Update articol:

Adrian Volintiru, Romgaz: Suntem în discuții pentru intrarea în proiectul Neptun Deep cu 15 – 20%; avem surse de finanțare

Adrian Volintiru, Romgaz

Romgaz (SNG) este în discuții pentru intrarea în proiectul Neptun Deep, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, cu un procent cuprins între 15 și 20% și are surse să poată finanța investiția, ne-a spus Adrian Volintiru, CEO Romgaz.

Domnia sa ne-a spus: “Da, atât deputatul Iulian Iancu, cât și ministrul Virgil Popescu au îndemnat Romgaz să fie mai activ, să participe în cadrul proiectului Neptun Deep.

Discutăm de multă vreme acest proiect. Reprezentanții Exxon ne-au contactat atât direct, cât și prin intermediul consultantului desemnat pentru a-i reprezenta în negocierea exitului.”

Intrebat daca Romgaz are bani pentru acest lucru, Adrian Volintiru a spus: “Avem surse de a finanta proiectul. Nu este o investitie mica, dar avem posibilitatea sa apelam la o finantare de tip leverage. Nu pot spune in acest moment daca e vorba de surse proprii, atrase sau un mix, mai ales tinand cont ca urmeaza o perioada in care investitiile totale necesare numai acestui proiect se vor ridica la peste 3 miliarde euro, pana in 2025. Pe lângă asta, Romgaz pregătește și alte investiții – terminalul LNG Alexandropoulis, termocentrala de la Mintia, finalizarea investiției Iernut, investiții în energie verde și în facilități petrochimice, acestea făcând parte din strategia noastră de expansiune. Așa cum am declarat la începutul mandatului, Romgaz se axează pe proiecte de anvergură în scopul diversificării activității și creării de valoare adăugată în economia națională”.

Ministrul Economiei și Energiei Virgil Popescu a spus, recent, că și-ar dori ca Romgaz să intre în locul Exxon în proiectul gazelor din Marea Neagră, în cazul în care compania americană părăsește proiectul.

OMV Petrom si ExxonMobil explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră. Potrivit estimărilor, ar fi rezerve între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă consumul României între 3,5 și 7 ani. O decizie finală de investiție a fost amânata, pe fondul schimbărilor legislative din România.

Anul acesta, au existat zvonuri privind intenţia Exxon de a se retrage din proiect sau de a aduce încă un partener.

Recent,  Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a spus că Romgaz ar trebui să preia participaţia ExxonMobil în proiectul Neptun din Marea Neagră, în cazul în care americanii decid să se retragă din România.

Virgil Popescu: Mi-aș dori ca Romgaz să intre în locul Exxon în proiectul gazelor din Marea Neagră

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (23/05/2022)

Nuclearelectrica si NuScale anunta amplasamentul primului reactor modular mic

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (23/05/2022)

Rascumparare actiuni proprii perioada 16-20.05.2022