Update articol:
FORUMUL PIETEI DE CAPITAL

Alexandru STÂNEAN, TeraPlast: Planurile noastre de creștere vizează toată Europa

Grupul TeraPlast vizează expansiunea în toată Europa, iar faptul că, în prezent, este doar în România este o chestiune de conjunctură, a spus Alexandru STÂNEAN, Director General, Grup TeraPlast, la FORUMUL PIETEI DE CAPITAL, organizat de Financial Intelligence, pe 21 septembrie.

 “După ce, anul trecut, în plină pandemie, am reușit să facem un exit dintr-unul dintre business-urile mari, am vândut divizia de construcții de materiale de oțel către grupul Kingspan, am dovedit că știm să și cumpărăm”, a spus Alexandru STÂNEAN: “Am cumpărat, pe finalul anului trecut, Somplast, iar, în urmă cu două săptămâni, am închis o tranzacție mai puțin comună pe piața din România, în care o companie românească cumpără un business de la un grup austriac. Nu avem emoții să facem genul acesta de tranzacții. Cu aceste tranzacții, ne întărim divizia de packaging, care este noul business pe care intrăm odată cu vânzarea diviziei de produse de construcții din oțel.

Mai avem pe shortlist mai multe companii, dar nu pot da detalii.”

Alexandru STÂNEAN vorbește despre expansiunea înafara granițelor ca despre ceva firesc: “In 2017, am făcut naveta noua luni, aproape săptămânal, în Serbia, care nu este membru al Uniunii Europene. Cred că mediul de business este prietenos pentru companiile românești oriunde în Europa. Nouă ne-au trecut emoțiile de a avea businessuri în străinătate. Faptul că, acum, prin vânzările făcute, nu avem un business în străinătate este doar o chestiune de conjunctură. Vedem lucrurile la nivel european. Conjunctural, suntem prezenți doar în România în momentul de față, dar planurile noastre vizează toată Europa.”

CEO-ul TeraPlast a spus că îndeplinirea planurior de creștere este cea mai importantă: ”Pentru noi, este foarte important să livrăm creșterea pe care am promis-o. Politica de dividende este subordonată politicii de investiții și de creștere pe care le avem. Așa cum am arătat, prin dividendele date anul acesta, calculăm foarte clar partea de cash flow și tot ce putem să dăm ca dividende, dăm, dar prioritar este să continuăm traiectoria de creștere”.

Alexandru STÂNEAN spune că Grupul are în vedere să continue să apeleze la ajutoare de stat, ca mijloc de cofinanțare a investițiilor, atât timp cât vor fi disponibile, după ce compania a accesat proiecte de ajutor de stat semnificative, în ultimii trei ani.

Domnia sa a mai spus: “Avem o conjunctură economică aproape unică. Avem pe masă aproape 80 de miliarde de euro: prin PNRR, prin bugetul european – exercițiul curent și ce a mai rămas de cheltuit din exercițiul precedent. Mi-aș dori să vedem un grad de absorbție de 100%, la fel ca Polonia, pentru că nu cred că polonezii au ceva în plus față de noi. Dacă banii aceștia intră în economie în următorii 5-7 ani, economia României, la sfârșitul exercițiului bugetar al UE va arăta complet altfel față de ceea ce este astăzi. Șansa este unică pentru că se suprapune și PNRR peste buget. România nu a avut la dispoziție niciodată atât de mulți bani. Aici este foarte important inputul autorităților, pentru a crea condițiile ca acești bani să fie accesați.”

Referitor la evolutia cotației acțiunilor TeraPlast (simbol TRP), Stânean a spus: “La începutul anului trecut, am fost printre primele companii care au semnat un contract de market making, noi având anterior o problemă de lichiditate. De atunci încolo, profitând și de evoluția foarte bună a operațiunilor TeraPlast, dar și a pieței de capital, avem norocul să fim compania care, în ultimii doi ani, a crescut cel mai mult din indicele BET. Creșterea asta cred că s-a datorat faptului că am făcut multe promisiuni și am arătat investitorilor că știm să livrăm ceea ce promitem.

Ne-am înscris, încă de anul trecut, pe o traiectorie de creștere, ne-am asumat să fim o companie care crește cu două cifre an de an. Ne-a ieșit și sunt convins că va continua să ne iasă pentru că perspectivele sunt foarte bune.”

BVB | Știri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/10/2021)

Disponibilitate Raport T3 2021 si teleconferinta

MedLife S.A. (M) (28/10/2021)

MedLife anunta cea mai mare tranzactie din 2021 - Neolife Medical Center Romania

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (27/10/2021)

Completare ordine de zi AGAE 15/16 noiembrie 2021