Adrian Zuckerman, nominalizat de preşedintele SUA Donald Trump ca ambasador în România, acum partener al Seyfarth Shaw, a fost dat în judecată în 2008, la instanţa federală din Manhattan, de fosta sa secretară, Jamie Ferrauiola, de la firma de avocatură Lowenstein Sandler, pentru hărţuire sexuală, potrivit New York Law Journal.
Printre alte acuzații, Ferrauiola a susținut că Zuckerman o obliga să privească femei semi-nud, făcea gesturi cu tentă sexuală, utiliza un limbaj sexual cu femeile din birou şi le vorbea despre viața sexuală în detaliu. Ferrauiola a mai spus că, după ce a fost angajată la Lowenstein pentru a lucra ca secretară al lui Zuckerman, acesta a întrebat-o frecvent dacă dorește să ia cina cu el şi o invita să bea în timpul programului de lucru. De asemenea, ea a mai precizat că a fost umilită de afirmaţiile pe care Zuckerman le făcea cu ceilalţi colegi de birou, inclusiv că “purta copilul lui Zuckerman”.
În vara anului 2006, Ferrauiola i-a spus unui alt partener Lowenstein despre “comportamentul hărțuitor și necorespunzător al lui Zuckerman”, iar partenerul i-a răspuns că va informa conducerea firmei.
Potrivit acţiunii în instanţă, partenerul i-a spus lui Ferrauiola că, dacă nu va da în judecată Lowenstein, aceasta va avea întotdeauna o slujbă acolo. Totuși, comportamentul lui Zuckerman față de ea a continuat și Lowenstein nu a făcut nimic pentru a rezolva situaţia, potrivit acuzaţiilor.
În primăvara anului 2007, înainte de începerea procesului, Zuckerman a părăsit Lowenstein pentru a se alătura lui Epstein Becker & Green. Ferrauiola a refuzat oferta lui Zuckerman de a se alătura firmei, odată cu el, la un salariu mai mare.
Se pare că procesul de hărţuire sexuală a fost soluţionat în decurs de una an, după ce Zuckerman a plătit o sumă către Ferrauiola. Albert Adam Breud, care a reprezentat-o pe femeie în proces, a declarat că suma este confidențială. “Problema a fost rezolvată pentru satisfacerea tuturor părților”, a spus Breud, de la Firestone & Breud.
Într-o declarație din această săptămână, Lowenstein a afirmat că firma “nu face comentarii cu privire la personal sau probleme juridice. Cu toate acestea, firma se mândrește cu promovarea unei culturi a respectului pentru toți angajații săi, pozitivă, corectă și fără intimidare de orice natură“. Ferrauiola nu a putut fi contactată pentru comentarii, potrivit publicaţiei americane.
Un fost avocat al Casei Albe, familiarizat cu procesul de nominalizare, care a cerut să-i fie păstrat anonimatul în această problemă, a declarat că, “dacă este vorba de hărțuire sexuală, acest lucru pune Casa Albă într-o poziție dificilă”. Potrivit acestuia, cel mai probabil se știa despre procesul de hărțuire sexuală în care a fost implicat Adrian Zuckerman, pentru că persoanele nominalizate pentru posturile care au nevoie de confirmarea Senatului sunt supuse unui dublu proces de verificare, care include o analiză etică și o investigare aprofundată a trecutului candidatului. Acestea includ comportamente anterioare și acuzații, cum ar fi procesele, a declarat avocatul.
Problemele de hărțuire ar putea fi descalificatoare, însă afirmațiile nu sunt presupuse a fi adevărate, a mai adăugat avocatul.
“Faptul că această nominalizare a fost anunțată înseamnă că deja a fost făcută această analiză şi a trecut procesul de verificare”, a mai spus avocatul.
Nominalizarea sa trebuie aprobată de Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului SUA pentru ca apoi să treacă prin plenul Congresului.
Senatorul Mazie Hirono, D-Hawaii, care se află în Comitetul Judiciar al Senatului, şi-a făcut un obicei în a-i întreba pe candidaţi dacă au comis vreodată “orice hărțuire verbală sau fizică” și dacă au intrat vreodată într-o înțelegere față de astfel de acuzații.
Comitetul pentru Relații Externe al Senatului, care organizează audierile, solicită candidaţior să complezete un chestionar despre trecutul lor, inclusiv dacă au fost implicaţi în litigii, despre care trebuie să dea amănunte. Chestionarul completat de Zuckerman va fi disponibil doar membrilor comisiei.