrumuturi cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Sri Lanka începe luni discuții formale cu creditorul global pentru împrumuturi de urgență.

Țara are plăți externe datorate de aproximativ 4 miliarde de dolari în acest an, inclusiv o obligațiune suverană internațională de 1 miliard de dolari scadentă în iulie. Două plăți cu cupoane sunt scadente luni.

“Este un default implicit. Acest lucru a fost inevitabil”, a declarat Murtaza Jafferjee, directorul executiv al J.B Securities, adăugând: „Acesta este un lucru pozitiv pentru economie, deoarece folosim resurse valutare limitate pentru a ne achita datoria atunci când nu ne puteam permite. Acest lucru va elibera fonduri pentru propriii noștri cetățeni”.

Strategul senior al BlueBay Asset Management pentru piețele emergente, Timothy Ash, a declarat că „singura surpriză este că administrației din Colombo i-a trebuit atât de mult să se împace cu realitatea de pe teren”.

„Este logic să declarăm un moratoriu la plăți până când ei vor pune la punct un program cu FMI și vor conveni condițiile cu deținătorii de obligațiuni”, a spus el.

 

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (27/06/2022)

Vimetco Extrusion prima bara extrudata intr-o noua linie automata

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat