Update articol:

INTERVIU Adrian Zuckerman: “Olanda și Mark Rutte nu sunt prieteni ai României și ai țărilor estice” (partea I)

Sursa foto: ro.usembassy.gov

• “Olanda nu a cheltuit cei 2% din PIB pentru apărare și acum Mark Rutte vrea să fie șef al NATO”
• “Alegerile europarlamentare au arătat că europenii cred că lucrurile nu merg bine în Europa”
• “Sunt mai multe găuri în aplicarea sancțiunilor decât în branza elvețiană”

• Interviu cu domnul Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România

 

Reporter: Excelenţa Voastră, cum credeți că va arăta, politic, 2025, având în vedere că 2024 este un an electoral în foarte multe părți ale globului. La alegerile europarlamentare din această lună, am observat că a câștigat destul de mult extrema dreaptă.

Adrian Zuckerman: Părerea mea este că 2025 va fi un an mai bun decât 2024.

E adevărat că, la alegerile europarlamentare de acum câteva săptămâni, a câștigat extrema dreaptă în unele locuri, dar mulți câștigători, din ce am văzut, sunt de centru dreapta. Acest lucru arată că majoritatea oamenilor din Europa cred că lucrurile nu merg bine și mă refer aici la programele din energie, economie, apărare, răspunsul european față de Ucraina, față de alte probleme internaționale, răspunsul Europei și al NATO la unele acțiuni ale Rusiei și Chinei nu numai împotriva țărilor europene, dar și în alte țări din lume.

INTERVIU Adrian Zuckerman: România trebuie să aibă un guvern care înțelege ce înseamnă să ai o adevărată piață liberă, fără companii de stat în pierdere, fără taxe mărite peste noapte, cu predictibilitate şi stabilitate pentru mediul de afaceri (partea a II-a)

 

Războiul împotriva Occidentului a început de mulți ani și s -a accelerat în ultima perioadă. Mă refer aici la celebra Axă a Răului – Rusia, China, Iran – țări care au demarat un război hibrid și lumea ar trebui să înțeleagă acest lucru, că suntem într-un război. Nu trece o zi fără să citim în ziar despre atacuri cibernetice, atacuri de propagandă și atacuri economice împotriva țărilor occidentale, inclusiv împotriva României sau a SUA. Aceste atacuri vin, de cele mai multe ori, din China și Rusia.
Dacă nu ne dăm seama de această primejdie, lucrurile nu se vor termina bine.

Rezultatele de la europarlamentare ne arată că oamenii din Europa au conștientizat că răspunsul european la această primejdie nu a fost unul bun și eficace și eu cred că au dreptate.

Reporter: Cum ar trebui să fie răspunsul european? Ce vă așteptați de la noua Uniune Europeană?

Adrian Zuckerman: În primul rând, hai să ne uităm la numele Uniunii Europene – vorbim de “uniune”. Nu am impresia că țările europene sunt unite, sunt unele mai în stânga, altele mai în dreapta. Dacă ne uităm la răspunsul invaziei Rusiei în Ucraina sunt țări care țin cu Rusia – Austria, Cehia a început să se miște în direcția aceea, Slovacia, Ungaria, alte state sunt la mijloc și mai avem unele state care nici nu știu ce fac.

De exemplu, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, spune un lucru astăzi, mâine spune altceva, vorbește în numele NATO și UE fără să aibă consultări înainte cu aliații, nici măcar cu țările mari.

În opinia mea, trebuie să fie o “unire” a Uniunii Europene şi NATO, pentru că, acum, nu există acest lucru. Am văzut că se încearcă să se spună că există, dar undeva această uniune s-a fracturat.

Am văzut că aceste ţări nu au fost pregătite pentru invazia rușilor în Ucraina. Nu există suficient armanent, suficientă muniție și acest lucru vine în primul rând din faptul că țările nu au investit cei 2% din PIB pentru apărare – e vorba de apărarea țărilor, nu este o plată către altcineva.

Cei 2% din PIB trebuie cheltuiți pentru menținerea echipamentelor militare la un nivel care să apere țările din NATO, pentru că acesta este scopul NATO. De când s-a formalizat această obligație, acum 10-14 ani, toți au fost de acord că trebuie să se plătească 2% din PIB pentru apărare. Dar, din toate țările din alianța NATO, care acum sunt 32, până anul acesta numai vreo nouă au cheltuit 2% pentru apărare și vreau să spun că sunt mândru de România că se află printre aceste ţări care şi-au îndeplinit obligaţia. De asemenea, Polonia s-a încadrat în cei 2%, la fel şi statele baltice sau Grecia.

Dar țările mari nu au plătit cei 2% din PIB pentru apărare, Germania, Spania, Franța nici nu s-au apropiat de cei 2% din PIB. La fel este și cazul Olandei. Mark Rutte, prim ministru interimar,  vrea acum să fie șef la NATO. Mai mult, în ultimii 14 ani,  cât timp Rutte a fost prim ministru, Olanda a cheltuit un pic peste 1% din PIB pentru apărare. În aceste condiții, cum unul ca Mark Rutte poate fi luat în calcul pentru șefia NATO? Pentru mine este straniu acest lucru.

Reporter: Pentru a primi susţinerea Ungariei la şefia NATO, Mark Rutte a transmis lui Viktor Orban o scrisoare prin care a confirmat că, dacă devine secretar general al NATO, Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, nici cu fonduri, nici cu soldaţi. Cum poate să semneze un asemenea document fără consultări cu ceilalți aliați?

Adrian Zuckerman: Eu cred că unul cunoscut ca “Teflon Mark” în Olanda ar trebui să fie ultimul om considerat bun pentru șefia NATO, tocmai pentru că face astfel de lucruri, care nu trebuie făcute. Nu avea nici un mandat să facă asta. Toți membri unei alianțe trebuie să fie uniți și să vorbească cu o voce unică. Dacă sunt excepții, nu mai există alianță. 

Dacă ajunge secretar general al NATO și are astfel de iniţiative, Mark Rutte poate distruge Alianţa. În opinia mea, nu este ce trebuie pentru NATO. Senatorul Sullivan de Alaska a spus că Rutte este o rușine și acest om nu trebuie să fie șef la NATO.

Reporter: Dar președintele Biden îl susține pe Rutte…

Adrian Zuckerman: Președintele Biden greșește în opinia mea. Asta este încă o greșeală, după multe altele…

Când Mark Rutte a fost premier în Olanda, a fost un premier de stânga, a încercat să ajute la construcția la Nord Stream 2, unde americanii și alții s-au opus pentru că Nord Stream era un plan al rușilor ca să poată să aducă gaz în Europa prin Germania, fără să treacă prin Ucraina. Și majoritatea țărilor, inclusiv America, s-au opus la asta. Dar Rutte nu s-a opus.

Planul energetic pe care l-a urmărit Olanda a fost similar planului energetic care a fost un eșec început de Merkel și Germania, bazându-se pe gazul rusesc.
Repet, nu cred că este o idee bună să pui un om ca Mark Rutte la șefia NATO, un om de stânga, care ajută și preferă să dea bani unor lucruri care n- au o importanță reală, pentru că va face același lucru și în cadrul Alianței.
Spre deosebire de Rutte, Iohannis ar fi fost un candidat mai bun, în opinia mea. Pentru că țările estice ar trebui să fie reprezentate mai mult în NATO și în Uniunea Europeană.

Iohannis este un exemplu de om care a făcut nu numai ce trebuie făcut pentru România, dar el, împreună cu președintele Duda din Polonia, a împins și a creat inițiativa numită Trei Mări, care încearcă să contracareze anumite acțiuni ale Chinei, pentru că China reprezintă o mare primejdie și amenință libertatea în lumea democratică. Inițiativa Trei Mări face proiecte în 13 țări estice, între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră și ajută cu proiecte să se dezvolte aceste țări.

Tot împreună cu președintele Duda, Iohannis a creat formatul Bucharest 9 (B9), care adună țările estice să discute problemele cu care se confruntă. Și cea mai mare problemă este cum să se apere aceste țări de primejdia rusească.

Ce a făcut Rutte pentru țările europene, în afara Olandei? Nimic!

Dacă ne uităm la Iohannis, el a făcut multe, a adunat împreună ţări ca să lucreze împreună, a făcut lucruri bune pentru această zonă. Dacă te uiți, însă, la ce a făcut Rutte, nu a făcut nimic bun pentru țările estice. A avut o aversiune din prima zi de când a devenit prim ministru în Olanda și continuă să facă asta.

E clar pentru mine că Olanda și Mark Rutte nu sunt prieteni ai României și ai țărilor estice.

Din cauza lui Mark Rutte, România nu este în Schengen. Rutte și Olanda nu au lăsat România să intre în Schengen. Acum, rușii, prin Austria, continuă să se opună intrării României în Schengen, ceea ce este o mare problemă pentru dezvoltarea României.

Lucrul ăsta destabilizează România și Europa, o economie puternică în România e mai bună și pentru Europa.

Din toate aceste considerente, Rutte nu trebuie să fie pus șef la o alianță internațională de statura NATO, nu înțelege ce înseamnă să aduni țări să lucreze pentru bunul comun. Este o mare, mare greșeală.

Reporter: Când se va finaliza războiul din Ucraina? Lumea a obosit…

Adrian Zuckerman: Aș vrea să spun, în primul rând, de ce a început războiul în Ucraina, de ce continuă războiul în Ucraina și, mai apoi, când cred eu că se va termina.
Războaiele, în opinia mea, încep pentru că un participant percepe slăbiciunea altuia. Nimeni nu începe un război dacă crede că o să-l piardă.

Când a venit administrația Biden la putere a fost un mare eșec în Afganistan, când americanii s-au retras. Au fost greșeli peste greșeli. Și, din păcate, nimeni nu a fost făcut responsabil pentru asta și nu au fost făcute schimbări.  De atunci rușii au perceput slăbiciunea americanilor și şi-au dat seama care va fi răspunsul SUA la invazia în Ucraina. Plus, administrația Biden a redus producția energetică americană, a scos sancţiunile pentru Iran şi a încurajat guverne şi grupuri de stânga în toată lumea. 

Și exact asta s-a întâmplat.

Trupele rusești au fost la granița cu Ucraina două, trei, patru luni înainte de invazie. Președintele Biden a spus atunci că este o mică incursiune care nu contează. Mai mult, să ne amintim că Antony Blinken, secretarul de stat adjunct  din administrația președintelui Obama, nu a făcut nimic când a fost invadată Crimeea de ruși.
Aşa că Putin se aștepta să nu se întâmple nimic. Dacă președintele Biden a spus că este o mică incursiune și că nu se va întâmpla nimc, atunci rușii au perceput că pot intra în Ucraina. În plus, după ce rușii au invadat și au continuat să înainteze, americanii n-au trimis armamentul și muniția necesare.

Sancțiunile care au fost impuse nu sunt eficace. Unii spun că sunt mai multe găuri în aplicarea sancțiunilor decât în branza elvețiană.
Este un fapt că rușii vând gaz și petrol prin alte țări ca Africa de Sud, Venezuela, Brazilia, Turcia etc. Americanii nu au nici un răspuns la asta, ceea ce este o politică total greșită. Cât timp va continua situația în maniera aceasta, rușilor nu are de ce să le fie frică, de ce să se oprească.

Ucrainenilor nu li s-a dat destul armament sau armament potrivit, cum au cerut, nici de americani, nici de europeni, ca să se apere într-un fel eficace. Avioanele tot întârzie – acum se spune că nu o să ajungă în Ucraina până la sfârșitul anului, în condițiile în care avem acolo război deja de 3 ani.
Nu le- am dat ucrainenilor rachete cu rază lungă, nu le-am dat echipamente militare necesare pentru luptă. Așa că amărâții de ucraineni se bat într- un fel cu o mână legată la spate.

Prin astfel de acțiuni îi încurajezi pe ruși și este o mare greșeală.
Dacă intri într -un astfel de conflict, nu poți să gândeşti că nu se termină pentru 5- 10 ani. Administraţia Biden nu are un plan. Dacă întrebi pe oricine, de la militari la oamenii politici, nimeni nu are un plan cum se va rezolva situația în Ucraina. Dar tot se cer bani. Hai să mai dăm un dolar. Pentru ce? Unde se duc banii? De aceea republicanii, acum câteva luni, au spus că vor să ajute Ucraina, că SUA le dă 60 de miliarde de dolari, dar pentru ce? Cum sunt cheltuiți? Ce fel de armament le dăm? Sunt întrebări legitime.

Mulți au criticat Ucraina și au spus că ucrainenii nu pot să câștige pentru că Contraofensiva nu a fost la nivelul de succes la care s-a vrut. Știti de ce nu a fost la nivelul de succes? Pentru că americanii și europenii nu le- au dat echipamente de construcție ca să traverseze șanțurile făcute de ruși. Un astfel de șanț nu poate fi trecut de o mașină, de un tanc. Dar țări ca SUA, Germania, chiar și Franța au echipe de construcții militare – pun în câteva ore un pod peste aceste șanțuri pentru a le traversa. Dar ucrainenii nu au primit asta.
Reîntorcându-mă la întrebarea când se termină războiul, pot să vă spun că, dacă această administrație rămâne la alegerile din noiembrie, războiul poate dura ani de zile.

Dar dacă Trump vine la Casa Albă, eu cred că războiul se va termina în câteva luni. Nu vorbesc în numele lui. Dar eu cred că cel mai rău lucru care poate să i se întâmple lui Putin este în ziua în care Trump ajunge la Casa Albă, dacă este ales, pe 20-21 ianuarie 2025. O să primească Putin un telefon de la el, în care o să fie foarte dur și o să- i spună să se oprească și să se retragă. Și dacă nu face asta, o să fie consecințe reale care nu o să i placă. Și când Putin îl întreabă ce consecințe, Trump o să i spună: “Nu vrei să afli, orice e posibil!”.
Această atitudine este exact opusă atitudinii președintelui Biden.
Situația trebuie rezolvată în Ucraina. Poporul ucrainean suferă, aproape un milion de copii au fost răpiți de ruși şi duși în Rusia. Nici nu se știe dacă vor fi găsiți vreodată. Au distrus familii, au distrus civili, au doborât orașe întregi. Vladimir Putin este un criminal mai mare ca Hitler, mai mare ca Stalin. Cum poate lumea să tolereze așa ceva în ziua de azi? E incredibil pentru mine.

Reporter: La conducerea Statelor Unite ale Americii, cea mai importantă țară din lume, este un om care are vizibile semne de probleme de sănătate, ceea ce arată o slăbiciune a SUA.

Adrian Zuckerman: Eu nu sunt doctor. Nu pot să comentez problemele lui fizice sau medicale.
Dar ce pot să spun este că ce face din punct de vedere al “public policy” este o greșeală după alta. Președintele Trump a spus că această administrație este una din cele mai proaste administrații din istoria americană și eu pot să spun că are dreptate. Se fac greșeli peste greșeli. Relațiile lor externe au făcut ca China, Rusia și Coreea de Nord să se apropie. De asemenea, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud,  BRICS, s-au apropiat foarte mult, este periculos pentru lumea democratică, acest grup s-a făcut mai puternic.

Fostul senator John McCain, atunci când a fost nominalizat Blinken pentru a fi secretar de stat, a avut un mesaj foarte dur împotriva lui Blinken și a spus că este un pericol pentru americani, pentru armata americană și pentru viața soldaților americani. Omul avea dreptate. Blinken, Jake Sullivan (consilier al lui Biden) și această administrație au făcut greșeli după greșeli din prima zi când au început la Casa Albă, de la Afganistan, cum au tratat războiul cu Ucraina, invazia rusească în Ucraina și, acum, recent, a oprit transmiterea de LNG în Europa. De unde o să cumpere europenii?

Vedem că încearcă să facă totul green energy, cu energie electrică, eoliană care în principiu poate că e bine, dar nu este la nivelul unde trebuie să fie ca să nu mai avem petrochimie, gaz, petrol și alte surse nucleare. De asemenea, produsele eoliene,  motoarele electrice şi panourile fotovoltaice sunt fabricate în China şi producţia lor poluează mai mult decât folosul lor salvează şi ajută economia chineză.

Economia americană poate merge mai bine decât altele, dar nu merge mai bine decât mergea.

În plus, este o lume unde avem război mai peste tot. Sunt 6-8 țări în Africa unde rușii au intrat și destabilizează democrațiile acolo. Și o mare problemă. Nigeria e una din primele ţări de unde se exportă acest lucru în Africa de Vest. Americanii au fost dați afară de acolo, am închis ambasade, baze militare. Și de ce? Pentru că ce a făcut această administrație este greșit ori nu a făcut nimic.

Dacă ne uităm la America de Sud, când s-a terminat administrația Trump, rata de imigrație ilegală din El Salvador în America Centrală era aproape zero și se reducea și din alte țări care aveau guverne centriste. Acum, în afară de El Salvador, toate țările din America Centrală au guverne socialiste sau comuniste. Toți aceştia au fost ajutați de Departamentul de Stat al președintelui Biden, altfel nu ar fi ajuns la putere.
Singura țară care a făcut progrese democratice este Argentina, unde a fost instalat Milei. Acolo rata de inflație era ceva astronomic, 280%, nici nu poți să- ți imaginezi ce înseamnă asta. Acuma două- trei săptămâni, inflaţia în Argentina a ajuns la 7%. Acest om, care e un centrist sau centrist spre dreapta, a pus în practică un plan economic care este realist.

Planurile economice, socialiste, comuniste, fără o economie liberă, nu funcționează. Lumea ar vrea să funcționeze, dar realitatea este că nu funcționează.

Reporter: Cât de periculos este ca Uniunea Europeană să se îndrepte spre cooperarea cu China?

Adrian Zuckerman: China e cea mai periculoasă țară pentru țările democratice oriunde sunt în lume. E periculoasă pentru Europa, pentru Statele Unite și Canada, e periculoasă pentru America de Sud, Africa și Asia. Se vâră peste tot. Auzim că China amenință Taiwanul, dar ce nu se scrie foarte mult este că China ameninţă și Filipine.
China încearcă să crească în lume precum o caracatiţă. Și face asta prin furtișaguri, prin fraude, fură tehnologie, face dezinformare, propagandă. Lumea ar trebui să spună nu Chinei.

Mulți se bucură că pot face afaceri cu China şi îi lasă să activeze în țările lor. Dar asta este cel mai periculos lucru. Am văzut chiar și în România, acum câteva luni, că atacurile cibernetice din China, după ce au fost arestați unii în America, au arătat că erau câţiva membri ai Parlamentului României, ţintiţi de chinezi, și chiar au intrat în calculatoarele lor, în telefoane. Nimeni nu e protejat împotriva chinezilor.

Reporter: Emanuel macron l-a primit pe Xi Jinping la Paris, Scholz a mers în China, Ursula von der Leyen şi alte personalităţi europene au avut discuţii cu chinezii. Pare că acțiunile lor sunt diferite de declarațiile lor.

Adrian Zuckerman: Din păcate, ai dreptate.

Trebuie să ne uităm la câteva lucruri în ceea ce priveşte China. Unul – au o populație de 1,2-1,3 miliarde de oameni. Doi – au o economie bună, cu toate că, în opinia mea, nu merge la nivelul unde spun că sunt. Sunt multe putreziciuni acolo. Au un sistem comunist, la suprafață funcționează, dar realitatea este că sistemul este putred.
Există domenii unde poţi avea relații comerciale cu China, dar trebuie făcute cu multă atenție. Săptămâna trecută, la G7, s-a emis o declaraţie că trebuie să existe multă atenţie în relaţiile cu China.

Chinezii vând lucruri la un preț mai mic decât costă să îl produci în alte țări, ceea ce este o problemă de competiție. În plus, costul lor de muncă este o problemă pentru alte ţări. Administrația Trump a încercat să rezolve acest lucru.
Cum poate o companie română, franceză, germană, americană să aibă o competiție reală, când guvernul din țările acestea le obligă să plătească muncitorilor beneficii de o mie de ori mai mari decât au muncitorii chinezi? De aceea trebuie impuse tarife, pentru că, altfel se distruge industria. Asta s- a întâmplat în America – în multe industrii, mai ales în textile, companiile au plecat din SUA, s-au dus în China pentru forţă de muncă ieftină şi asta a creat probleme.
Lumea trebuie să înțeleagă că toate companiile chinezești sunt ale statului, ale Partidului Comunist Chinez, și atunci acest partid poate să aibă acces la toate informațiile. Toate echipamentele tehnice din China care pot fi prinse în WiFi pot transmite informaţii la Beijing. E un pericol enorm.
Cu tehnica de astăzi este ușor să te uiți la multe surse de informații. Nu este la fel ca acum 30 de ani, unde trebuia să ai un om care asculta totul. Acum durează secunde ca să cercetezi totul.

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (19/06/2025)

Materie prima asigurata pentru productia de SAF in Petrobrazi

INTERCAPITAL SBITOP TR UCITS ETF (ICSLOETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025

INTERCAPITAL BET-TRN UCITS ETF (ICBETNETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025