Update articol:
CINE CONDUCE COMPANIILE DIN INDICELE BET

Adrian Tănase, BVB: Piața de capital oferă mecanisme foarte interesante pentru dezvoltarea oricărei companii

Adrian Tanase, CEO BVB

Adrian Tănase a preluat mandatul de Director General al Bursei de Valori București, la începutul anului 2018. Domnia sa vede doar avantaje în a fi o companie listată, după cum ne-a spus în cadrul unui interviu, dintr-o serie în care Financial Intelligence prezintă managerii companiilor care fac parte din indicele BET, al Bursei de Valori București (BVB).

“Piața de capital oferă mecanisme foarte interesante pentru dezvoltarea oricărei companii. Transparența la care obligă reglementările pieței de capital creează în primul rând această oportunitate pentru acționarii tăi în a reacționa la strategia implementată în cadrul companiei, un lucru extrem de util în procesul de management al companiei”, ne-a spus Adrian Tănase.

*** 

Care este cea mai mare realizare a dvs. în fruntea companiei?

Adrian Tănase: Mandatul meu este foarte expus atât stakeholderilor interni (colegii mei), cât și stakeholderilor externi (autorități, brokeri, investitori, emitenți), astfel că dacă vorbim de realizări, acestea sunt ale întregii comunități a pieței de capital.

Astfel, cred că cele mai mari realizări din cursul acestui mandat de CEO la BVB sunt promovarea la statutul de piață emergentă de către FTSE Russell și inițierea proiectului de Contraparte Centrală (CCP.RO Bucharest).

S-au spus deja multe despre promovarea la statutul de piață emergentă de către FTSE Russell, care este  un eveniment foarte important pentru piața noastră de capital. În câteva cuvinte, putem spune că este o realizare care pune economia României pe radarele unor investitori străini de un mai mare calibru, creând, astfel, condiții mult mai atractive de finanțarea a companiilor din România prin piața locală de capital.

CCP.RO este un proiect inițiat de către BVB împreună cu operatorul pieței de energie din Romania OPCOM, iar alături avem parteneri importanți ce activează atât pe piața de capital, cât și pe piața de energie. Inițierea acestui proiect este o realizaredin perspectiva efortului ce a fost depus pentru a ajunge în acest punct. Trebuie, însă, menționat că realizarea majoră va fi reprezentată de momentul în care CCP.RO va funcționa, și trebuie să avem în vedere că cele mai importante etape de parcurs le avem încă în față, acestea fiind procesul de autorizare și cel de implementare a soluției. Pe lângă partenerii de la CC&G, pe care colegii de la CCP.RO Bucharest îi au consultanți și furnizori ai soluției tehnologice, vom avea în perioada următoare un parteneriat și cu participanții la piața de capital și la piața de energie, pentru a parcurge acest proces de implementare într-un termen foarte scurt. Ne dorim ca CCP.RO să fie autorizată și funcțională în cursul anului viitor.

Sunt realizări care pun piața de capital din România pe un drum corect pentru a se dezvolta atât ca piață primară, cât și ca piață secundară, realizări la care, așa cum am menționat, întreaga comunitate a pieței de capital și-a adus aportul. Mai trebuie să muncim, însă, în direcția  dezvoltării comunității locale de investitori, fără de care piața noastră nu va ajunge la eficiența și reprezentativitatea în economie pe care ni le dorim. Trebuie să îmbunătățim în mod semnificativ educația financiară în România, participarea voluntară a populației la piața de capital, astfel încât să vedem mult mai mulți români economisind în valori mobiliare. Aceasta cred că trebuie să fie una dintre prioritățile întregii comunități financiare din România.

Care a fost cel mai dificil moment?

Adrian Tănase: Pandemia de COVID-19 a fost un factor perturbator în toate economiile și piețele, dar mă bucur că atât echipa Bursei de Valori București, cât și investitorii și companiile, autoritățile și toți stakeholderii au dat dovadă de maturitate și am reușit să luăm cele mai bune decizii pentru a limita pe cât de mult posibil impactul acestei pandemii în economie și în piața de capital. Uitându-ne la ce se întâmpla în urmă cu un an, pot spune că acesta a fost cel mai dificil moment, dar mă bucur că ne-am adaptat repede și am demonstrat din nou că piața de capital este un canal viabil și nesecat pentru finanțare, indiferent de contextul sanitar, social sau economic.

Cum vă descrieți ca manager?

Adrian Tănase: Mă consider un manager care, în primul rând, își respectă colegii. Este cel mai important lucru să reușești să motivezi echipa și să obții o implicare proactivă a cât mai multor colegi în proiectele inițiate. Cred în potențialul pe care îl are fiecare, de aceea îmi ascult colegii și le cer opinia ori de câte ori este necesar, și astfel doresc să creez acest „leverage” pe expertiza fiecăruia în interesul comun pe care îl avem în a dezvolta compania. Suntem cu toții o echipă și trebuie ca fiecare să-și facă treaba bine, ca lucrurile să meargă în direcția dorită. M-am implicat foarte mult în proiectul contrapărții centrale, avem în acest moment o echipă foarte bună care conduce CCP.RO, sunt convins că împreună cu toți ceilalți colegi din Grupul BVB vom reuși, ca prin serviciile oferite, să creăm cât mai multe oportunități și să adresăm cât mai multe nevoi pe care le pot avea participanții la piață, fie ei brokeri, investitori, emitenți sau custozi.

Cum v-a influențat pandemia stilul de management?

Adrian Tănase: În mod cert, această pandemie ne-a „forțat” pe toți să dezvoltăm anumite abilități, mai ales în aria de comunicare la distanță. Cred că aceste abilități vor fi extrem de folositoare, astfel că atunci când vom reveni la condiții normale de muncă, vom fi în mod sigur mai eficienți și mai productivi.

Ce avantaje/dezavantaje vedeți din faptul că sunteți listați la bursă?

Adrian Tănase: Eu văd doar avantaje în a fi o companie listată. Piața de capital oferă mecanisme foarte interesante pentru dezvoltarea oricărei companii. Transparența la care obligă reglementările pieței de capital creează în primul rând această oportunitate pentru acționarii tăi în a reacționa la strategia implementată în cadrul companiei, un lucru extrem de util în procesul de management al companiei. Buna guvernanță a companiei, pe care și-o doresc investitorii din piața de capital, este de fapt o oportunitate în a introduce un sistem eficient de management fără de care nicio societate nu se poate dezvolta semnificativ. Faptul că ai compania listată și cu o valoare de piață dată zilnic de către investitori creează de asemenea oportunități de finanțare a companiei, de implementare a celei mai bune structuri de capital, de motivare a angajaților prin programe de tip Stock Optinons Plan. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pe care le susținem în favoarea listării oricărei companii, fie ea de stat sau privată.

***

CV Adrian Tănase

Studii:

 • Membru CFA Institute, 2009
 • Licenta in cibernetica si previziune economica, ASE Bucuresti, 1993-1998

Experienta:

 • 2018-prezent: Director General, Bursa de Valori Bucuresti
 • 2018-prezent: Membru al Consiliului de administratie, Depozitarul Central SA
 • 2013-2018: Director de Investitii, NN Pensii SAFPAP
 • 2011-2013: Director General, ING Asset Management BV, Sucursala Bucuresti
 • 2008-2011: Manager de investitii actiuni, ING Asset Management BV, Sucursala Bucuresti
 • 2006-2008: Manager de investitii actiuni, ING Asigurari de Viata
 • 2005-2006: Manager de investitii actiuni, SAI KD Investments
 • 1999-2001: Manager de investitii actiuni, SAI TORA Invest
 • 1998-1999: Analist financiar, SVM Interbrok

***

Citește și alte articole din seria CINE CONDUCE COMPANIILE DIN BET:

Corina Popescu, Electrica: Îmi doresc ca 2021 să fie anul de creștere anorganică a activității pentru grupul Electrica

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (13/04/2021)

Desfasurare conferinta telefonica investitori si analisti 13 Aprilie 2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/04/2021)

Ziua Investitorului Bittnet - 15 Aprilie 2021

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (13/04/2021)

VAN la data de 31 martie 2021

ALTUR S.A. (ALT) (13/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA si AGEA din data de 27/28.04.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (13/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.04.2021 - 12.04.2021