Update articol:
”Banking Forum Online by Financial Intelligence” 

Adrian CODIRLAŞU: Operaţiunile de relaxare cantitativă  ale BNR şi programul IMM Invest – factori determinanți în gestionarea din punct de vedere economic a crizei coronavirusului (video)

Programul IMM Invest, alături de programul BNR de relaxare cantitativă au fost cei doi factori determinanți în gestionarea din punct de vedere economic a crizei coronavirusului în România, menţinându-se stabile piețele financiare și, de asemenea, șomajul nu a crescut, a declarat Adrian CODIRLAŞU, Vicepreședintele CFA Society România, la prima ediție a evenimentului ”Banking Forum Online by Financial Intelligence”.

Codirlaşu a spus: “Starea de urgență a blocat activitatea economică. De asemenea, la acel moment, incertitudinea cu privire la evoluția viitoare a pandemiei era extrem de mare. În acest contrext, riscul de blocaje financiare la nivelul companiilor din economia reală era ridicat.

Prima măsură a fost cea Băncii Naționale. Pentru prima dată, Banca Națională a făcut operațiuni de relaxare cantitativă, a cumpărat titluri de stat de pe piață. Acest lucru a condus la dobânzi foarte stabilă. Dacă ne uităm la criza din 2008, atunci volatilitatea a fost extremă pe dobânzi, cu impact în economia reală. Acum dobânzile au fost extrem de stabile, statul s-a putut finanța facil și practic s-a asigurat stabilitatea sistemului financiar.

A doua măsură care a fost esențială a fost programul IMM Invest. Practic, prin IMM Invest, s-au dat bani în economia reală. În această criză, şocul nu a venit din sistemul financiar cum eram obișnuiți cu crizele precedente, ci a pornit de la un virus, ceva complet diferit de un factor economic, și a lovit în special, prin măsurile de distanțare socială care erau necesare, sectorul economic.

Prin urmare, exista un risc de blocaje financiare și de creștere puternică a șomajului dacă firmele își încetau activitatea. Prin acest program IMM Invest s-a evitat acest lucru. Şomajul a rămas stabil, s-au pierdut undeva la 120 de mii de locuri de muncă, care este puțin dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în 2008.

Foarte important este că în această perioadă companiile şi-au menţinut activitatea, au plătit salarii – unele chiar au crescut în această perioadă dacă ne uităm la salariile de anul trecut. În plus s-a menținut consumul, practic consumul privat a recuperat toată scăderea din timpul perioadei de lockdown.

Prin aceste două măsuri, practic, garantăm că ieşim din această criză, însă vreau să atrag atenția unui risc – mă refer la o accentuare a crizei medicale care, pe de o parte, va cere bani din partea Guvernului, mă refer la cheltuieli medicale, și, apoi, bani pentru pentru a reporni economia sau sectoare din economie care se vor închide fie datorită autorităților care impun măsuri de distanțare, fie datorită autoizolării  populației care vede un risc de infectare și nu mai accesează anumite zone, gen locuri aglomerate”.

În timpul pandemiei, CFA România a realizat o campanie de educație financiară – Generația Independentă. Codirlaşu a explicat: “Am pornit în această campanie de la un studiu S&P care a arătat că, în România, educația financiară este extrem de scăzută, circa 22%, versus Danemarca cu 71%, în condițiile  în care media Uniunii Europene este de 52%.

Există o legătură strânsă între nivelul educației și nivelul bunăstării populației. Cu cât educația financiară crește într-o societate, cu atât vedem un PIB per capita mai mare. Un om educat financiar ia decizii mai bune.  Dacă la nivelul societăţii, oamenii iau decizii financiare mai bune, toată societatea va fi într-o situație mai bună. Credem că educația financiară este esenţială în România şi va conduce la decizii mai bune, atât la nivel individual, cât şi la nivel de societate și va duce inclusiv la creștere economică”.

Vezi mai multe detalii despre campanie în prezentarea  CFA RO Generatia I.

 

 

 

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2022)

Rezultate subscriere majorare capital social

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

VES SA (VESY) (21/01/2022)

Convocare AGAO 21/22.02.2022 - varianta in limba Engleza