Update articol:

Alin Burcea, CEO Paralela 45: Vom încheia acest an la 40% din volumul de vânzări din 2019, cu speranța unui 2021 mai bun decât 2020, cu români vaccinați într-un număr cat mai mare

Alin Burcea, CEO Paralela 45, turism in pandemie, coronavirus

* Interviu cu Alin Burcea, CEO Paralela 45

Cum vedeți viitorul turismului în România dată fiind situația apărută în acest an?

Alin Burcea: Ne punem mari speranțe în realizarea unui vaccin și în începerea efectiv a vaccinării populației, în scurt timp și într-un mod eficient. Cu cât mai repede vom începe vaccinarea, cu atât mai repede oamenii se vor liniști și vor fi mai încrezători în ziua de mâine. Să vedem însă cum se va face vaccinarea în România, pentru că am unele temeri în ceea ce privește organizarea.

Altfel, noi ne străduim să ducem lucrurile înainte, limitați însă de evoluția situației.

2020 ne-a pus la încercare capacitatea de adaptare la situația de acum. Am vândut vacanțe în zonele deschise pentru turism și asta facem și în conținuare, fiind foarte atenți la ce se întâmplă. Agențiile de turism au un an dificil. Studii europene arată însă că lucrurile vor începe să revină la normal vara viitoare, după scăderi dramatice anul acesta.

În ceea ce privește hotelurile din România, au avut rezultate diferite. Cele de pe litoral au mers bine în perioada sezonului estival, cele din stațiunile balneo și munte, mai puțin bine. Cel mai greu o duc hotelurile din orașe, unde, practic, a dispărut traficul de business.

În ce măsură vor ajuta măsurile adoptate de guvern până acum (IMM Invest, programul de granturi, somajul tehnic, programul de munca flexibilă)?

Alin Burcea: Toate măsurile luate de guvern au fost bune, au ajutat companiile. Și IMM Invest, și programul de granturi, cu sume corelate cu cifra de afaceri, sunt măsuri potrivite. Fiecare are însă gradul lui de dificultate în accesare și până când antreprenorul obține, efectiv, ajutorul respectiv, durează. Șomajul tehnic și programul de muncă flexibilă de acum ne ajută să trecem de această perioadă.

Ce măsuri considerați că ar mai trebui să ia autoritățile?

Alin Burcea: Pentru industria turismului nu a fost luată nicio măsură specifică. Ar trebui ca guvernul să vină cu ajutor de stat către agentiile de turism, așa cum deja s-a discutat, până la dispariția virusului.

Cum este anul acesta pentru Paralela 45? Cum estimați că îl veți încheia?

Alin Burcea: 2020 începuse bine și se anunța a fi un an cu creșteri pentru vacanțele cu zboruri charter, pentru programele de tip circuit, pentru turismul intern. În martie totul s-a oprit în loc în ceea ce privește călătoriile, dar nu și în ceea ce privește munca noastră. Când granițele s-au închis consultanții noștri au lucrat mai mult ca să găsească cea mai bună soluție pentru fiecare turist care cumpărase o vacanță de la noi.

Pe măsură ce restricțiile de călătorie s-au ridicat, cererile au început să vină. Oamenii voiau să iasă din casă, să se plimbe, să se relaxeze, să uite de toată starea de tensiune creată în viața lor de virus. S-au cumpărat la început vacanțe la munte, în orașele mari, apoi la mare. Noi avem o creștere a vânzărilor pentru litoral, față de anul trecut, datorită faptului că pentru mulți o vacanță în România dădea siguranța că pot gestiona mai bine o situație neplăcută, dar și pentru că destinațiile externe de litoral s-au deschis mult mai târziu.

Zborurile charter spre Grecia au pornit în iulie, cele spre Turcia, o lună mai târziu. În ciuda condițiilor impuse pentru intrarea în Grecia, în ciuda începerii târziu a zborurilor spre Turcia, avioanele au fost pline săptămână de săptămână, dar, în mod evident, nu am mai avut numărul de zboruri de anul trecut. Egiptul a mers bine, datorită prețului redus al vacanțelor, s-au vândut bine litoralul bulgăresc, unde nu s-a cerut test, litoralul românesc, și, în general România. Am vândut și circuite, la Istanbul, Cappadocia, Grecia, Portugalia, Croația.

Sezonul a fost încheiat cu bine, deși cu doar câteva destinații, Turcia, Egipt, Grecia, Bulgaria, Croația.

În ultima parte a anului mizăm pe revelioane. Am lansat revelione în destinații exotice ca Zanzibar, Punta Cana, Maldive, Dubai. Dar sunt și curse charter spre Antalya, Hurghada, Sharm el Sheikh, Heraklion/Creta. Pe intern am lansat programe noi de vacanțe la conace, ori la cabane și pensiuni, în care sunt incluse peste 100 de unități de cazare, în special în Transilvania, dar și din zonele de munte și balneo.

În octombrie am lansat și oferta de chartere pentru anul următor pentru Turcia, Grecia, Spania, cu termene de plată modificate și mult mai convenabile, dar și cu asigurarea medicală și storno inclusă în preț, care să acopere pierderile financiare cauzate de anulare ori din cauza infectării cu virusul SARS-COV-2.

Vom încheia acest an la 40% din volumul de vânzări din 2019, cu speranța unui 2021 mai bun decât 2020, cu români vaccinați într-un număr cat mai mare.

La cât estimați impactul pandemiei asupra agențiilor de turism în acest an

Alin Burcea: Imi este greu să fac o estimare a impactului. Cred că vom avea o reducere a volumului de vânzări de peste 70%.

În programul de guvernare al mediului de afaceri 2021-2024, CNIPMMR propune înființarea Organizației Române pentru Turism, având ca atribuții:

  • Realizarea strategiilor de promovare turistică a României
  • Organizarea participării agenților economici din domeniul turismului la târgurile internațional de profil

Cum vi se par aceste propuneri?

Alin Burcea: Noi discutăm despre Organizația Româna pentru Turism de peste 10 ani. Este o idee bună, România are de 30 de ani o problemă cu promovarea, și, în final, cu atragerea de turiști străini.

Deputatul PNL Marilen Pirtea a propus convertirea voucherelor de vacanță în tichete de masă, pentru susținerea familiilor de salariați și a industriei HORECA. Cum ar afecta turismul această propunere?

Alin Burcea: Parlamentarii PNL ar trebui să se preocupe, în primul rând, de acordarea voucherelor de vacanță și în 2021. Din ce știm, se pare că guvernul nu mai are resurse. Nu cred că este o propunere serioasă. Cum s-ar aplica? Închidem hotelurile, ca să deschidem restaurantele? HORECA nu are nevoie de aceste tichete de masă. Dacă se deschid restaurantele, vor fi clienți, sunt sigur de asta.

Afectează outgoingul spre Grecia și Turcia cutremurul recent din Izmir și insula Samos ori conflictual dintre Turcia și Grecia, referitor la exploatările de gaze din Marea Mediterana, ori turiștii își văd linistiți de vacanțele lor în acest țări?

Alin Burcea: Insula Samos nu este o destinație pentru turiștii români. Zona Izmir este, dar în perioada verii, nu acum. Românii au avut alte subiecte de care să se teamă, după cum știm. Ce se întâmplă între Turcia și Grecia nu va afectat și nu afecteaza traficul turistic. Lista galbenă sau testele COVID afecteaza traficul.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25.09.2023-29.09.2023

AAGES S.A. (AAG) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25-29 septembrie 2023

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF ENERGIE PATRIA-TRADEVILLE (PTENGETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (02/10/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGOA, convocata pentru data de 18/19.10.2023