-
Surse: “Ţinta reală nu este Consiliul de Supraveghere, ci schimbarea Directoratului”.
-
Goicea: Bineînţeles că ne vom cere drepturile.
Membrii Consiliului de Supraveghere Transelectrica nu au primit o motivaţie clară pentru revocarea din funcţii, ne-a declarat Adrian Goicea, președinte al Consiliului de Supraveghere, după ce acţionarii au decis, astăzi, acest lucru, în urma solicitării Secretariatului General al Guvernului, acţionarul majoritar al companiei.
Acţionarii Transelectrica au aprobat astăzi – cu 80,84487% din totalul numărului de voturi exprimate valabil – revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, numit anul trecut pe patru ani. Astfel au fost revocaţi: Adrian GOICEA, Luiza POPESCU, Jean – Valentin COMĂNESCU, Oleg BURLACU, Mircea Cristian STAICU, Mihaela POPESCU, Ciprian Constantin DUMITRU. Astăzi, la propunerea SGG, acţionarii Transelectrica au numit un nou Consiliu de Supraveghere, pe patru luni. În loc de 7 membri, cum avea fostul CS pe patru ani, acum au fost numiţi 5 membri pe 4 luni. Mihaela Popescu este singura care a fost şi în CS revocat şi apare şi în actualul CS provizoriu.
Adrian Goicea ne-a declarat: ”Transelectrica mergea foarte bine. Iar un lucru care merge bine trebuie lăsat să meargă la fel. Nu cred că îşi avea rostul o măsură administrativă de genul acesta, când compania este pe profit. Anul trecut, Transelectrica a avut un profit serios, anul acesta este și mai promițător. Investițiile mergeau, inclusiv cele care trenau de mai mulți ani. Se mergea cu toată forța pe investiții și vechi și noi. Transelectrica are un plan de investiții ambițios, iar motorul unei companii până la urmă este reprezentat de investiții – pentru a mări capacitatea, pentru a asigura un transfer transfrontalier eficient, pentru a crea condițiile pentru regenerabile etc.
Într- un cuvânt, compania merge bine. Nu ni s-a spus nimic, nu a motivat nimeni revocarea noastră. Singurele opoziții au fost atunci când nu s-au aprobat situațiile financiare, referitor la împărțirea profitului. Directoratul a făcut o propunere ca orice administrator, SGG, care este și acționarul majoritar, nu a fost de acord, şi a amendat-o. Până la urmă am transcris-o exact cum a vrut acționarul majoritar. S-a rezolvat și această problemă. Nu au fost nereguli cu privire la situațiile financiare. Auditorul le-a auditat de două ori. În plus, profitul este considerabil pentru stat. Repet, nu știu care ar fi motivul revocării noastre.
Bineînțeles că noi o să ne cerem drepturile după această revocare, mă refer la drepturile care reies din contract. Poate nu ajungem în instanță, pentru că acest lucru ar însemna cheltuieli suplimentare. Contractul de mandat este făcut între noi, fiecare membru, și SGG.
Sperăm ca autoritatea să își onoreze obligațiile pecuniare, așa cum este civilizat să facă, pe răspunderea celor care au luat această decizie. Probabil că s-au gândit la aceste obligații când au decis să ne schimbe. Un singur membru al Consiliului a rămas, este vorba de Mihaela Popescu.
Oricum o parte din drepturile noastre sunt provizionate, cum ar fi salariul pe anul acesta. Este clar că drepturile noastre vor fi achitate de Transelectrica, nu de SGG”.
Surse apropiate situaţiei spun că, de fapt, miza la Transelectrica, este schimbarea Directoratului. “Tinta reală nu este Consiliul de Supraveghere, ci Directoratul. CS nu deranja în mod special, pentru că nu aveau putere executive. Dar, conform principiilor guvernanţei corporative, mecanismul este schimbarea CS, după care CS propune sau schimbă directoratul”.
Sursele susţin că, prin aceste modificări, autorităţile se joacă cu conceptul de guvernanţă corporativă şi cu prevederile guvernanţei corporative: “Nu e normal să te apuci să schimbi oameni după bunul plac, să schimbi mandatele pe 4 ani cu unele provizorii, mai ales într-o companie de importanţă strategică precum Transelectrica. Spiritul guvernanţei corporative este de a asigura o conducere responsabilă, pe un termen rezonabil, de 4 ani, după cum a stabilit legiuitorul, astfel încât să se poată implementa o strategie coerentă, nu fragmentată”.
Acţionarii TEL au aprobat astăzi numirea doamnei Dogaru – Tulica Adina – Loredana în calitate de membru provizoriu al Consiliului de supraveghere cu o durata a mandatului de 4 luni, începând cu dată de 23 iunie 2021 și până la dată de 22 octombrie 2021.
De asemenea, Popescu Mihaela a fost numită în calitate de membru provizoriu al Consiliului de supraveghere cu o durata a mandatului de 4 luni, începând cu data de 23 iunie 2021 și până la dată de 22 octombrie 2021. Morariu Marius Vasile a fost ales în calitate de membru provizoriu al Consiliului de supraveghere cu o durata a mandatului de 4 luni, începând cu dată de 23 iunie 2021 și până la dată de 22 octombrie 2021.
Năstasă Claudiu Constantin a fost ales în calitate de membru provizoriu al Consiliului de supraveghere cu o durata a mandatului de 4 luni, începând cu data de 23 iunie 2021 și până la dată de 22 octombrie 2021.
Blajan Adrian Nicolae a fost ales în calitate de membru provizoriu al Consiliului de supraveghere cu o durata a mandatului de 4 luni, începând cu dată de 23 iunie 2021 și până la dată de 22 octombrie 2021.