Update articol:

Alexe: Guvernul a aprobat hotărârea privind operaţionalizarea SUMAL – sistemul de urmărire a materialului lemnos

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat joi că în şedinţa de guvern a fost aprobată hotărârea privind operaţionalizarea SUMAL – sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase.

“În şedinţa de guvern am aprobat hotărârea pe care am promis-o de la începutul mandatului, şi anume, operaţionalizarea SUMAL, sistemul de urmărire a materialului lemnos. În doar şase luni, Guvernul Orban a reuşit să recupereze cei patru ani pe care i-au pierdut şi România şi pădurile noastre, pentru că acest sistem de urmărire a materialului lemnos a fost tergiversat foarte mult timp. (…) Odată cu operaţionalizarea acestui sistem de urmărire a materialului lemnos, vom reuşi în timp real, 24 de ore din 24, să avem un management foarte bun al materialului lemnos, vom şti în orice moment cât s-a tăiat din pădurile României, unde va merge acest material lemnos, către ce depozit şi, evident, mai ales, apoi, către terţi”, a spus Alexe într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

El a adăugat că odată cu operaţionalizarea acestui sistem, toate instituţiile statului vor fi într-o strânsă coordonare.

“Îi asigur pe toţi românii că odată cu operaţionalizarea SUMAL, transportul dublu pe acelaşi aviz nu se va mai putea realiza. De asemenea, odată cu operaţionalizarea SUMAL nimeni nu va mai putea să transporte cu aviz cantităţi mai mari sau mai mici, pentru că la fiecare transport de material lemnos vor fi obligaţi transportatorii să urce cele trei fotografii, din faţă, lateral şi spate, pentru a putea dovedi că au cantitatea de material lemnos cu care au plecat din pădure şi vor ajunge în depozit. Pentru că multe din aceste ilegalităţi, fie în interiorul fondului forestier, fie pe drumurile publice, de multe ori s-au petrecut şi cu sprijinul sau au închis autorităţile ochii. Prin acest sistem vom şti exact cât au tăiat, cât au avizat, cât şi-au însuşit atunci când au încărcat mijlocul de transport şi, evident, cât trebuie să ajungă la destinaţie”, a menţionat Alexe.

Într-un interviu acordat în aprilie în exclusivitate,  Virginijus Sinkevicius,  comisar european pentru mediu, ne-a declarat: “În timpul convorbirii cu ministrul Alexe am solicitat ca sistemul de urmărire a lemnului (SUMAL) să fie pus în aplicare deja în iunie, ca o primă măsură pentru combaterea exploatării forestiere ilegale. Posibilitatea de a detecta circulația lemnului recoltat ilegal este prima măsură importantă care poate fi adoptată. Cu un sistem de urmărire în vigoare, argumentele se vor baza pe date, iar supozițiile vor fi reduse. Autoritățile române trebuie apoi să impună sancțiunile și măsurile preventive adecvate odată ce au datele disponibile”.

 

Interviu Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru mediu: România ar trebui să se concentreze asupra exploatării ilegale a pădurilor, nu pe exportul de lemn

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (28/03/2023)

Convocare AGAO 27.04.2023

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (28/03/2023)

Convocare AGOA 29/30.04.2023

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/03/2023)

Schimbarea Depozitarului activelor

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

UZTEL S.A. (UZT) (28/03/2023)

Procedura insolventei la cererea debitorului