Update articol:
INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE

Adrian Tănase, BVB: Mediu favorabil investițiilor la bursă și intrării în piață a cât mai multor investitori dornici să obțină randamente mai bune decât la bănci

*”Obiectivul principal rămâne creșterea participării voluntare a populației la piața de capital și a numărului de companii românești care aleg Bursa de Valori București ca o soluție de finanțare sau de exit al acționarilor respectivelor companii”

Evoluția pieței de capital în 2020 poate fi caracterizată prin trei cuvinte: volatilitate ridicată, maturitate și oportunități, spune Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori București, într-un interviu în exclusivitate pentru Financial Intelligence.

În 2021, Adrian Tănase vede un mediu favorabil investițiilor la bursă și intrării în piață a cât mai multor investitori dornici să obțină un randament mai bun pentru banii lor decât cel oferit de depozitele bancare.

***

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2020?

Adrian Tănase: Evoluția din 2020 poate fi caracterizată prin trei cuvinte: volatilitate ridicată, maturitate și oportunități.

Volatilitatea a fost foarte vizibilă în primul semestru, când în perioada februarie – martie, piața a scăzut cu peste 30%, pentru ca, ulterior, să intre pe revenire rapidă și până la începutul lunii iunie să urce cu peste 25%. Astfel de mișcări la nivel generalizat pe piețe sunt rar întâlnite, dar, totodată, oferă investitorilor oportunități de intrare sau acumulare la prețuri mai mici și, chiar, câștiguri.

De asemenea, am văzut o creștere a numărului de investitori care și-au reactivat conturile sau abia au intrat în piață pentru a beneficia de prețurile atractive la care au ajuns la acel moment multe companii listate. Astfel, la finalul primelor nouă luni ale anului 2020, la Bursa de Valori București erau peste 61.000 de investitori și suntem convinși că numărul acestora a mai crescut și în ultimul trimestru al anului, pe fondul interesului ridicat pentru emisiunile de titluri de stat pentru populație derulate de Ministerul Finanțelor Publice prin Bursa de Valori București.

Maturitatea a fost vizibilă și din partea companiilor, managementul acestora discutând cu investitorii cu calm și asumat despre impactul pe care pandemia îl are asupra activității lor. Desigur, sunt companii care au fost afectate vizibil de această pandemie, dar sunt și altele care au beneficiat de oportunitățile apărute odată cu această nouă situație în ceea ce privește distanțarea sanitară și, chiar, necesitatea unei reorientări a consumatorilor spre produse românești.

Raportându-ne la contextul sanitar si mai ales la scenariile foarte pesimiste care apăruseră chiar la izbucnirea pandemiei, putem spune că evoluția din 2020 a fost peste așteptări.

Vorbind despre realizări, în primul rând trebuie menționată promovarea la statutul de Piață Emergentă în luna septembrie, conform criteriilor furnizorului internațional de indici FTSE Russell. Această promovare a adus piața noastră de capital pe harta unui segment nou de investitori instituționali internaționali și s-a materializat prin volume semnificativ mai ridicate de tranzacționare. În perioada ianuarie-noiembrie 2020, valoarea medie a tranzacțiilor realizate prin sistemele BVB a fost cu 50% peste media anului anterior, la peste 15 milioane de euro.

Ne bucură, de asemenea, că, în ciuda contextului dificil, bursa și-a îndeplinit scopul principal de a finanța economia și antreprenorii locali. Am asistat la listarea a 17 emisiuni de obligațiuni prin care companii, bănci și chiar și Statul Român, au atras finanțări în valoare cumulată de 1,1 miliarde euro, o sumă care deja o depășește pe cea din anul anterior.

Foarte probabil ca, în condiții normale, rezultatele noastre ar fi fost chiar mai ridicate pe fondul unui apetit ridicat al investitorilor, precum și al creșterii vizibilității BVB în rândul comunității de antreprenori. Suntem convinși că acest potențial va fi valorificat în anii următori, odată cu normalizarea situației sanitare. Trebuie să amintim, totodată, și mult-așteptata listare a Hidroelectrica, care deși a fost amânată pe fondul pandemiei, ar putea fi reluată în viitorul apropiat. Această listare ar da cu siguranță un impuls uriaș pieței de capital și ar ajuta la atingerea nivelului următor de dezvoltare.

Care au fost principalele evenimente care au influențat piața? 

Adrian Tănase: Promovarea efectivă la statutul de Piață Emergentă și pandemia sunt principalele evenimente din 2020vpe piața de capital.

Totuși, trebuie să ținem cont că această promovare este rezultatul muncii de ani de zile al întregii comunități a pieței de capital, a autorităților și al tuturor partenerilor noștri instituționali locali și internaționali. Este efectul tuturor listărilor derulate în istoria BVB, a întăririi bazei de investitori prin înființarea fondurilor de pensii administrate privat, încă din 2007, a unei continue îmbunătățiri a cadrului de reglementare și funcționare a pieței astfel încât să fie aliniată la standardele europene. La acestea se adaugă o atenție în creștere a comunicării companiilor cu investitorii, de întărirea guvernanței corporative și multe alte proiecte care s-au derulat pentru a ajunge la promovarea pieței de capital.

Promovarea la Piață Emergentă ne aduce si noi provocări, cea mai importantă fiind chiar consolidarea acestui statut prin prezența unui număr cât mai mare de companii românești în indicii FTSE Russell pentru Piețe Emergente. Lichiditatea este principalul aspect care trebuie îmbunătățit la companiile candidate dialogăm în permanență cu companiile eligibile, iar ce putem spune acum este faptul că în cursul anului 2021 există șanse foarte mari ca cel puțin încă o companie importantă să fie inclusă în indicii pentru Piețe Emergente ai FTSE Russell, alături de Banca Transilvania și Nuclearelectrica.

Am făcut primii pași pentru implementarea principiilor de ESG în rândul companiilor listate, luând în considerare că aceste aspecte încep să cântărească foarte mult în deciziile de investiții ale investitorilor instituționali internaționali.

De asemenea, am început un proiect pentru acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză realizate de brokeri și aici avem în vedere companii care nu sunt deja acoperite prin astfel de rapoarte. Acest proiect este extrem de util pentru investitori, indiferent că vorbim de investitori individuali sau instituționali, români sau străini, deoarece îi poate ajuta la luarea unei decizii cât mai informate privind investițiile lor.

Ce estimări aveți pentru 2021 în privința evoluției BVB?

Adrian Tănase: Cu privire la direcția pieței, este clar că nu vom putea evolua divergent de celelalte burse. În același timp, trebuie să fim conștienți că normalizarea situației sanitare va aduce o serie de schimbări la nivel macroeconomic și va trebui să vedem cum toate acestea vor avea impact și asupra pieței locale de capital.

Pe de altă parte, vedem că băncile centrale continuă injecțiile de lichiditate în piețe, sistemul bancar este în continuare cu un exces de lichiditate, ceea ce creează premisele continuării acestei perioade a dobânzilor modice la depozitele bancare.

Concomitent, asistăm în continuare la o creștere a depozitelor populației până la aproape 250 miliarde lei, fondurile de pensii private se apropie de active de 73 miliarde lei, iar fondurile mutuale au active de circa 42 miliarde lei.

Toți acești factori fac un mediu favorabil investițiilor la bursă și intrării în piață a cât mai multor investitori dornici să obțină un randament mai bun pentru banii lor decât cel oferit de depozitele bancare.

Astfel, ne așteptăm ca numărul de investitori să continue să crească, așa cum a fost în acest an. Recentele emisiuni de titluri de stat au atras un număr mare de investitori persoane fizice, care până acum nu au avut tangențe cu piața de capital. Totodată, volatilitatea mare din primul semestru a fost văzută ca o oportunitate de mulți investitori care au revenit în piață sau chiar au intrat acum în piață. Toți acești factori au determinat o creștere cu circa 15% (8.000 de conturi noi) a numărului de investitori individuali la peste 61.000, doar în primele nouă luni ale anului. Cel mai probabil, dinamica a continuat și în ultimele trei luni ale anului 2020, ținând cont că în noiembrie a avut loc o nouă ofertă pentru titluri de stat derulată de Ministerul Finanțelor Publice, iar la aceasta au participat mii de români.

Ce asteptari aveti pentru 2021 în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Adrian Tănase: În ultimii doi ani am văzut un interes din ce în ce mai mare pentru finanțarea prin intermediul pieței de capital, iar cele 35 de emisiuni listate și cele 4 noi companii listate cu acțiuni o dovedesc pe deplin. Vorbim de o valoare cumulată de peste 2,1 miliarde de euro în cazul emisiunilor de obligațiuni și o capitalizare cumulată de peste 45 milioane euro în cazul celor 4 companii listate în ultimii doi ani.

În tot acest timp, au mai fost realizate și alte plasamente private de alte companii pe piața de capital, acestea fiind în proces de listare a obligațiunilor și acțiunilor la BVB. Doar din informațiile apărute în plan public, putem spune că sunt încă aproape 20 de companii în pregătire pentru listarea obligațiunilor sau a acțiunilor. Mai sunt și alte runde de finanțare în pregătire, însă nu le putem anunța public.

Important este că în ultimii ani am văzut venind pe piață companii din domenii care până acum nu erau prezente la BVB și, totodată, ne bucurăm și pentru revenirea Ministerului Finanțelor Publice pe piața de capital cu titlurile de stat pentru populație.

De asemenea, luând în calcul și proiectele pe care le avem în derulare pentru investitori și pe cele pe care urmează să le anunțăm în decursul anului 2021, precum și recenta promovare la statutul de Piață Emergentă, suntem încrezători că 2021 are șanse să fie un an și mai bun decât a fost 2020, un an atipic, dar în care bursa și-a îndeplinit cu succes rolul de finanțare.

Care sunt obiectivele dumneavoastră pentru 2021?

Adrian Tănase: Un obiectiv foarte important pe care îl avem este cel legat de procesul de autorizare și implementare a Contrapărții Centrale în România. Proiectul, după cum cunoașteți, a fost practic inițiat în 2020 prin intrarea în efectivitatea a colaborării dintre CCP.RO Bucharest și CC&G. În cursul anului 2021, vom lucra alături de echipa executivă din cadrul CCP.RO Bucharest pentru a avea dosarul de autorizare finalizat și înaintat cât mai repede către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Alte proiecte importante ce au fost deja inițiate, dar în cadrul cărora ne dorim să facem progrese importante în cursul anului 2021 sunt cele legate de implementarea principiilor de ESG în cadrul companiilor listate din România și proiectul prin care dorim să îmbunătățim acoperirea cu rapoarte de analiză a mai multor companii listate, legat de acest ultim proiect intenția fiind să lansăm în curând un site dedicat prin care să dăm acces tuturor investitorilor la rapoarte și instrumente de analiză.

Bineînțeles, obiectivul principal rămâne creșterea participării voluntare a populației la piața de capital și a numărului de companii românești care aleg Bursa de Valori București ca o soluție de finanțare sau de exit al acționarilor respectivelor companii. Inițiativele pe care le avem, pe lângă cele educaționale, sunt în principal în sensul simplificării pe cât posibil a accesului la piața reglementată. Credem că este foarte important, dacă ne dorim o participare la piață semnificativ îmbunătățită, ca toate obligațiile pe care le au investitorii, antreprenorii, brokerii, obligații ce se nasc datorită reglementărilor existente, să poată fi îndeplinite într-un mod simplu și modern. Avem propuneri către autorități de simplificare a acestor operațiuni, pornind de la procedurile fiscale pentru investitorii individuali, prin introducerea sistemul de reținere la sursă a impozitelor generate de câștigurile de capital, până la digitalizarea pe cât posibil a tuturor operațiunilor din piața reglementată. Legat de demersul de digitalizare, am anunțat de curând un proiect pe care l-am inițiat la nivelul Depozitarul Central în parteneriat cu Aurachain prin care vom implementa soluțiile digitale pe care partenerii de la Aurachain le dezvoltă în cadrul unor noi servicii ce vor fi oferite de către Depozitarul Central, servicii ce vor adresa nevoilor investitorilor și ale emitenților.

Obiectivele pe care le avem sunt perfect aliniate cu scopul nostru de a consolida statutul de Piață Emergentă pe care tocmai l-am obținut prin creșterea continuă a numărului de companii românești prezente în indicii globali de Piețe Emergente, de a crește atractivitatea Bursei de Valori București în rândul antreprenorilor ca sursa principală de finanțare, și astfel de a spori rolul pieței locale de capital în dezvoltarea economică și socială a României.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021