Update articol:

AIEA: „Niciun impact critic” asupra siguranței de la Cernobîl, după ce oficialii ucraineni au avertizat cu privire la o scurgere nucleară – CNN

AIEA Sursa foto: Facebook

Agenția Internațională pentru Energie a declarat că nu a existat „un impact critic” asupra siguranței Cernobîlului, în urma avertismentelor ministrului de Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba și serviciului de securitate și informații al țării cu privire la o posibilă scurgere de radiații, după ce centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică a statului, scrie CNN.

Avertizările au venit ca răspuns la rapoartele de la operatorul energetic ucrainean Ukrenergo și de la compania nucleară de stat Energoatom, potrivit cărora energia electrică de la Cernobîl a fost „deconectată complet”, amenințând sistemele de răcire care sunt esențiale pentru prevenirea „descărcării nucleare”.

Într-un tweet de miercuri, AIEA a spus că a fost informată de Ucraina că Cernobîl a pierdut puterea, dar că nu a observat „niciun impact critic” asupra siguranței centralei.

„AIEA spune că încărcătura termică a bazinului de stocare a combustibilului uzat și volumul de apă de răcire de la centrala nucleară #Chernobyl sunt suficiente pentru eliminarea eficientă a căldurii fără a fi nevoie de alimentare cu energie electrică”, a adăugat acesta.

Ministrul de Externe al Ucrainei a repetat avertismentele Energoatom, spunând că Cernobîl „a pierdut toată alimentarea cu energie electrică”, făcând un apel la  comunitatea internațională să ceară Rusiei „încetarea focului” pentru a „permite unităților de reparații să restabilească puterea”.

„Generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore pentru a alimenta CNE Cernobîl. După aceea, sistemele de răcire ale instalației de depozitare a combustibilului nuclear uzat se vor opri, făcând scurgerile de radiații iminente”, a spus Kuleba într-un tweet miercuri.

Serviciul de securitate tehnică și informații al Ucrainei a avertizat că „toate instalațiile nucleare” din zona de excludere a Cernobîlului sunt lipsite de energie și că, dacă pompele nu pot fi răcite, ar putea avea loc o „descărcare nucleară”.

Nici Kuleba, nici serviciul de informații nu au comentat dacă generatoarele diesel ar putea fi susținute dincolo de perioada de 48 de ore.

Marți, AIEA a declarat că a pierdut contactul cu transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la Cernobîl. Într-o declarație de marți, directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, și-a exprimat disponibilitatea de a călători la Cernobîl și și-a exprimat îngrijorarea față de personalul care operează centrala nucleară.

BVB | Știri BVB