Update articol:

Adrian Tănase, CEO BVB: O participare mult mai ridicată a populației la piața de capital trebuie să fie o prioritate a BVB și a întregii comunități financiare

  • Piața de capital din România a crescut cu 9% în primele trei luni din acest an, timp în care indicele BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii cu excepția SIF-urilor, a depășit 8.000 de puncte.
  • Adrian Tănase, CEO BVB: Bursa a revenit pe creștere în primul trimestru, însă pe volume modeste de tranzacționare comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. O participare mult mai ridicată a populației la piață de capital trebuie să fie o prioritate a BVB și a întregii comunități financiare pentru a schimbă semnificativ premisele de dezvoltare viitoare a pieței locale de capital.
  • Lucian Anghel, Președinte BVB: Primul trimestru a fost caracterizat de o amplă volatilitate într-o piață care a trecut de la minus la plus, iar investitorii au beneficiat de clarificări legislative, continuarea unei activități economice intense și randamente generoase ale dividendelor, care au fost de circa 9% anul trecut pentru principalele companii listate, fiind printre cele mai mari din lume. 

România a ajuns astfel să ocupe locul al 13-lea în Uniunea Europeană în funcție de ritmul de creștere înregistrat de indicii principali ai burselor europene.

Bursă de Valori București (BVB) a încheiat primul trimestru cu toți indicii pe plus, într-un context intern și internațional marcat de incertitudini, potrivit unui comunicat de presă. Indicele BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 16 companii cu excepția SIF-urilor, a înregistrat un avans de 9% de la începutul anului și a închis luna martie la un nivel de 8.045 de puncte. O creștere tot de 9% a avut și BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET. România a ajuns astfel să ocupe locul al 13-lea în Uniunea Europeană în funcție de ritmul de creștere înregistrat de indicii principali ai burselor europene, conform BVB.

Oficialii BVB susțin: “Incertitudinile interne și externe și-au spus însă cuvântul și s-au reflectat într-o valoare medie zilnică de tranzacționare de  9,33 milioane euro, în scădere față de anul trecut. Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare s-a diminuat și ea în primul trimestru, însă a reușit să se mențină peste pragul de jumătate de miliard de euro”.

„Bursa a revenit pe creștere în primul trimestru însă pe volume modeste de tranzacționare comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. O participare mult mai ridicată a populației la piață de capital trebuie să fie o prioritate a BVB și a întregii comunități financiare pentru a schimba semnificativ premisele de dezvoltare viitoare a pieței locale de capital”, a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.

„Primul trimestru a fost caracterizat de o amplă volatilitate într-o piață care a trecut de la minus la plus, iar investitorii au beneficiat de clarificări legislative, continuarea unei activități economice intense și randamente generoase ale dividendelor, care au fost de circa 9% anul trecut pentru principalele companii listate, fiind printre cele mai mari din lume”,  a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

La finalul primului trimestru, valoarea de piață a companiilor românești a fost de 19,3 miliarde euro comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 6,6%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piață reglementată a BVB a depășit 33,3 de miliarde de euro în ultima ședința de tranzacționare din martie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creștere cu 8,8%. 

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (27/05/2020)

Notificare prag detineri/vot >10%

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (27/05/2020)

Convocare AGAE pentru data de 2/3 iulie 2020

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (27/05/2020)

Convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor 29/30.06.2020

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (27/05/2020)

Modalitatea de plata a dividendelor distribuite in temeiul HAGOA nr. 5/2020