Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ

Adrian Tănase, BVB: Avem anul acesta trei companii care îndeplinesc criteriile de capitalizare cerute de MSCI

Avem anul acesta trei companii care îndeplinesc criteriile de capitalizare cerute de MSCI, pentru promovarea la statutul de piață emergentă, ne-a spus Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence va publica o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți din piața bursieră.

Adrian Tănase ne-a transmis: „În anul 2020, piața de capital românească a primit o recunoaștere internațională incontestabilă a valorilor promovate de piața de capital, în particular, și de România, în general, pentru a fi inclusă într-un univers investițional de dimensiuni semnificative. Pe parcursul celor 2 ani, companii din diverse sectoare de activitate de o importanță deosebită pentru economia României și listate la Bursa de Valori București au fost incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente. Astfel, în acest moment, avem 7 companii incluse în indicii FTSE Global Micro Cap – Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori București, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group,Transport Trade Services și șase companii incluse în indicii FTSE Global All Cap – Banca Transilvania, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, TeraPlast. Ulterior includerii inițiale, s-au înregistrat chiar și o serie de promovări ale companiilor la categorii superioare în cadrul indicilor FTSE Russell. Astfel, Banca Transilvania, OMV-Petrom și Nuclearelectrica au trecut de la Mid Cap la Large Cap, One United Properties și MedLife au trecut de la Small Cap la Mid Cap, iar TeraPlast a trecut de la Micro Cap la Small Cap.

Bineînțeles țintim obținerea statutului de piață emergentă și din partea funizorului de indici MSCI. Pentru ca acestă promovare să se întâmple, este nevoie să îndeplinim atât criterii cantitative cât și calitative. Avem anul acesta 3 companii care îndeplinesc criteriile de capitalizare cerute de MSCI, este vorba de Romgaz, Banca Transilvania și OMV Petrom, dar mai avem nevoie să îndeplinim criteriul de lichiditate. După cum știm deja, demersurile de listare ale companiei Hidroelectrica sunt în curs de desfășurare. Practic, Hidroelectrica, companie care are toate premisele de a îndeplini criteriile solicitate de MSCI este tot mai aproape de momentul prezenței la bursă, ceea ce ne oferă și mai mare încredere că momentul promovări este aproape. Noi credem că suntem într-un moment cheie privind obținerea statutului de piață emergentă din partea MSCI, promovare care ar avea efecte pozitive nu numai asupra pieței de capital, ci și asupra României.”

În total, România va avea, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați pietelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucuresti va implini 140 de ani de la deschiderea oficiala a bursei, dupa o perioada de peste 70 de ani in care au functionat in Romania doar burse de comert.

Ovidiu Petru, ASF: Trecerea BVB la statutul de piață emergentă a avut un impact semnificativ asupra investitorilor, deoarece semnalează potențialul de creștere viitoare pentru piața de capital din România

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021