Update articol:
Grecia discută cu UE extinderea gazoductului TurkStream

Alexis Tsipras acuză: UE are are “standarde duble” în ceea ce privește TurkStream

http://en.kremlin.ru

Grecia discută cu Uniunea Europeană în privinţa extinderii gazoductului TurkStream de pe teritoriul grec către alte state UE,  a declarat premierul elen Alexis Tsipras, în cadrul unui interviu acordat agenţiei ruse TASS pe 6 decembrie.

Tsipras a afirmat că Atena și alte țări europene sunt convinse că UE trebuie să coopereze cu Rusia în ceea ce priveşte TurkStream, care, potrivit Greciei, ar trebui să devină nu numai TurkStream, ci și “EuroStream”, precum și o parte a politicii energetice. “Negociem cu UE. Cred că argumentele noastre sunt solide. Avem răbdare şi perseverenţă şi cred că e posibil să avem rezultate pozitive în viitor”, a afirmat oficialul elen.

Rusia este gata să extindă conducta de gaze naturale TurkStream în Grecia, a declarat președintele rus Vladimir Putin, pe 7 decembrie.

Vorbind la o conferință de presă comună cu premierul grec Alexis Tsipras, Putin a reamintit că o conductă din Grecia către Italia (n.r. Trans-Adriatic Pipeline (TAP)) nu a fost încă umplută cu gaz și că aceasta poate fi utilizată pentru transportul de gaze din Rusia către sudul Europei prin Turcia. “Discutăm acest lucru cu partenerii noștri turci și greci. Există o conductă construită din Grecia în Italia și ne putem să gândim cum să umplem acest traseu cu un produs real”, a spus el.

Tsipras, la rândul său, și-a exprimat interesul țării sale de a face parte din proiect, spunând că acest lucru va spori rolul Greciei în domeniul energiei regionale: “Cred că avem condițiile tehnice necesare pentru ca această conductă -Trans-Adriatic Pipeline (TAP)-  să includă gazul rusesc și cred că acest lucru va aduce beneficii economiei europene și întregii regiuni”.

El a acuzat Uniunea Europeană, potrivit hurriyetdailynews.com, că are “standarde duble” în ceea ce privește TurkStream, afirmând că oficialii Comisiei Europene “împiedică” extinderea TurkStream în Grecia.

http://en.kremlin.ru

http://en.kremlin.ru

Estimat la şapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede construcţia a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei să îşi reducă dependenţa de Ucraina ca rută de tranzit pentru livrările sale de gaze destinate Europei.

 

Kommersant: Gazprom vrea să prelungească gazoductul TurkStream prin Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovacia

De asemenea, premierul Tsipras a exprimat interesul Greciei pentru o colaborare cu Rusia în domeniul energiei:

“Am discutat noua hartă a energiei, care se formează în Europa de Est, odată cu realizarea Nord Stream-2 și posibilitatea de a continua Turkstream prin Grecia în Italia și mai târziu în Europa. Acesta este un proiect care, în combinație cu altele, sporește rolul țării noastre, Grecia, în centrul regional de energie”.

Luna trecută, publicaţia rusă Kommersant anunţa că Gazprom a pus la punct planuri pentru a prelungi conducta de gaze naturale TurkStream în patru state din sudul şi centrul Europei (Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovacia).

“Documentele trimise operatorilor de transport din Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovacia în lunile octombrie şi noiembrie, în cadrul procedurilor de rezervare pentru viitoare capacităţi, arată că Gazprom a ales deja o rută pentru livrările de gaze spre Europa via al doilea tronson al conductei TurkStream prin aceste ţări”, informează Kommersant.

“Aceasta este de fapt ruta South Stream, pe care Uniunea Europeană a blocat-o în luna decembrie 2014 la presiunile americanilor”, subliniază Kommersant, adăugând că extinderea conductei TurkStream ar urma să coste 1,63 miliarde dolari.

Publicaţia menţionată adaugă faptul că Gazprom vrea să demareze livrarea de gaze către Bulgaria şi Serbia prin TurkStream în anul 2021, urmând ca livrările spre Ungaria să înceapă în 2021, iar cele spre Slovacia la mijlocul lui 2022.

Lucrările la gazoductul TurkStream, care va lega Rusia de Turcia prin Marea Neagră, au început în luna mai 2017. Prima linie a acestui gazoduct este destinată aprovizionării cu gaze ruseşti a consumatorilor din Turcia în timp ce a doua linie va permite furnizarea de gaze consumatorilor din sudul şi sud-estul Europei.

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022