Update articol:

Alegeri SUA – Joe Biden, foarte aproape de a deveni președintele ales al SUA; Donald Trump îi cere lui Joe Biden să nu îşi revendice victoria pe nedrept

Ca să ajungă la Casa Albă, Donald Trump pentru un nou mandat de președinte, sau Joe Biden pentru un prim mandat de președinte, trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular nefiind luat în calcul.

Joe Biden conduce în patru dintre cele șase state unde numărarea voturilor continuă, dar este foarte aproape de un verdict final.

Cu o probabilitate din ce în ce mai mare, democratul  va fi câștigător în Pennsylvania, Georgia, Nevada și Arizona, ceea ce i-ar aduce mult mai multe puncte electorale decât ar avea nevoie pentru a-și revendica victoria, potrivit digi24.ro.

În prezent, scorul electoral general în cursa cu Donald Trump este de 253 la 213 pentru Joe Biden.

Situația sâmbătă dimineața, ora 7:00, ora României, este următoarea:

  • Georgia (16 voturi de reprezentare) – Joe Biden are 4.395 voturi în fața lui Donald Trump (după numărarea a 99 la sută din voturile exprimate)
  • Nevada (6 voturi de reprezentare) – 22.657 voturi în plus pentru Joe Biden (93 la sută numărate)
  • Pennsylvania (20 de voturi de reprezentare) – 28.833 voturi în plus pentru Joe Biden (96 la sută numărate)
  • Arizona (11 voturi de reprezentare) – 29.861 voturi pentru Joe Biden (95 la sută din voturi numărate).

De la reședința sa din Wilmington, Delaware, fostul vicepreședinte Joe Biden a avut vineri seara târziu a patra apariție publică de la încheierea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, mesajul către americani fiind cam în aceiași termeni ca în zilele precedente: aveți răbdare, fiți calmi, vom câștiga.

Deși era așteptată încă de dimineață, apariția publică a lui Joe Biden s-a produs aproape de miezul nopții (ora de pe coasta de est a Statelor Unite).  Întârzierea se explică prin faptul că democratul a așteptat probabil încheierea procesului electoral în unele dintre statele unde mai continua numărarea voturilor, astfel încât să-și poată proclama victoria. Cum voturile încă se mai numără, Joe Biden s-a ferit să-și revendice prematur victoria, subliniind că „fiecare vot contează să fie numărat”.

Și totuși, în discursul prezidențiabilului au apărut unele nuanțe care arată că se pregătește să revină la Casa Albă ca al 46-lea președinte.

Preşedintele republican Donald Trump şi-a avertizat vineri rivalul, pe democratul Joe Biden, să nu se grăbească să îşi revendice victoria în mod nelegitim, informează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

“Joe Biden nu ar trebui să revendice pe nedrept funcţia de preşedinte. Aş putea pretinde la rândul meu acelaşi lucru. Procedurile judiciare de-abia acum încep!” a scris pe Twitter Donald Trump înaintea discursului care se aşteaptă să fie pronunţat vineri de candidatul democrat la Casa Albă.

Presa de peste ocean nu a anunţat deocamdată câştigătorul disputatului scrutin prezidenţial desfăşurat pe 3 noiembrie.

BVBStiri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (27/11/2020)

Disponibilitate raport consolidat S1 2020

ALRO S.A. (ALR) (27/11/2020)

Vimetco Extrusion furnizor pentru una dintre cele mai sofisticate industrii

VES SA (VESY) (27/11/2020)

Hotarari AGA O & E 26.11.2020