Update articol:

Adrian Zuckerman: “Dacă voi fi confirmat, voi oferi un sprijin continuu eforturilor anti-corupție remarcabile ale României”

Adrian Zuckerman

Adrian Zuckerman, nominalizat de preşedintele Donald Trump pentru postul de ambasador al Statelor Unite în România, a fost audiat în această seară de  Comitetul pentru relaţii externe din Senatul american. Cu această ocazie, şi-a prezentat biografia în care a evidenţiat originile sale româneşti şi a făcut o descriere a României, în care a amintit, printre altele, de rezervele de petrol şi gaze naturale descoperite în Marea Neagră. Totodată, el a menţionat că, în pofida progreselor realizate, România trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, să creeze un climat de afaceri mai prietenos pentru investitori şi să investească în infrastructură, sănătate şi educaţie.

Adrian Zuckerman a declarat: “Sunt onorat să apar în fața dvs. astăzi, fiind candidatul președintelui Trump pentru a fi ambasadorul Statelor Unite în România.

Dați-mi voie să v-o prezint pe fiica mea, Natalie. Este absolventă a Universității din Edinburgh și a fost întotdeauna interesată de moștenirea românească a familiei noastre. Am călătorit acolo împreună când era în liceu. Pentru mine, ea reprezintă viitorul nostru și sunt fericită că este cu mine, aici, azi.

Călătoria mea începe cu doi oameni care sunt aici numai spiritual: părinții mei iubiți, Emil și Aura. Dacă nu ar fi fost curajul, înțelepciunea și sacrificiul lor, n-aș fi aici. Amândoi au fost adolescenți în București în timpul celui de-al doilea război mondial. La fel ca mulți dintre contemporanii lor, familiile lor au fost dislocate și averea lor a fost confiscată. În pofida tuturor obstacolelor şi în faţa antisemitismului persistent din regimul comunist postbelic, ei au urmat fiecare liceul şi şcoala medicală.  Emil a devenit academician senior și cercetător la Universitatea din București. A obținut recunoașterea internațională pentru cercetările sale asupra epilepsiei. Aura a efectuat cercetări în domeniul endocrinologiei. 

La depunerea unei cereri pentru a părăsi România, părinţii mei au fost excluşi din funcțiile academice de elită.

La scurt timp după ce m-am născut, părinții mei, conștienți de defectele brutale ale sistemului comunist, au decis că singurul lor copil ar trebui să aibă posibilitatea unei vieți mai bune. La depunerea unei cereri pentru a părăsi România, părinţii mei au fost excluşi din funcțiile academice de elită. Au început o nouă viață la marginea sărăciei. Îmi amintesc ocazional de recunoștința pacienților pentru părinții mei, când aduceau un pește sau un pui viu. Noi am trăit la etajul patru al unei clădiri pline de viață, în două camere mici, fiecare încălzită cu lemne într-un şemineu de teracotă.

Ni s-a permis să emigrăm când aveam nouă ani. Nu ni s-a permis să luăm cu noi lucruri de valoare sau bani. După sfatul prietenilor, părinții mei au luat două salamuri pe care le-am mâncat când am ajuns în Roma, Italia. Am rămas în Roma în următoarele nouă luni, în timp ce părinții mei au căutat să lucreze în Statele Unite. Tatălui  meu i s-a oferit în cele din urmă o funcție ca profesor asistent de medicină la Şcoala medicală Yale. Sosind în New Haven, Connecticut, în mai 1966, am început să trăim visul american. Părinții mei lucrau ca medici, iar pe mine m-au înscris în clasa a treia și am început să învăț să vorbesc engleza.

Părinții mei au cerut cetățenia americană. Emil și Aura au urmărit visul american cu vigoarea, zelul și energia tinerilor. Îmi amintesc de bucuria lor la cumpărarea primei lor mașini, a primei case și a grădinii omniprezente pentru grătar. Şapte ani mai târziu, au devenit cetățeni americani.  

Statul democratic român este încă în fază incipientă.

România a scăpat de regimul comunist îngrozitor în decembrie 1989, cu mai puțin de treizeci de ani în urmă – este ziua la care am sperat mereu, dar niciodată n-am crezut că voi trăi să o văd. Cu toate acestea, statul democratic român este încă în fază incipientă.

România are o mare importanță strategică din punct de vedere economic, militar și geopolitic. Situată în Europa de Sud-Est, România este un punct de intrare economică în Europa și un aliat militar devotat al americanilor. Din 1989, România a stabilit o formă parlamentară democratică de guvernare, s-a alăturat NATO, Uniunii Europene și a devenit un aliat strategic al Statelor Unite. 

Cel mai puternic aspect al relației SUA-România este cooperarea noastră militară:  avem scutul antirachetă de la Deveselu; personalul armatei SUA este desfășurat, prin rotaţie, la baza militară mixtă Mihail Kogălniceanu; de asemenea, unitățile militare ale Forțelor Aeriene Unite sunt desfăşurate în mod obișnuit în România;  vasele navale americane ajung la portul Constanța din Marea Neagră. 

Pe lângă faptul că este un partener angajat al Statelor Unite, România este o gazdă minunată și un partener al altor forțe ale statelor membre ale NATO. România este un contribuitor puternic la misiunile NATO și operațiunile din Afganistan, Irak și alte țări. România este deja al 4-a cel mai mare contribuitor la misiunea de sprijin din ​​Afganistan și la recentul summit NATO din Bruxelles a promis angajamente suplimentare substanțiale față de misiune în 2019. România s-a angajat să își îndeplinească angajamentul financiar față de NATO și a făcut pași importanți în  acest scop. 

România a fost solidară cu Statele Unite pentru a condamna intervenția și agresiunea Rusiei în Ucraina, vecinul României. Pe lângă susținerea sancțiunilor americane împotriva Rusiei, România a oferit Ucrainei ajutor umanitar și de dezvoltare, și sprijină ferm independența, suveranitatea și integritatea teritorială.

Economia românească are printre cele mai rapide rate de creştere din UE, de asemenea relaţiile comerciale şi de investiţii cu SUA sunt în creştere. Există aproximativ cinci sute companiile americane care desfășoară activități în România, inclusiv companii din Fortune 500, numeroase companii mai mici și un număr tot mai mare de companii de tehnologia informației. 

România este o țară cu terenuri bogate, minerale, petrol, gaze naturale și altele resurse naturale și este binecuvântată cu o populație bine educată, multilingvă și muncitoare. În plus față de rezervele sale de petrol și gaze de pe uscat, au fost descoperite recent în Marea Neagră rezerve substanțiale de petrol și gaze, care au potențialul de a susține securitatea energetică a României.

Sistemul educațional românesc, cu școli și universități de înaltă calitate, a creat o forță de muncă educată și profesioniști respectați pe plan internațional.

Deși s-au realizat multe în România, există încă loc pentru îmbunătățire.

Pentru ca România să continue progresele incredibile pe care le-a făcut în ultimii 29 de ani, trebuie să continue lupta împotriva corupției, să creeze un climat de afaceri mai favorabil investițiilor, să investească în infrastructură, sănătate și educație și să consolideze administrația publică. Investitorii doresc o relație cu factorii de decize bazată pe încredere reciprocă. Ei caută un climat care permite afacerilor lor să contribuie la creșterea economică a României, să creeze locurile de muncă, să aibă profituri și să-și dezvolte întreprinderile.

Dacă voi fi confirmat, voi oferi un sprijin continuu eforturilor anti-corupție remarcabile ale României.

Combaterea corupției și susținerea independenței judiciare sunt vitale pentru prosperitatea şi securitatea regiunii pe termen lung, precum și pentru cooperarea extraordinară în materie de aplicare a legii și de securitate care există între Statele Unite și România.

Trebuie depuse multe eforturi pentru a încuraja şi sprijini instituțiile democratice. Pericolele unei Rusii agresive, care încearcă să destabilizeze democrațiile din Europa, din interior și din afără, sunt substanțiale și nu pot fi subestimate. Sunt încrezător că prin implicarea proactivă, prin asistența și prietenia americană, România va răspunde acestor provocări și va prospera. Dacă sunt confirmat, mă angajez să-mi folosesc toată energia pentru a avansa interesele țării noastre în România. Voi folosi toată experiența și toate cunoștințele mele pentru a aborda problemele și vulnerabilitățile cu care se confruntă România”.  

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii