Update articol:

Adrian Vasilescu, BNR: “Problema cu aducerea aurului în ţară este doar o încercare de a şicana Banca Naţională”

Foto Facebook Foto Facebook

Despre legile lui Zamfir declarate neconstituţionale: “Legile apar fără analiză de legalitate şi ne trezim cu legi care încalcă legi”

 

România este bolnavă de mitul aurului, iar partidul care ar îndrăzni să vândă un gram de aur ar ieşi din istorie, a declarat, astăzi, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), la “The Financial Conference”.

Domnia sa susţine că discuţia despre rezerva de aur este doar o încercare de a şicana Banca Naţională:  “Acum sunt discuţii despre aur şi se spun multe minuni în spaţiul public. Chiar se spune că PSD-ul ar vrea să aducă aurul în ţară ca să-l vândă. Asta e o poveste. Chiar dacă ar gândi aşa nişte oameni din PSD că «hai să aducem aurul în ţară să-l vindem», asta nu se poate întâmpla în România, pentru că România este bolnavă de mitul aurului şi partidul care ar îndrăzni să vândă un gram de aur ar ieşi din istorie. Aşa ceva nu există. Deci, nu asta e problema cu aducerea aurului în ţară. Este doar o încercare de a şicana Banca Naţională. Altceva nimic”, a spus Adrian Vasilescu.

  •  ROBOR-ul a devenit un personaj, nu mai este un indicator economic.

Adrian Vasilescu este de părere că ROBOR a devenit un personaj, nu mai este un indicator economic, este un personaj al spațiului public, despre care se discută foarte mult în ultima vreme și foarte mult în necunoștință de cauză. 

Rata creditelor este formată din cota fixă a băncilor și ROBOR care este variabil, a spus  consilierul de strategie al BNR. „Dacă ROBOR este întotdeauna variabil, ne întrebăm: cine determină această variabilitate? Numai și numai inflația. (…) Banca Națională poate să intervină în această mișcare, dar nu esențial și nu împotriva naturii acestei mișcări. Poate să intervină prin această politică monetară pe care a oprit-o la 2,5%”, a mai spus Vasilescu.

Legile apar fără analiză de legalitate şi ne trezim cu legi care încalcă legi”

Legile apar fără analiză de legalitate şi ne trezim cu legi care încalcă legi, iar Curtea Constituţională le declară neconstituţionale, a declarat, astăzi,  Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres,  făcând referire la pachetul de legi al senatorului Daniel Zamfir, respectiv legea privind contractele de credit, operaţiunile de leasing şi relaţiile financiare în domeniul bancar. 

Domnia sa a expicat: “În Parlament se discută în Comisa Juridică pe analiză de oportunitate a legii, dar nu şi pe analiză de legalitate. Şi astfel ne trezim cu legi în care se spune «prin derogare de la Codul civil». Cum Dumnezeu să spui aşa, prin derogare de la Codul civil! Legile aşa apar, fără analiză de legalitate şi dacă nu se face analiză de legalitate sigur că ne trezim cu legi care încalcă legi, ajung la Curtea Constituţională, Curtea Constituţională spune că sunt neconstituţionale. Şi avem un exemplu recent cu trei legi care au ajuns la Curtea Constituţională şi Curtea Constituţională a spus nu sunt constituţionale”.

El a adăugat că fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, când a ieşit la pensie s-a întâlnit cu jurnaliştii şi le-a spus că lasă în urmă 14.000 de legi confuze, adică interpretabile.

Adrian Vasilescu a precizat că dreptul lumii face posibilă interpretarea legilor când ele sunt interpretabile sau confuze. În opinia sa, legile se interpretează în primul rând literar, “să vezi dacă din punct de vedere al literei legii lucrurile sunt clare”, dar dacă nu sunt clare trebuie să intervină interpretarea legică şi atunci când nici interpretarea legică nu te ajută, “trebuie să intevină interpretarea istorică”.

Curtea Constituţională a României a admis, luna aceasta, sesizarea PNL şi USR cu privire la proiectele de legi referitoare la contractele de credit, operaţiunile de leasing şi relaţiile financiare în domeniul bancar, stabilind că acestea sunt neconstituţionale.

Cele trei legi sesizate la CCR de PNL şi USR sunt Legea pentru completarea OG 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, precum şi pentru completarea articolul 120 din OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului şi Legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

 

BVB | Știri BVB

PREFAB SA (PREH) (19/06/2025)

Hotarari AGA E 19.06.2025

OMV PETROM S.A. (SNP) (19/06/2025)

Materie prima asigurata pentru productia de SAF in Petrobrazi

INTERCAPITAL SBITOP TR UCITS ETF (ICSLOETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025

INTERCAPITAL BET-TRN UCITS ETF (ICBETNETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025