Update articol:
COMUNICAT DE PRESĂ

Alive Capital demarează lucrările la o nouă centrală fotovoltaică în Nanov, județul Teleorman, cu o capacitate instalată de 26 MWp și un sistem de stocare cu o capacitate de 10 MWh

Alive Capital - centrala fotovoltaica Nanov, Teleorman

Alive Capital, companie din sectorul energiei regenerabile din România, a început construcția unei centrale fotovoltaice moderne în localitatea Nanov, județul Teleorman, potrivit unui comunicat de presă. Proiectul se desfășoară pe o suprafață de 247.500 de metri pătrați și va avea o capacitate instalată de 26 MWp, furnizând energie verde și contribuind la sustenabilitatea sectorului energetic, reducând emisiile de CO₂ cu aproximativ 23.000 de tone anual și sprijinind tranziția României către energie verde, se mai arată în comunicat.

„Acest proiect de la Nanov reprezintă un pas important pentru Alive Capital, nu doar datorită dimensiunii centralei, ci și prin integrarea unui sistem de stocare de ultimă generație. Sistemul de stocare permite echilibrarea fluxului de energie și asigură continuitatea alimentării chiar și în perioadele de consum ridicat. Suntem dedicați să livrăm o sursă de energie sigură și stabilă, contribuind astfel la obiectivele energetice durabile ale României,” a transmis Giacomo Billi, CEO al Alive Capital.

Potrivit comunicatului, noua centrală va include, pe lângă cele 39.600 de panouri solare cu o producție anuală estimată la 32.402 MWh, un sistem avansat de stocare a energiei, cu o capacitate de 10 MWh și o putere de 5 MW. Acest sistem de stocare are rolul de a capta surplusul de energie produs în orele de vârf astfel încât sa fie disponibil în perioadele de cerere ridicată. Sistemul de stocare nu doar că stabilizează alimentarea, dar îmbunătățește și flexibilitatea întregului proces energetic, transformând energia solară într-o sursă de încredere, indiferent de variațiile naturale ale producției. Astfel, sistemul de stocare contribuie esențial la maximizarea valorii investiției și asigură un flux continuu de energie verde pentru consumatori.

Construcția centralei fotovoltaice de la Nanov este estimată să se finalizeze până la jumătatea anului 2025. După conectarea la rețea, centrala va alimenta aproximativ 14.000 de gospodării cu electricitate curată și va contribui direct la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest mod, proiectul sprijină tranziția națională către o economie mai sustenabilă, aliniindu-se la obiectivele europene pentru protejarea mediului.