Update articol:

Bursa de Valori Bucureşti extinde de la 15 la 20 numărul maxim de companii din indicii principali

Adrian Tanase, CEO BVB Adrian Tanase, CEO BVB

Adrian Tănase, CEO BVB: “Extinderea celor doi indici este oportună în contextul în care companii relevante pentru sectorul de activitate din care fac parte decid să se listeze la BVB” * Lucian Anghel, Președinte BVB: “Toate cele 6 companii listate în mai puțin de doi ani au venit din sectoare noi de activitate” 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) extinde numărul de companii care pot face parte din indicii BET și BET-TR de la 15 la maxim 20 de companii. Consiliul Bursei a aprobat, în ședința din dată de 8 august, modificarea manualelor indicilor BVB, după o decizie similară a Comisiei Indicilor BVB. Au fost introduse noi reguli pentru indicii BET și BET-TR astfel încât cei doi indici să reflecte evoluția celor mai lichide companii listate la BVB.

„Extinderea celor doi indici este oportună în contextul în care tot mai multe companii relevante pentru sectorul de activitate din care fac parte decid să se listeze la BVB. Astfel, prin această extindere, ne dorim că principalii indici ai BVB să încorporeze o mai bună diversificare sectorială, diversificare ce este necesară în orice portofoliu de acțiuni. Ne propunem să dezvoltăm piață de capital atât pe verticală, oferind instrumente noi investitorilor locali și internaționali, creând astfel o piață cu lichiditate mult îmbunătățită, cât și pe orizontală, aducând la cota bursei companii relevante pentru economia românească”, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

* Lucian Anghel, Președinte BVB: “Toate cele 6 companii listate în mai puțin de doi ani au venit din sectoare noi de activitate”

Creşterea numărului maxim de companii poate oferi o mai bună performanţă ajustată la risc a acestor indici datorită potenţialului de diversificare, a declarat Lucian Anghel, președintele BVB, precizând că toate cele 6 companii listate în mai puţin de doi ani au venit din sectoare noi de activitate. 

Este pentru a două oară în istoria Bursei de Valori București când are loc o extindere a numărului maxim de companii din indicele principal al pieței, BET, și din indicele care include și dividendele, BET-TR. Ultima extindere a acestor indici, de la 10 la maxim 15 companii, a avut loc în urmă cu doi ani, pe 5 octombrie 2016. De atunci, șase companii s-au listat la BVB: MedLife (decembrie 2016), DIGI Communications (mai 2017), AAGES (iunie 2017), Transilvania Broker de Asigurare (noiembrie 2017), Sphera Franchise Group (noiembrie 2017) și Purcari Wineries (februarie 2018).

În prezent, indicii BET și BET-TR includ fiecare 13 companii: Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Bursă de Valori București, CONPET, DIGI Communications, Electrică, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica.

Un alt element de noutate pentru indicii BET și BET-TR este introducerea unei ponderi minime anticipate în coșul indicelui de 0,5% pentru că o societate să poată fi inclusă în cei doi indici. Suplimentar, cu scopul de a limita fluctuațiile la nivelul componenței celor doi indici, o companie trebuie să aibă o pondere minimă anticipată de 0,2% pentru a fi menținută în componentă acestora, potrivit BVB.

Criteriile calitative în materie de guverananta corporativă și relația cu investitorii existente deja în metodologia indicilor BET și BET-TR au fost introduse și în manualele celorlalți indici BVB.

În plus, conceptul de Watchlist (lista a companilor care intră în procesul de monitorizare pentru a vedea dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate) a fost extins și pentru indicii BET-XT, BET-XT-TR și BET-BK. Asemănător indicilor BET și BET-TR, companiile introduse pe Watchlist vor rămîne pe lista minimum 6 luni, fiind monitorizate pentru o posibilă includere în indici. Watchlist-ul va fi actualizat trimestrial, cu ocazia ședințelor periodice ale Comisiei Indicilor.

 

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (24/05/2024)

Schimbari in conducerea societatii

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (24/05/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Constructii Feroviare Craiova

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (24/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (24/05/2024)

Document informare - alocare actiuni gratuite

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (24/05/2024)

Raport tranzactii cu parti afiliate Hidroelectrica - Transelectrica