Update articol:

Alexandru Ghiță, Președinte FINS: „Tinerii ratează oportunități din cauza lipsei educației financiare; Doar 10% iau în calcul aplicarea pentru un credit de studii în străinătate”

Alexandru Ghiţă

Alexandru Ghiță, Președinte FINS: „Tinerii ratează oportunități din cauza lipsei educației financiare. Doar 10% iau în calcul aplicarea pentru un credit de studii în străinătate, conform celui mai recent studiu FINS”.

Lipsa educației financiare îi afectează pe tinerii care și-ar dori să investească în viitorul lor, însă nu au cunoștințele necesare pentru o bună gestionare a bugetului și nici nu cunosc beneficiile creditelor de care ar putea dispune încă din perioada liceului. 

Am discutat despre educația financiară a tinerilor cu Alexandru Ghiță, Președinte FINS – singurul serviciu financiar din Europa Centrală și de Est care oferă credite special gândite pentru elevii și studenții care merg la studii în străinătate.

Care este nivelul de educație financiară al tinerilor care vor să studieze peste hotare?

Alexandru Ghiță: Conform celui mai recent studiu pe care l-am realizat împreună cu asistenții financiari din cadrul FINS, aproape 60% dintre elevii care vor să urmeze studii de licență sau de masterat în străinătate nu se pot baza pe economii acumulate pentru acest scop. Mai mult, doar 10% dintre aceștia știu exact ce cheltuieli presupune studiul în afara țării și și-au conturat un buget realist, restul de 90% declarând că nu s-au interesat despre aceste aspecte sau că nu au o idee exactă despre costurile pe care le presupun anii de studiu. 

Cum privesc tinerii creditele de studii, cât de bine cunosc oportunitățile de care dispun?

Alexandru Ghiță: Tinerii ratează oportunități din cauza lipsei educației financiare. Doar 10% dintre tinerii pe care i-am intervievat în urma celui mai recent studiu FINS ne-au spus că iau în calcul aplicarea pentru un credit de studii în afara țării. 

Strict din punct de vedere financiar, noi ne așteptăm ca absolvenții finanțați de FINS să genereze pe parcursul vieții venituri cu 30-50% mai mari decât colegii lor de generație care nu investesc la fel de mult în educația lor. Această previziune ne este confirmată de tendința celor mai maturi dintre absolvenții noștri, care încep să își ramburseze anticipat creditele de studii (dovadă a puterii financiare în creștere), cât și de feedback-ul lor în care descriu creditul FINS ca fiind vital în îndeplinirea obiectivelor lor profesionale.

90% dintre tineri nu sunt conștienți de oportunitățile pe care le poate facilita un credit pentru studii – mare parte dintre aceștia nu știu că pot aplica pentru un credit chiar dacă nu au experiență în câmpul muncii. Majoritatea sunt reticenți față de ideea unui credit pentru că nu au o imagine de ansamblu a ceea ce presupune studiul în străinătate și a cheltuielilor care pot fi acoperite cu un credit de studii. 

Spre exemplu, dacă alte instituții financiare acoperă doar taxa de studiu, cu creditul FINS ei își pot acoperi atât taxa de școlarizare, cât și cheltuielile de trai, transportul, materialele didactice și chiar banii de buzunar. 

Creditele de studii de la FINS sunt construite astfel încât să îi ajute pe cei care vor o rampă de lansare în carieră să nu aibă grija banilor. În plus, cei care aplică la credite de studii vor începe să ramburseze capitalul împrumutat abia după terminarea facultății. Toate aceste informații sunt la îndemâna tinerilor, însă au nevoie de sprijin din partea noastră pentru a-și dezvolta nivelul educației financiare.

Ce îi sfătuiți pe tinerii care vor să plece la studii, însă nu au posibilități financiare?

Alexandru Ghiță: În primul rând tinerii trebuie să știe că nu sunt singuri. Ei se pot baza pe sprijinul nostru pentru a-și dezvolta cunoștințele financiare și a se putea bucura de oportunitățile ce le sunt accesibile. 

Primul pas ar fi ca ei să își seteze conștient obiectivul următoarei etape de studii. Este important să știe ce domeniu vor să studieze, în ce țară, la ce universitate. Apoi, ar trebui să își evalueze foarte realist resursele financiare de care dispun. Au economii puse deoparte? Se pot baza pe ajutorul familiei? În funcție de aceste aspecte, vor putea să-și contureze un buget realist. 

Noi am pregătit pentru tinerii care vor să își definească un buget pentru studii în străinătate, un instrument online pe site-ul FINS – calculatorul de buget de studii – prin care aceștia își pot estima resursele financiare necesare într-un calcul personalizat pe situația lor individuală. 

În plus, îi încurajăm pe tineri să apeleze la asistenții noștri financiari, care îi vor îndruma pas cu pas să-și construiască un buget pentru studii și să aplice pentru un credit de studii, dacă este soluția potrivită pentru ei. 

Ce pot afla tinerii la sesiunile de asistență financiară gratuită?

Tinerii vor intra în contact cu experții FINS în bugete pentru studii în străinătate, care îi vor îndruma atât la nivel de informare, cât și pe parcursul aplicației pentru creditul de studii FINS.

Asistenții noștri financiari le vor prezenta elevilor, studenților și părinților acestora oportunitățile de finanțare de care dispun. Creditul de studii FINS poate fi accesat direct de către elevi sau studenți, fără sprijinul părinților, fără a avea nevoie în mod obligatoriu de experiență profesională anterioară, istoric de venituri, codebitori sau garanții imobiliare, dacă aceștia aleg să studieze în Uniunea Europeană. Ei pot împrumuta până la 25.000 de euro pentru studii de licență și de master în Europa și vor începe să ramburseze creditul abia după o perioadă de 6-12 luni de la absolvire, când previziunea e că vor avea deja un job stabil. Perioada de rambursare este una extinsă, 5 ani pentru creditele de Master și 10 ani pentru creditele de Licență.

Putem oferi toate aceste avantaje viitorilor studenți în străinătate deoarece creditele FINS beneficiază de două acorduri de garantare semnate cu Fondul European de Investiții, în cadrul programelor Erasmus+: programul Uniunii pentru educație, formare, tineret și sport și EFSI Skills & Education, implementate de FINS la nivel european.

Cum îi ajută educația financiară pe tinerii care vor să aplice la credite pentru a studia în străinătate?

Pentru mulți dintre tinerii cu care interacționăm discuția și analiza financiară pe care o realizăm împreună oferă primul contact cu subiecte precum realizarea unui buget, analiza relației între oportunități, costuri și riscuri. De asemenea, în contextul soluțiilor financiare pe care le oferim tinerilor cu care lucrăm, aceștia învață concepte de bază despre funcționarea unui credit, a mecanicii dobânzilor, a drepturilor și obligațiilor părților dintr-un contract s.a.m.d. Însă cel mai important câștig este indubitabil exercițiul proiecției financiare pe câțiva ani corelate cu obiectivele lor academice și profesionale.