Update articol:

Gabriel Resources reacţionează: “Am îndemnat ferm guvernul român să nu continue cu înscrierea Roşia Montană la UNESCO pentru a păstra posibilitatea unei eventuale soluții pe cale amiabilă a litigiului de arbitraj de la ICSID”

Gabriel Resources Ltd. (simbol de tranzacționare TSXV GBU – „Gabriel” sau „Compania”) constată că cererea României de a înscrie Roșia Montană ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO a fost aprobată de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO din 27 iulie 2021 la cea de-a 44-a sesiune de la Fuzhou, China. În consecință, „Peisajul cultural minier Roșia Montană”, o zonă care acoperă amprenta proiectului de aur și argint al Gabriel la Roșia Montană („Proiectul”), a fost înscris de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) pe Lista Patrimoniului Mondial („Înscrierea”) și adăugată pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Compania a transmis: « După cum s-a spus anterior, în februarie 2020, guvernul român a reactivat procedura de listare a „Peisajului cultural minier Roșia Montană” ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO („Aplicația UNESCO”), o inițiativă care a fost începută în februarie 2016, dar ulterior amânată la cererea guvernului român în așteptarea finalizării cererii de arbitraj ICSID în curs, formulată de Gabriel împotriva României
(„Arbitraj ICSID”).

Aplicația UNESCO a întâmpinat o opoziție puternică din partea comunităților locale din Roșia Montană și din împrejurimi, fapt recunoscut public de miniștrii guvernului român. Mai mult, o astfel de aplicație și Înscrierea sunt fundamental incompatibile cu drepturile pe care grupul Gabriel le-a dobândit pentru a dezvolta Proiectul și
existența în continuare a unei licențe miniere de exploatare pentru zona proiectului.

Aceste acte, promovate de guvernul României, ignoră deciziile existente și valabile ale Ministerului Culturii din România prin care a fost eliminat statutul de sit arheologic protejat pentru o mare parte din zona aferentă proiectului și prin care a fost descarcată zona pentru activități miniere. Mai mult, cea mai mare parte a patrimoniului cultural pentru care se solicită protecție prin Aplicația UNESCO și care a fost identificată prin programele ample de cercetare arheologică finanțate de Gabriel, ar fi fost protejată în orice caz de proiect, indiferent deÎnscriere.

În ciuda urmăririi arbitrajului ICSID, Gabriel și-a confirmat în repetate rânduri dorința de a ajunge la o rezoluţie amiabilă care ar permite dezvoltarea proiectului, precum și valorificarea drepturilor dobândite în legătură cu promițătoarele zăcăminte minerale de la Bucium.

Gabriel consideră că aprobarea Proiectului, o dezvoltare minieră atent planificată, durabilă și modernă, ar fi fost cea mai bună modalitate de a proteja patrimoniul cultural semnificativ al zonei Roșia Montană și de a ecologiza vasta poluare a mediului care asediază peisajul Roșia Montană astăzi ca o consecință a exploatării miniere istorice nereglementate. Proiectul ar fi generat, de asemenea, beneficii economice deosebit de importante pentru România și cetățenii săi și mii de locuri de muncă atât de necesare.

În acest scop, Compania a îndemnat ferm guvernul român să nu continue cu cererea UNESCO pentru a păstra posibilitatea unei eventuale soluții pe cale amiabilă a litigiului de arbitraj ICSID – Înscrierea subminează material această posibilitate.

Cererea și Înscrierea UNESCO sunt în contradicție fundamentală cu obligațiile României care îi revin în baza tratatelor de investiții în legătură cu investițiile  Gabriel și aceste acte, împreună cu alte măsuri luate de România, sunt dovezi suplimentare care demonstrează decizia politică a României de a nu permite proiectul sub nicio circumstanță».

Gabriel Resources, compania-mamă canadiană a Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, cere despăgubiri de 4,8 miliarde dolari statului român într-un arbitraj derulat la Washington (ICSID). O decizie ar putea fi dată în toamna acestui an.

USR PLUS: Zi istorică pentru istoria românilor; Roşia Montană – în Patrimoniul Mondial UNESCO

 

 

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (04/10/2023)

Hotarari AGA Ordinara si Extraordinara 4.10.2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Vanzarea pachetului de actiuni detinut la Sinterom S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Numire membri provizorii Directorat

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Componenta comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere