Update articol:

Adrian Vascu: Trecerea la valoarea de piață pentru impozitarea locuinţelor nu înseamnă nimic; esențială este cota de impozitare despre care nu vorbește nimeni cum va fi modificată

Trecerea la valoarea de piață pentru impozitarea locuinţelor nu înseamnă nimic, decât înlocuirea algoritmului actual de calcul al valorii impozabile cu un alt algoritm. Esențială este cota de impozitare despre care nu vorbește nimeni nimic cum va fi modificată, este de părere Adrian Vascu, Senior Partner Veridio. 

După ce ministrul de Finanțe Tanczos Barna a anunţat că are în vedere modificarea impozitului pe clădiri pentru că “trebuie să facă diferenţierea între apartamentul penthouse de 500.000 de euro şi apartamentul de aceeaşi suprafaţă din Borsec sau din Bălan”, Adrian Vascu, Senior Partner Veridio, a declarat: “Oare știe domnul ministru cât este diferența de impozit astăzi între cele două? Hai să facem un calcul.

Presupunem că apartamentul cu “valoarea de piață” de 500.000 euro din București are o suprafață desfășurată de 166 mp.

Așadar și cel din Borsec ar trebui să aibă aceași suprafață.

Conform algoritmului prevăzut astăzi în Articolul 457 din CF și pe baza faptului că avem în Bucureşti sector 1 o cotă de impozitare de 0,2%, iar în Borsec o cotă de impozitare de 0,1%, ar rezulta că în București impozitul este de circa 780 lei/an, iar în Borsec de 345 lei/an. Și astăzi impozitul la București este de 2,26 ori mai mare decât cel din Borsec.

Vreau să reamintesc cu această ocazie că “la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”. Degeaba tot vorbesc oamenii politici de o “mare” schimbare spre “valoarea de piață”, care, apropo, este una secretă pentru marele public în România, așteptând implicit să rezulte o creștere sau reașezare a impozitelor, când doar trecerea la valoarea de piață nu înseamnă nimic. Decât înlocuirea algoritmului actual de calcul a valorii impozabile cu un alt algoritm. Esențială va rămâne cota de impozitare. Despre care nu vorbește nimeni nimic cum va fi modificată. Vom vedea la momentul potrivit că “pomul lăudat” adică “valoarea de piață’ nu va aduce prea multe fructe în plus în sac. Poate reușim vreodată să trecem de la forme fără fond la ceva ce într-adevăr să fie re-forme.

Cât privește raportarea valorilor impozabile la grilă notarilor este iar o poveste fără sens și substanță. Doar vorbe și referințe fără o aprofundare sau măcar o “actualizare” a ceea ce s-a clarificat deja după celebra tot prorogată prevedere din OG16/2022.
Tot cărăm apă cu ciurul…”

Ministerul Finanțelor trebuie să finalizeze în următoarele două săptămâni noua reformă fiscală inclusă în PNRR, care va aduce creșteri de taxe și impozite. Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a anunțat că va prezenta oficial planul în fața Comisiei Europene în luna aprilie.

Noua reformă va aduce modificări și pentru impozitele pe proprietăți. Guvernul analizează mai multe variante, printre care:

  • Impozitarea în funcție de zona în care se află locuința;
  • Valoarea reală a proprietății;
  • O grilă notarială actualizată.