Update articol:
INTERVIU CU ORIOL CASELLAS DEIG, CEO META ESTATE

Oriol Casellas Deig: ”Ne propunem listarea la BVB, pe piața secundară AeRo, în aprilie-mai anul viitor”

Oriol Casellas Deig, CEO Meta Estate, listare BVB, piata AeRo Oriol Casellas Deig, CEO Meta Estate Trust
  • Oriol Casellas Deig: La următorul plasament privat, pe care îl prognozăm să fie în a doua parte a lunii noiembrie, investitorii vor beneficia de acțiuni preferențiale cu niște randamente foarte atractive

Oriol Casellas Deig a devenit CEO al companiei Meta Estate Trust, companie de tip holding ce activează pe piața imobilară, în luna iulie, fiind inițial doar un investitor entuziast. În cele câteva luni de la înființarea companiei, a participat la dezvoltarea modelului de business, a prognozelor financiare și a principiilor care vor ghida compania în viitor.

El își propune o dezvoltare accelerată și sustenabilă a companiei care să se reflecte într-o deținere de active de peste 100 milioane de euro la finalului anul 2024.

”Proiectul Meta Estate este o oportunitate profesională unică de a-mi aduce contribuția la crearea unei companii care va deveni un jucător de referință, atât în piața de real estate, cât și pe piața de capital românească”, a declarat Oriol Casellas Deig.

Oriol Casellas Deig ne-a acordat un interviu despre evoluția pieței imobiliare în România și despre investițiile în imobiliare.

***

Cum a evoluat piața imobiliară în acest an și ce previziuni aveți pentru 2022?

Oriol Casellas Deig: Anul 2021, până în luna octombrie, a fost cel mai bun an pentru piața imobiliară rezidențială, din punct de vedere al numărului de tranzacții. În luna octombrie și puțin din noiembrie, a avut loc o încetinire pe partea de vânzare de apartamente, din cauza valului 4 al pandemiei de Covid 19 care a ținut oamenii acasă, școlile au fost închise, dar mai ales din cauza situației politice ce a adus o serie de incertitudini, care nu fac totuși din România un caz singular în Europa unde mai multe țări nu reușesc să asigure majoritatea parlamentară. Cu toate acestea, 2021 va fi un an extraordinar.

În 2022, va continua această evoluție. Știu că băncile deja își prognozează creșteri la credite ipotecare de peste 30% pentru anul viitor și asta în condițiile în care și anul acesta au avut niște creșteri uriașe la nivelul creditelor ipotecare care, per total, sunt reduse, în România, față de alte țări.

La nivelul întregii țări, România are credite ipotecare acordate în valoare de 4 miliarde de euro pe an, în condițiile în care doar orașul Madrid, care are 4 milioane de locuitori, puțin peste populația Bucureștiului, are 18 milioane de euro.

Cererea va continua să crească și, implicit, prețul. În plus, inflația prognozată să ajungă la 8% îi face pe investitori să caute un refugiu și cel mai la îndemână sunt investițiile imobiliare, așa că anul 2022 va fi tot un an excelent.

Ce investiții ați făcut în acest an?

Oriol Casellas Deig: Compania s-a născut anul acesta și am investit în 15 proiecte imobiliare. Dintr-un proiect deja am vândut ceea ce achiziționasem.

Am făcut două categorii de investiții. Cumpărăm apartamente în avans – proiecte în faza inițială, plătim un avans și primim niște reduceri substanțiale față de prețul pe care l-ar primi un client individual care ar cumpăra un apartament la momentul respectiv, în ideea de a le vinde imediat după finalizare, și unde avem expectativa că diferența de preț sau creșterea de preț va fi undeva la 10%. Dacă mai exista si un factor inflaționist, această diferență crește.

O altă parte din activitatea noastră este aceea de a fi parteneri în proiecte de dezvoltare împreună cu un dezvoltator profesionist. Modelul nostru este să intrăm ca acționari minoritari și ajutăm cu resurse financiare să se finalizeze proiectul și să beneficiem de profitul pe care îl generează dezvoltarea.

Când preconizați listarea la Bursa de Valori București?

Oriol Casellas Deig: Noi ne propunem listarea la BVB, pe piața secundară AeRo, în aprilie-mai anul viitor.

Ce rezultatele financiare estimați în acest an? Cum vor evolua în anii următori?

Oriol Casellas Deig: Anul acesta, fiind anul înființării companiei, rezultatele financiare nu sunt relevante, însă noi investim în proiecte care să ne genereze un randament de peste 20%, în medie, potrivit obiectivului nostru, și rezultatele companiei vor fi pe măsura acestor randamente ale investițiilor noastre.

De ce ar participa un investitor la plasamentele private ale Meta Estate Trust?

Oriol Casellas Deig: La următorul plasament privat, pe care îl prognozăm să fie în următoarele săptămâni (n.n. de 35,9 milioane de lei), investitorii vor beneficia de acțiuni preferențiale cu niște randamente foarte atractive. O parte din acțiuni vor fi convertite în acțiuni preferențiale și ne așteptăm ca, la momentul listării, lichiditatea pe care o oferă piața de capital să se vadă și în valoarea acțiunilor achiziționate în acest plasament.

Care sunt factorii de risc pentru evolutia companiei în perioada următoare?

Oriol Casellas Deig: Evoluția pandemiei Covid19 ar fi unul dintre factorii care ar putea să ne întârzie planul. Dacă ar mai veni un lockdown și clienții nu ar mai putea să vină să cumpere apartamente, vânzările prognozate s-ar putea să mai întârzie niște luni.

Dar noi credem că piața va crește în continuare. Apartamentele sunt mai ieftine decât niciodată din punct de vedere al puterii de cumpărare, creditele ipotecare sunt tot mai accesibile   și există o creștere semnificativă a veniturilor populației. De exemplu, când am venit eu în România, din 2005 până astăzi, venitul net lunar s-a triplat.

Așa că noi nu vedem foarte multe riscuri, în afară de pandemia care s-ar putea prelungi și ar ține clientii în case.

Ce proiecte aveți în vedere în perioada următoare?

Oriol Casellas Deig: Odată cu închiderea acestul plasamant privat la care lucrăm, avem în vedere mai multe proiecte în care să achiziționăm apartamente sau să ne mărim cota de participație în proiectele în care suntem deja implicați și le cunoaștem bine.

Plasarea banilor în imobiliarele reprezintă o protecție foarte bună pentru inflație și noi suntem foarte optimiști cu pivire la evoluțiile viitoare. Apartamantele în România sunt ieftine, raportat la puterea de cumpărare și la alte țări din zonă. Nu mai zic de Franța, Spania, Italia, unde prețurile sunt duble, triple, sau de patru ori mai mari față de România.

Există și o cerere solvabilă. De la Revoluție încoace, doar 11% din fondul locativ s-a construit în ultimii 30 de ani. În ritmul acesta, s-ar reface întregul fond locativ în peste 200 de ani.

Un alt factor este rata de supraaglomerare a apartamentelor. În România, numărul de persoane/ apartament este mult peste medie și este un lucru anormal. Pe viitor, vor crește veniturie populației și oamenii se vor muta în spații mai încăpătoare.

Noi vedem creștere în orașele mari: București, Iași, Brașov, Sibiu, Constanța, Cluj, Timișoara. Suntem foarte încrezători și în destinațiile turistice care vor căpăta un grad de dezirabilitate mai mare odată cu creșterea veniturilor populației și cu dezvoltarea economică.

Mai este un fenomen foarte special în România: peste 90% dintre oameni traiesc în case care sunt proprietate și care, în proportie de 99%, nu sunt ipotecate și sunt deținute fără sarcini. Este o situație absurdă într-un fel, pentru că oamenii stau în apartamente mici fără să fie nevoie, pentru că pot vinde apartamentul și să cumpere unul nou. Diferența să te muți de la două camere, la trei camere într-un bloc nou cu loc de parcare e accesibilă pentru multă lume, mai ales că poți să faci și un credit ipotecar pentru această diferență.

***

Meta Estate Trust are o structură de tip holding care combină avantajele în investiții imobilare cu cele ale piețelor de capital prin crearea unui instrument financiar și operațional în care orice investitor poate accesa randamentele oferite de piața imobilară, indiferent de capitalul de care dispune. Obiectivul managementului Meta Estate Trust este atingerea unei ținte de randament proiectată ca medie anuală în primii ani de aproximativ 15%.

Meta Estate Trust are, în prezent, investiții în 14 proiecte rezidențiale în valoare de peste 8 milioane de euro în orașe precum București, Constanța, Sibiu, Iași, Brașov și în stațiunile de pe litoral.

Meta Estate Trust este administrată de cei cinci inițiatori ai proiectului: Eugen Voicu – prin Certinvest Management Solutions, Ionuț Nicolescu – președinte SVN România, Adrian Stanciu – membru fondator al Erudio și Ascendis Consulting, compania Delta Studio – prin antreprenorii Dragoș Bonea și Alex Bonea și Cosmin Mizof, cu sprijinul unui Advisory Board format din cinci acționari: Ilinca Von Derenthall, Marian Alecu, Andreea Păun, Marius Scuta și Viorel Nica.

 

Meta Estate Trust pregătește un nou plasament privat în valoare de 35,9  milioane de lei

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024