Update articol:

AFFER: “Este nevoie acută de predictibitate și stabilitate, noua variantă, cu modificări, a OUG 114/2018 trebuie să treacă rapid prin Parlament”

Ion Lungu, AFEER Sursa Facebook

Ion Lungu, Președinte AFEER: “Sunt multe schimbări legislative la nivel european și, de aceea, modificările specifice din România trebuie clarificate rapid”

Furnizorii de energie electrică insistă pentru stabilitate și predictibilitate legislativă pentru bunul mers al afacerilor în domeniul energetic și în întreaga economie, potrivit unui comunicat de presă. Prin intermediul Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România- AFEER, aceștia au transmis următorul mesaj autorităților: „De când a apărut OUG 114 în decembrie 2018, ne aflăm într-un context dăunător tuturor afacerilor din energie. Este nevoie acută de predictibitate și stabilitate în legislația primară, precum și în reglementările secundare, pentru ca participanții la piață să își poată continua activitatea în condiții normale. Noua variantă, cu modificări, a OUG 114/2018 trebuie să treacă rapid prin Parlament”.

România, alături de celelalte state membre ale UE, are obligații clare de transpunere în legislaţia naţională a normelor europene. “Sunt multe schimbări legislative la nivel european și, de aceea, modificările specifice din România trebuie clarificate rapid”, spune domnul Ion Lungu, Președinte AFEER, apreciind: „Pentru sectorul energetic românesc schimbările legislative au fost multe, importante şi încă nu s-au terminat. Nu avem încă forma finală a OUG 114. Probabil vor urma noi reglementări emise de ANRE. Este adevărat că, față de prima variantă a ordonanței, s-au facut ajustări importante”.

Asociația este parte activă la toate modificările din legislația primară şi secundară. „Am participat la discuțiile cu reprezentanții Autorității, am transmis opiniile noastre, am arătat care sunt influențele, implicaţiile, limitele. Decizia este, firesc, la reglementator”, a mai menționat Ion Lungu.

AFEER subliniază câteva aspecte din OUG 114/2018, respectiv creșterea contribuției către ANRE de 20 de ori, de la 0,1% la 2% din cifra de afaceri a companiilor din sector și faptul că s-a decis ca aceasta să fie stabilită prin lege, nu de către ANRE.

Reprezentanţii AFEER apreciază faptul că ANRE a recunoscut că suma este prea mare și că nu are nevoie de acești bani, aspect subliniat de membrii Asociației încă de la început, în intervențiile lor.

Pe de altă parte, AFEER apreciază modul în care ANRE a înțeles prevederile OUG 114/2018 privind aplicabilitatea contribuției bănești de 2% raportată la cifra de afaceri aferentă activității de furnizare, pentru a se evita aplicarea în cascadă a acesteia în factura clientului final.

Al doilea aspect subliniat de AFEER face referire la reglementarea prețului pentru consumatorii casnici pentru o perioadă de 3 ani.

“ANRE a avut abordarea corectă, prin acreditarea unui număr mare de Furnizori de Ultimă Instanță opționali, ce le permite acestora să păstreze portofoliul de clienți. Totuși, este surprinzătoare pentru noi această decizie de reintroducere a pieței reglementate, în condițiile în care nu au existat semnale că erau nereguli în piață. Niciun raport al ANRE sau al Consilului Concurenței nu a arătat distorsiuni ori alte motive de ingrijorare. Piața liberă funcționa corect. Pe de altă parte, de la jumătatea anului trecut, au existat creșteri ale prețului pe piața angro, ceea ce, probabil, a îngrijorat autoritățile determinându-i să revină la preţurile reglementate. Dar, în opinia noastră, măsura corectă era definirea consumatorilor vulnerabili și asigurarea de măsuri de protecție doar pentru persoanele care au nevoie de aceasta protecție”, afirmă domnul Lungu.

„În noul context legislativ, vor exista furnizori care vor renunța la clienții casnici și care, probabil, vor dispărea din această piață. În mod cert, însă, furnizorii de energie vor fi și mai interesați să ofere pachete complexe și servicii suplimentare clienților. De remarcat că se înregistrează, în continuare, multe acțiuni de promovare a pieței libere pentru consumatorii casnici, fapt ce arată viabilitatea pieței. Este posibil ca piața să evolueze, să se ofere prețuri mai bune pe piaţa liberă decât pe piața reglementată. Într-adevăr, furnizorii de energie sunt obligați să ofere prețuri reglementate timp de 3 ani, dar consumatorii casnici pot alege fie să rămână în piața liberă, fie să treacă în piața reglementată. Este dreptul consumatorilor să aleagă. Recomandarea noastră este ca, înainte de a alege, consumatorii să se informeze și să fie atenți la ce li se oferă”, precizează Președintele AFEER.

În ceea ce privește noile reguli pentru crearea unei piețe europene a energiei electrice, în cadrul pachetului „Energie curată pentru toți europenii” votat de Parlamentul European, reprezentanţii AFEER atrag atenția că România trebuie să se pregătească corespunzător pentru punerea în aplicare a acestora. Printre drepturile consumatorilor europeni, ce trebuie respectate si în țara noastră, se regăsesc:
usurinta schimbării furnizorului de energie. Se dorește ca, nu mai târziu de 2026, aceasta să se realizeze într-un interval scurt de 24 de ore. In acest moment, in Romania, acest proces nu este chiar atat de simpludar trebuie să ne pregătim;
contoare inteligente fără costuri directe, ce sprijină dezvoltarea pieței. Consumatorii vor putea utiliza energia mai eficient, iar operatorii de distribuție vor avea un control mai bun al pierderilor;
– tarife dinamice, ce pot fi aplicate doar cu contoare inteligente. Energia se va putea consuma în anumite intervale orare, cu tarife mai reduse;
– cresterea schimbului transfrontalier de energie;
– simplificarea facturii de energie;
– dispecerizare;
– stocare;
– acces la platforme electronice de comparare a preţurilor etc.

În prezent, AFEER numără 34 de membri, furnizori de energie, cu o cotă de piață totală de peste 90%. Chiar dacă aceștia sunt competitori in piață, membrii AFEER reușesc, potrivit comunicatului de presă, să se adune la aceeași masă și, printr-un dialog transparent și constructiv, caută soluții la problemele cu care se confruntă piața de energie din România, aducându-și astfel aportul la dezvoltarea acesteia.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (30/06/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

OMV PETROM S.A. (SNP) (30/06/2022)

OMV Petrom lanseaza raportul de sustenabilitate pentru 2021

ROMCARBON SA (ROCE) (30/06/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare