Update articol:

Presa rusă: Şase persoane au fost diagnosticate ca fiind expuse la radiaţii, în urma accidentului din nordul Rusiei (video)

*Rosatom:  Cinci morţi în accidentul din nordul Rusiei 

*Experți americani în domeniul nuclear suspectează o explozie accidentală urmată de emisie de radiații în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară

*O navă destinată colectării şi depozitării deşeurilor radioactive lichide a fost observată în Marea Albă

 

Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că cinci angajaţi ai săi au murit în urma unui accident petrecut în timpul unui test într-un sit militar din nordul Rusiei, relatează agenţia RIA, preluată de Reuters. Accidentul s-a produs în timpul testării unei rachete cu propulsie lichidă, a relatat RIA, citând Rosatom.

Alţi trei angajaţi ai Rosatom au suferit răni cu grade diferite de gravitate în timpul accidentului, inclusiv arsuri. Ei beneficiază de tratamentul medical necesar în unităţi specializate, potrivit presei ruse.

Experți americani în domeniul nuclear suspectează o explozie accidentală urmată de emisie de radiații în timpul testării unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, scrie The Moscow Times.

Rusia: La centrul de teste din Arhanghelsk a explodat, se pare, o rachetă cu propulsie nucleară (presă)

 

Doi experți au declarat pentru Reuters că explozia unei rachete cu combustibil lichid nu poate conduce la emiterea de radiații. Aceștia suspectează că explozia și emisia de radiații au rezultat în urma unui incident survenit la testarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară. “Motoarele de rachete cu combustibil lichid care explodează nu degajă radiații și noi știm că rușii lucrează la un fel de propulsie nucleară pentru o rachetă de croazieră,” a afirmat Ankit Panda, cercetător la Federation of American Scientists. Rusia denumește aceste rachete 9M730 Buresvestnik în timp ce în terminologia NATO se numesc SSC-X-9 Skyfall.

În urma exploziei, după cum relatează publicaţia Baza, şase persoane au fost diagnosticate ca expuse la radiaţii. Acestea au fost transportate de la Severodvinsk la Centrul biofizic de stat Burnazian din Moscova. Şoferii de pe ambulanţă purtau costume de protecţie antiradiaţii. 

După ce victimele au fost trimise la Moscova în spitalul în care au fost internaţi la Severodvinsk, secţiile au fost tratate pentru contaminare radioactivă, au declarat surse anonime pentru Meduza, citând informaţii ale medicilor.

Anterior, autorităţile ruse au anunţat că doar două persoane au murit în acest incident, iar un oraş din apropiere a raportat o creştere a nivelului de radiaţii după ce motorul unei rachete a explodat joi în centrul de testare din regiunea Arhanghelsk.

Media ruse au scris că explozia motorului de rachetă s-ar fi produs la o zonă de testare a armamentului din apropiere de satul Nionoksa. Potrivit acestor relatări, centrul respectiv este folosit pentru testarea armelor, inclusiv rachete balistice şi de croazieră utilizate de Forţele navale ruse. Greenpeace a prezentat date de la Ministerul pentru situaţii de urgenţă potrivit cărora nivelul de radiaţii era de 20 de ori mai mare decât cel normal la Severodvinsk, la circa 30 km de Nionoksa.

Deşi Ministerul Apărării a precizat iniţial că în atmosferă nu au ajuns substanţe chimice periculoase şi că nivelurile de radiaţie sunt neschimbate, autorităţile din oraşul Severodvinsk, din apropiere, au vorbit despre o scurtă creştere a radiaţiei. Până în prezent nu s-a furnizat nicio explicaţie oficială privitoare la motivul pentru care un astfel de accident ar putea provoca o creştere a radiaţiilor, notează Reuters.

Comunicatul privind scurta creştere a radiaţiilor postat de autorităţile din Severodvinsk a dispărut vineri de pe internet fără niciun fel de explicaţie, potrivit Agerpres.

Un ofiţer din forţele navale sub acoperirea anonimatului citat de Kommersant a spus că accidentul este posibil să se fi produs într-un loc de testare din mare şi că explozia rachetei ar fi putut produce o scurgere toxică.

Un membru de rang înalt al administrației Trump, care a preferat să-și păstreze anonimatul, a declarat că nu poate confirma dar nici infirma un incident care ar implica o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară. Acesta și-a exprimat însă scepticismul față de explicațiile oferite de Moscova.

O navă destinată colectării şi depozitării deşeurilor radioactive lichide a fost observată în Marea Albă

O navă destinată colectării şi depozitării deşeurilor radioactive lichide a fost observată în Marea Albă, în zona localităţii Nionoks, în apropiere de oraşul Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk, nord-vestul Rusiei), a informat publicaţia independentă rusă Meduza.

În relatarea sa, publicaţia rusă se bazează pe constatarea expertului american Jeffrey Lewis, de Middlebury Institute of International Studies at Monterey, care a descoperit vasul “Serebrianka” într-o imagine de satelit a proiectului Planet.

Jeffrey Lewis consideră că “Serebrianka” a apărut în zonă din cauza testelor cu o rachetă balistică cu propulsie nucleară.

Pe o hartă publicată de el este menţionat locul pe ţărm unde se presupune că ar fi situată platforma de lansare a rachetelor balistice “Burevestnik”. Pe hartă acest loc este desemnat ca ŤPossible SSC-X-9 Launch Siteť, după numele de cod NATO pentru acest tip de rachete ruseşti.

În plus, două nave neidentificate şi o barjă au fost observate pe mare, deşi această zonă a Mării Albe este închisă navigaţiei libere.

Lewis a admis că platforma de lansare din apropierea satului Nionoks ar fi putut apărea după închiderea unui sit similar la Pankovo, în arhipelagul Novaia Zemlia. Încă o astfel de platformă se află la centrul de teste Kapustin Iar, în regiunea Astrahan, aceasta fiind utilizată pentru testarea rachetelor fără propulsie nucleară.

Publicaţia rusă Vedomosti relatase anterior, citând o sursă apropiată dosarului, că explozia s-a produs în timpul testării motorului unei rachete cu lansare de pe mare, care s-ar afla în dotarea marinei ruse.

După incidentul de joi, golful Dvina din Marea Albă a fost închis traficului maritim pentru o lună. O sursă din cadrul forţelor navale ruse a declarat pentru ziarul financiar Kommersant că s-ar putea ca această restricţie să intervină în urma distrugerii unei rachete în timpul testului. Aceeaşi sursă a admis că explozia s-ar fi produs din cauza combinării combustibilului heptilic al rachetei cu un agent oxidant.

 

BVBStiri BVB

SOCEP S.A. (SOCP) (02/12/2020)

Corectia valorii dividendului brut per actiune

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (02/12/2020)

Semnarea unui contract de creditare: ProCredit Bank - Dendrio

TURBO LONG ON BRD GROUPE SICIETE GENERALE SA (RCBRDTL3) (02/12/2020)

Notificare Raiffeisen Centrobank AG - modificare limita variatie din 03.12.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (02/12/2020)

Incheierea procesului de fuziune a societatilor de servicii energetice

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 - 27.11.2020