Update articol:
Forumul Energiei

Adrian Tănase, BVB: Ne dorim ca bursa să fie soluția principală de finanțare pentru companiile din energie; Vrem ca, la jumătatea anului viitor, să avem serviciile de compensare centralizate și derivate pe energie funcționale pe BVB

Adrian Tanase BVB

Bursa de Valori București (BVB) țintește să aibă disponibile serviciile de compensare centralizate și derivate pe energie, la jumătatea anului viitor, a spus Adrian TĂNASE, Director general al Bursei de Valori București, la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 21 aprilie 2021. Totodată, el a precizat că bursa poate să fie soluția principală de finanțare pentru companiile din energie, pentru investiții sau achiziții.

Adrian Tănase a spus: “Este inițiat procesul de autorizare pentru Contrapartea Centrală. Este un proiect comun cu OPCOM și alți parteneri din piața de capital și de energie. Unul din scopuri este să deservim și piața de energie.

Încă din prima fază a proiectului, vrem să introducem servicii centralizate de compensare pe unul din segmentele de contracte la termen – cel de negociere continuă de pe piața OPCOM și, în același timp, să introducem produse financiare pe prețul energiei la Bursa de Valori București.

Procesul de implementare va fi destul de complex. Avem deja echipa executivă în cadrul companiei nou create.

Vrem ca, la jumătatea anului viitor, să avem serviciile de compensare centralizate disponibile și piețele de derivate financiare lansate, autorizate și funcționale pe Bursa de Valori București.”

CEO-ul BVB a menționat că sectorul energetic este unul foarte important pentru bursă: “Este sectorul cu cea mai mare reprezentativitate pe BVB. Evoluția prețurilor companiilor listate din energie a fost foarte bună, în acest an. Indicele BET-NG a urcat cu 17%, de la începutul anului. Suntem interesați să avem acest sector foarte bine evaluat pe piața de capital.

Un eveniment cu impact pozitiv a fost upgradarea la statutul de piață emergentă de către FTSE Russell. O companie energetică a fost inclusă în indicii FTSE – Nuclearelectrica – și cred că s-a văzut acest eveniment în evaluarea companiei. Sperăm să avem acolo din ce în ce mai multe companii din energie.”

Adrian Tănase a mai spus că bursa poate să fie soluția principală de finanțare pentru companiile din energie – pentru proiecte de investiții sau achiziții: “Bursa de Valori București reprezintă o soluție pentru astfel de planuri pe care participanții în piața de energie le au. Sunt foarte mulți bani în piață, mai ales dinspre investitorii instituționali, fondurile de pensii din România au foarte mulți bani și caută continuu oportunități de investiții aici. Ar trebui luată foarte în serios această oportunitate pe care o oferă piața locală de capital în orice plan de investiții sau achiziții pe care jucătorii din energie îl au în perioada următoare”.

BVBStiri BVB

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (22/09/2021)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 07 septembrie - 21 septembrie 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (22/09/2021)

Hotarari AGEA si AGOA din 20.09.2021 - versiune limba Engleza

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (22/09/2021)

Disponibilitate raport consolidat - S1 2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (22/09/2021)

Numire Reprezentant Permanent Administrator - versiune limba Engleza

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (22/09/2021)

Evergent explica procesul riguros aplicat in deciziile de business - engleza