Update articol:

Adrian Zuckerman: “Din punct de vedere al resurselor de gaze, România este o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom”

* Adrian Zuckerman: Moscova seduce politicienii lacomi şi produce oligarhi miliardari pentru a-şi răspândi influenţa în toată Europa * Adrian Zuckerman: Moscova foloseşte gazul natural pentru a şantaja politic şi a constrânge guvernele vulnerabile din această regiune

Din punct de vedere al resurselor de gaze, România este o insulă de libertate înconjurată de o mare numită Gazprom, a declarat Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA, la inaugurarea conductei Black Sea Oil & Gas, localitatea Vadu, Corbu, judeţul Constanţa.

Domnia sa a adăugat: “Sunt mândru să stau alături de BSOG şi de mulţi alţii care au lucrat pentru a păstra acest bastion împotriva acestor forţe. Tentaculele Moscovei se întind în Ucraina, Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia şi Turcia – unde economiile naţionale şi relaţiile comerciale se bazează în mod periculos pe gazul rusesc”.

Grup Servicii Petroliere a anunţat, joi, alături de partenerii de la Black Sea Oil & Gas, începerea etapei de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gaze în România din platoul continental al Mării Negre.

Potrivit lui Zuckerman, doi investitori de renume mondial susţin proiectul: grupul Carlyle, prin intermediul Carlyle International Energy Partners Fund (CIEP) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).  “Acest proiect este un pilon cheie al parteneriatului strategic SUA-România”, a mai spus ambasadorul SUA.

Adrian Zuckerman a mai spus: “Când Preşedintele Trump l-a găzduit pe Preşedintele Klaus Iohannis în a doua sa vizită la Casa Albă în august 2019, unul dintre subiectele importante discutate a fost consolidarea cooperării noastre energetice. Într-o declaraţie comună, cei doi lideri au reafirmat parteneriatul nostru strategic şi au declarat prioritare două sectoare legate de energie.

În primul rând, securitatea energetică. Ţările noastre au subliniat opoziţia comună a Statelor Unite şi a României faţă de Nord Stream 2 şi eforturile noastre de a asigura o securitate energetică mai mare pentru Europa şi de a reduce dependenţa de gazul rusesc. Rusia îşi pune în practică planul de a domina şi controla pieţele de energie din Europa Centrală printr-o reţea de infrastructură. Moscova foloseşte gazul natural pentru a şantaja politic şi a constrânge guvernele vulnerabile din această regiune. Seduce politicienii lacomi şi produce oligarhi miliardari pentru a-şi răspândi influenţa în toată Europa – de la cele mai mari economii ale continentului până la cele mai mici şi mai slabe ţări. A tăiat tranzitul de gaze prin Ucraina pentru a ameninţa pieţele care depind de acesta şi sprijină conducte precum Nord Stream 2 pentru a lipsi Ucraina de venituri publice vitale. Forţează guvernul Moldovei şi pune bunăstarea oamenilor săi în pericol în timpul iernii, când lipsa de gaz ar însemna o moarte sigură pentru mulţi. În Grecia, partenerii Rusiei s-au îmbogăţit extrem de mult şi încearcă să îşi extindă reţeaua şi influenţa în întreaga regiune.

(…) Cu o producţie anuală estimată la un miliard de metri cubi, Midia Gas Development a BSOG va contribui la securitatea energetică, asigurând diversificarea surselor de gaz şi reducând dependenţa de importurile de gaze din Rusia. Acest lucru oferă o mare eliberare şi speranţă celor care au crescut sub asuprirea Moscovei şi au visat, la fel ca şi mine, o Românie care ar putea scăpa de cătuşele comunismului pentru a obţine libertatea şi prosperitatea poporului său. Americanii şi românii care lucrează împreună pentru a contracara folosirea de către Rusia a gazelor naturale pentru şantajul politic al guvernelor vulnerabile din regiune ni se alătură pentru a sărbători azi.

Statele Unite îşi menţin angajamentul de a sprijini securitatea naţională a României, care se bazează pe securitatea sa energetică. BSOG va juca un rol semnificativ în producerea de gaze naturale şi în contribuţia la securitatea energetică regională. Acest proiect are nevoie de încredere şi de angajament reciproc – atât din partea ţării, cât şi a investitorului. România şi-a arătat angajamentul faţă de o infrastructură strategică menită să diversifice sursele de gaze naturale, inclusiv conducta Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) precum şi conducta care va alimenta gazul din instalaţia de tratare a gazelor de pe teritoriul BSOG în sistem”.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)