Update articol:

Agricost investeşte 3 milioane de euro în două bacuri de ultimă generaţie şi vrea să înfiinţeze centre de colectare a producţiei

grau Sursa Pixabay

Două noi bacuri de ultimă generaţie pentru trecerea Dunării între Brăila şi Insula Mare a Brăilei au fost comandate de compania Agricost, iar printre proiectele viitoare se află înfiinţarea de centre de colectare a producţiei din zonă, a declarat, pentru AGERPRES, Constantin Duluţe, fostul administrator al fermei şi actual acţionar minoritar.

“Deja le-am dat în fabricaţie. Este vorba despre două bacuri pentru trecerea Dunării, care vor oferi condiţii mai bune. Facem două bacuri pentru pietoni şi pentru maşini. Vor fi mult mai mari decât cele actuale, vor avea capacitate dublă. Zona pentru persoane va fi acoperită şi deschisă cea pentru maşini”, a spus Duluţe.

Potrivit acestuia, cele două bacuri costă 3 milioane de euro şi vor fi construite la o societate din Brăila.

Unul dintre bacuri va intra în exploatare în toamna acestui an, iar cel de-al doilea în primăvara lui 2020.

Întrebat despre investiţiile viitoare care vor fi făcute de Agricost, omul de afaceri a menţionat o fabrică de deshidratare a lucernei – o investiţie de 18 milioane de euro – şi extinderea portului de încărcare.

“Alte investiţii pentru dezvoltarea fermei: mai facem o fabrică de deshidratare a lucernei, care înseamnă vreo 18 milioane (de euro – n. r.), vrem să mărim portul pentru încărcare pentru că e mic. Dotarea – vrem să ne schimbăm aproape toate utilajele, aproape toată gama cu utilaje mai perfomante. Sigur, când am făcut tranzacţia (vânzarea companiei Agricost – n. r.) înţelegerea mea (cu cumpărătorul, compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite – n. r.) a fost ca în următorii 5 ani să investim 500 de milioane de dolari. Anul acesta suntem la 70%, până la sfârşitul anului e posibil să ajungem la 100% şi încercăm să găsim soluţii să creştem valoarea producţiei adăugate. Sunt în Consiliul de Administraţie şi toate lucrurile astea le-am stabilit împreună”, a explicat acesta.

Potrivit lui Duluţe, planul de investiţii al acţionarilor Agricost include o eventuală dezvoltare integrată.

“Sunt discuţii, diverse planuri, dar încă nu e concretizat. Să facem orz, să facem zootehnie, o să vedem ce este mai rentabil pentru noi. Vom avea în plan ceva integrat, dar încă n-am definitivat, suntem la faza în discuţie. Nu cred că vom achiziţiona terenuri, nici nu e politica firmei să luăm terenuri, în schimb vom încerca să facem nişte centre de colectare a producţiei din zonă şi să facem export. Arabii sunt nişte parteneri buni, adică eu sunt mulţumit de parteneriatul cu ei, s-au ţinut de cuvânt în tot ceea ce au spus, nu au venit să ia bani, ci să aducă bani, ceea ce este un lucru mare. De obicei, când vin, toată lumea vrea să ia bani. Ei s-au ţinut de cuvânt, au achitat ce au avut de achitat, acum programul de investiţii este ok şi, sigur, pe viitor, orice lucru care va fi rentabil pentru societate îl vom discuta şi vom încerca să îl implementăm. Eu sunt optimist”, a adăugat el, spunând că în zona Galaţi-Brăila sunt foarte puţine terenuri achiziţionate de străini, iar în perioada asta chiar nu se mai tranzacţionează.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare, acţionarul fermei din Insula Mare a Brăilei a subliniat că până în prezent nu s-au luat bani cu împrumut de la bănci pentru investiţiile care s-au realizat, dar la nevoie se va apela la toate sursele pe care le presupune o economie de piaţă.

“Până în momentul acesta nu am luat bani din bănci, dar, dacă va fi nevoie la un program foarte mare, sigur vom apela la diferite surse de finanţare, surse proprii, surse atrase, parteneri. Avem acel program de investiţii în irigaţii. Deja am început programul. Avem 42.000 de hectare şi mai lucrăm să implementăm şi să mai facem încă 15.000 de hectare, pentru că e o zonă secetoasă”, a adăugat Constantin Duluţe, fostul administrator al fermei şi actual acţionar minoritar.

Joi, 30 mai, Agricost a organizat Ziua Câmpului (Agricost Open Day) în Insula Mare a Brăilei, prilej cu care mii de fermieri au vizitat cea mai mare fermă de vegetale din Europa. Prezent la eveniment, Khadim Abdulla Aldarei, vicepreşedintele Al Dahra Holding, a dat asigurări că dezvoltarea în Insula Mare a Brăilei va fi văzută în timp.

“Dezvoltarea din Insula Mare a Brăilei va fi văzută cu timpul, iar una din măsuri care va fi luată de Agricost – noi am cumpărat două bacuri pentru trecerea Dunării de ultimă generaţie, unde oamenii pot sta când este iarnă sau vară, pentru a se asigura binele comunităţii, şi am înfiinţat un mic fond anual de 500.000 de euro dedicat comunităţii: pentru cultură, educaţie, sport, spitale. Asta va fi anual, dar noi, în colaborare cu Consiliul Judeţean Brăila şi cu Primăria din Brăila, precum şi cu ajutorul domnului Duluţe, vrem să facem chiar mai multe pentru binele comunităţii”, a declarat Khadim Abdulla Aldarei.

Citiți declarațiile lui Khadim Abdulla Aldarei aici: 

https://financialintelligence.ro/khadim-abdulla-aldarei-focusul-nostru-este-sa-dezvoltam-insula-mare-a-brailei-sa-cream-aici-produse-cu-valoare-adaugata/

Anul trecut, SC Agricost a fost preluată de compania Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite, Consiliul Concurenţei autorizând tranzacţia în iulie 2018. Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei şi comercializării cu amănuntul a florilor şi plantelor naturale, a materialului săditor pentru plante şi pomi, a îngrăşămintelor naturale şi a materialelor pentru reabilitarea terenurilor agricole etc.

Conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), în anul 2018, compania din judeţul Brăila a avut o cifră de afaceri netă de 375,39 milioane de lei, în creştere cu 4,5% faţă de anul precedent, înregistrând un profit net de 80,2 milioane de lei. 

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii