Update articol:

Adrian Cioroianu: În momentul de față, dosarul Roșia Montană are peste 90% șanse de a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO; discuțiile au fost reprogramate

Discuţiile privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial, care urmau să aibă loc ieri, la Fuzhou, China, unde este reunit Comitetul UNESCO, au fost reprogramate, potrivit News.ro. Întâlnirea a fost întreruptă de Tian Xuejun, vice-ministru chinez al Educaţiei şi preşedinte al Comisiei Naţionale Chineze pentru UNESCO.

Adrian Cioroianu, profesor universitar de Istorie și fost ambasador al României la UNESCO, a scris pe Facebook:

“● În momentul de față, dosarul RM are peste 90% șanse de a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.
● Dosarul era ultimul, în ordine cronologică, pe lista discuțiilor de azi, 25 iulie, din sesiunea Comitetului Patrimoniului Mondial. Dar, cum dezbaterile s-au prelungit (și la 16h30 ora RO s-a încheiat ședința de azi), dosarul Roșia Montană va fi cel de-al 5-lea subiect care va fi pus în dezbatere în ședința de mâine, luni 26 iulie a.c. (LATER EDIT, seara de 25 iulie a.c.: va fi al 9-a subiect pe ordinea de luni). Repet: dacă ceva neprevăzut nu se întâmplă până mâine (sau dacă nu există detalii de ultima oră pe care eu să nu le cunosc), sunt peste 90% ȘANSE CA ROȘIA MONTANĂ SĂ INTRE IN PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO.
● Dealtfel, dosarul RM urma să intre pe lista UNESCO la ședința de anul trecut, din iulie 2020. Dar, in conditii de pandemie, acea ședință, (care urma să aibă loc în China) nu s-a mai întrunit – și s-a amânat până în aceste zile, adică final de iulie 2021.
● In Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roșia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegația pe care am condus-o) în ianuarie 2017 și, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) și NU de întreaga zonă RM.
● Practic, inscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme românești sau în parteneriate. În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial.
● Laturile politice sau juridice ale acestui dosar sunt importante – și din acest motiv ar trebui discutate de oameni care le cunosc. În ceea ce mă privește, ca profesor universitar de Istorie și ca ambasador la UNESCO, am susținut înscrierea Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO”.

Mihai Goțiu: Candidatura pentru includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a generat știri și reportaje în presa de pe întreg mapamondul!

Duminică, situri culturale din China, India, Iran şi Spania au fost fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial: oraşul Quanzhou, China, Templul Ramappa, India, Calea ferată trans-iraniană, promenada Paseo del Prado and Buen Retiro, Spania.

BVB | Știri BVB

ARTEGO SA (ARTE) (21/02/2024)

Convocare AGA O & E 28/29.03.2024

LION CAPITAL S.A. (LION) (21/02/2024)

Notificare prag detineri <5%

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (21/02/2024)

Desemnarea Vicepresedintilor, Secretarului General, membri comisii/comitete

Digi Communications N.V. (DIGI) (21/02/2024)

Detalii conferinta telefonica - rezultate financiare preliminare aferente 2023

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (21/02/2024)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 5 feb. - 19 feb. 2024