Update articol:
FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL EDITIA A II-A

Adrian Tănase: BVB îndeplinește toate condiţiile cantitative şi calitative, pentru promovarea la statutul de piaţă Emergentă

FTSE Russell va face anunţul de promovare sau nepromovare a Bursei de Valori Bucureşti la statutul de Piaţă Emergentă pe data de 26 septembrie, iar în acest moment e prima oară când BVB are şanse să fie promovată, a spus Adrian Tănase, director general al BVB, la un Forumul Pieței de Capital, organizat de Financialintelligence.ro.

Potrivit lui Adrian Tănase, piața noastră de capital îndeplinește toate condiţiile  cantitative şi calitative, pentru promovare: “Asta nu înseamnă că automat vom fi promovaţi. Înseamnă că vom fi consideraţi de către comitetul de indici din cadrul FTSE pentru o promovare. Pentru ei contează foarte mult şi feed-back-ul pe care îl au de la clienţii lor, de la fondurile de investiţii care urmăresc indicii FTSE, feed-back-ul de la aceşti investitori legat de piaţa din România”.

Potrivit CEO-ului BVB, targetul este cresterea lichiditatii, iar, în acest sens, este foarte important proiectul înființării unei Contrapărți Centrale (CCP): “Cu această instituţie credem că vom putea să creştem lichiditatea semnificativ. Ne bucurăm că avem un partener atât de puternic precum este OPCOM (n.n. va fi co-acționar în proiect) şi suntem chiar pe ultima sută de metri pentru înfiinţarea companiei”.

CCP-ul trebuie să aibă un capital de cel puţin 16 milioane de euro, din care BVB va participa cu peste 10 milioane de euro, iar OPCOM cu 3,2 milioane de euro.  Există şi alți parteneri identificaţi cu care se poartă discuţii pentru actul constitutiv şi pentru guvernanţa companiei ce urmează a fi înfiinţată, potrivit lui Adrian Tănase, care speră că, până la finalul acestei luni, compania va fi înfiinţată: “Faptul că vom avea compania înfiinţată nu înseamnă că vom avea un CCP pentru că atunci începe procesul de autorizare al CCP-ului, proces care conform estimărilor pe care le-am prezentat inclusiv acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti va dura 16 luni. Cumva CCP va fi funcţional la finalul anului 2020 – începutul anului 2021″/

În luna septembrie a anului trecut, România a fost menţinută, de FTSE Russell, pe lista de monitorizare a ţărilor pentru o eventuală reclasificare de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară.

Conform documentului, criteriul cu privire la “lichiditatea de piaţă suficientă pentru a susţine investiţiile globale semnificative” a fost îmbunătăţit de la “Neîndeplinit” la “Restricţionat”, ca urmare a îmbunătăţirii lichidităţii pieţei.

România a fost adăugată pe această listă de monitorizare în septembrie 2016. 

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021